Marcelo ve skutečném světě


Původní název: Marcelo In The Real World
Autor: Francisco X. Stork
Překladatel: Milan Žáček
Nakladatelství: COOBOO
Rok vydání: 2012
Počet stran: 304
Vazba: vázaná

Anotace: Marcelo Sandoval slyší hudbu, kterou nikdo jiný neslyší. Je to jeden z projevů psychické poruchy podobné autismu, kterou trpí. Celý dosavadní život chodil na školu pro žáky se speciálními potřebami, ale toto léto se jeho otec rozhodl, že musí poznat skutečný svět a zaměstná ho ve své právnické firmě. Marcelo poznává, co je to zrada, zklamání, žárlivost, hněv i touha a láska, a učí se s tím vším vyrovnávat. Tento jedinečný příběh je příběhem o spravedlnosti i krutosti světa kolem nás a o tom, že každý z nás může někdy zaslechnout hudbu své duše.

Tato báječná kniha velmi citlivě líčí příběh Marcela, chlapce s Aspergerovým syndromem - toto pojmenování však, jak sám Marcelo podotýká, není úplně přesné, neboť on sám nevykazuje spoustu charakterových vlastností, s nimiž se lze setkat u jiných lidí s AS. Sám sebe vnímá jako odlišného tím, jak myslí, jak mluví a jak se chová, ale nepovažuje se za někoho, kdo se vymyká nebo je nemocný.

Je výjimečný v tom, že uvnitř sebe slyší zvláštní druh hudby, kterou jeho doktor nazývá duševní hudbou, ale on sám ji pojmenovává jako hudbu vnitřní (zkráceně VH), a může být šťastná anebo smutná.
 
"Zavřu oči a představuji si violoncello velké jako Země a smyčec dlouhý jako Mléčná dráha."
 
Bydlí v dřevěném domku na stromě. Má rád klasickou hudbu a poníky. Jeho „zvláštním“ zájmem je náboženství, každý den se pravidelně věnuje rozpomínání - tedy čtení z Bible a naslouchání své VH. Když však se svým otcem Arturem uzavře dohodu, že se přes prázdniny nechá zaměstnat v jeho právnické firmě, aby se na konci léta mohl rozhodnout, zda poslední rok školy dokončí v Petersonu s poníky a ostatními autistickými dětmi, nebo na klasické střední škole, jak si přeje jeho otec, postupně ztrácí o náboženství zájem a přestává slyšet VH. 
 
"Cestou domů cítím, že se stane něco nepříjemného, a moje mysl se pokouší najít zdroj této předtuchy."
 
Je vtažen do světa intrik, chamtivosti, závisti a zášti, je zklamaný a dezorientovaný a neví, co si počít. Jeho čistá duše je ochotná důvěřovat každému, i když si to dotyčný nezasluhuje. Dokáže se naučit rozeznat v lidech to dobré a to špatné?

Ocitne se před dilematem, zda udělat to, co se od něj požaduje a očekává a ublížit tak někomu, na kom mu záleží, anebo jednat na vlastní pěst, ačkoli to pro něj může znamenat, že se bude muset vzdát Petersonu, kde to má tak rád a cítí se tam v bezpečí. To však není jediná věc, která ho trápí. Otevírá se před ním tajná komnata právnické firmy jeho otce, za níž se skrývá něco, co se mu vůbec nelíbí. Odhalí tuto komnatu ostatním a ohrozí tak svého otce i celou jeho firmu pro dobrou věc, nebo to jednoduše nechá být?

"Jak došlo k tomu, že se moje předsevzetí takto zlomilo? Co ještě dole klokotá bez povšimnutí?"
 
Rozhodne se správně a postaví se na stranu dobra? Zůstane ve skutečném světě nebo se znovu uzavře do ochranné ulity ve světě autistů? A pokud zůstane, bude ještě moci slyšet svoji VH nebo zmizí nadobro? Naučí se opravdové lásce a odpuštění?

"Zůstanu vzhůru a poslouchám, jak usíná, s pocitem, jaké to je, nebýt sám."

Tato úžasná kniha mě inspirovala ke čtení Bible, ačkoli naše rodina nikdy věřící nebyla. Autor mě přiměl zamyslet se nad spoustou věcí a přehodnotit můj pohled na svět v nejrůznějších záležitostech. Tahle kniha mě v mnohém ovlivnila a vytvarovala moji osobnost do mnohem hezčí podoby, než jakou měla doteď. Francisco X. Stork i Marcelo se navždy zapsali do mé paměti a srdce a já na ně budu vzpomínat, jako bych je skutečně znala. Autora si nesmírně vážím a obdivuji jej a Marcela, který se od první strany stal mým přítelem, miluji. Jeho příběh jsem prožívala jako by byl mým vlastním. Marcela si nelze neoblíbit. Během čtení mu budete držet pěstit a přát si, aby všechno dobře dopadlo...

Hodnocení: 5/5 

Comments

  1. Takže - už jsem na straně 60 a moc se mi kniha líbí ;) Jsem Ti moc vděčná jednak za tuto recenzi a pak taky za Tvůj osobní typ. Díky, Veru ;)
    Jsem velmi zvědavá, jak se to všechno bude vyvíjet dál... Ale stačilo prvních pár řádků první kapitoly a kniha si mě vážně získala ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jsem opravdu moc ráda, Veru. Já věděla, že se Ti kniha bude líbit. Marcelo je prostě úchvatný, on si musí získat každého. Už když vyslovil svoji úvahu o melounu, totálně jsem mu propadla... :-)

      Delete

Post a Comment