Rudá jako rubín

Podtitul: Láska nezná čas
Série: Drahokamy #1
Autor: Kerstin Gier
Překladatel: Tereza Pecková
Nakladatel: COOBOO
Rok vydání: 2012
Počet stran: 336
Vazba: vázaná

Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

Gwendolyn žije v Londýně v třípodlažním domě plném tajemství se svou matkou, dvěma mladšími sourozenci, tetou Glendou, sestřenkou Charlotte, pratetičkou Maddy, babičkou lady Aristou a jejím starým rodinným přítelem Bernhardem.

"Kvůli té spoustě pokojů, maleb, dřevěných obkladů a starožitností, říkala Leslie našemu domu 'vznešený palác'."

V její rodině se mezi ženskou linií po generace dědí časocestovací gen, který svým nositelům umožňuje navštěvovat minulost.

"Poprvé jsem to pocítila v pondělí v poledne ve školní jídelně. Na chvilku jsem v břiše měla pocit, jako když se řítíte dolů z nejvyššího bodu horské dráhy."

Všichni se domnívali, že gen zdědí Charlotte a uzavře tak kruh dvanácti cestovatelů časem. Ovšem brzy vyjde najevo, že cestovat v čase umí Gwendolyn, a tak začíná její dobrodružství, které však není vůbec záviděníhodné. Nejen, že je nebezpečné a opředené mnoha tajemstvími, ale také se pro něj musí vzdát života, který doteď vedla.
  
Aby se zabránilo nekontrolovatelným skokům v čase, které mohou přijít naprosto kdykoli, zanést vás do kteréhokoli roku a trvat jakkoli dlouho, je třeba načíst krev cestovatele do takzvaného chronografu, který umožňuje vybrat si datum i dobu trvání, a pomocí kterého lze každý den elapsovat a nemuset se tak obávat nepředvídatelných skoků do minulosti.

"Bez varování se mi podlomily nohy a ulice před mýma očima splynula v šedou řeku."

Chronograf patří jakémusi tajnému společenství Strážců, které existuje již mnoho let, sídlí v Templu, a jehož zakladatelem byl tajuplný hrabě Saint Germain, ke kterému se vztahují mnohá povídaní, jako například, že umí číst myšlenky a proniknout do duše člověka.

"Když jsme na konci schodiště zabočili ostře doprava, stáli jsme najednou naproti mladému muži."
 
Každému cestovateli časem připadá určitý drahokam, který chronograf zdobí. Gwendolyn představuje rubín a Gideon, což je poslední potomek mužské linie s časocestovacím genem, je diamant. 

"Zelené oči mě podrobily novému zkoumání, tentokrát jen v obličeji."

Gideon je pohledný mladík s krásnými dlouhými vlasy a pronikavýma smaragdovýma očima. A Gwendolyn by se opravdu líbil, kdyby ovšem nebyl tak strašně arogantní a povýšený. 

Gwendolyn také umí mluvit s duchy, které kromě ní nikdo jiný nevidí, což zřejmě nějak souvisí s magií havrana, kterou podle všeho vlastní. Tito duchové a taky její kamarádka Leslie jí na její dobrodružné cestě napříč časem pomáhají.

K něčemu se vám přiznám, tuhle knihu jsem si pořídila kvůli jejímu krásnému přebalu, kterým jsem si chtěla ozdobit knihovničku. Co se jejího obsahu týče, neměla jsem příliš velká očekávání. Ovšem to jsem netušila, že jakmile se do této knihy jednou začtu, okamžitě se do ní zamiluji. Z lásky na první pohled se tak stala láska na první přečtení. A je to láska s velkým L. Miluji prostředí, v němž se příběh odehrává, miluji jeho postavy a jejich jednání a rozhovory, miluji jeho atmosféru a miluji Gideona. Při čtení této báječné knihy mě hřálo na srdci. Je plná dobrodružství a napětí. Je poutavá, vtipná, romantická a milá. Odehrává se v krásném anglickém prostředí, vypráví originální příběh, na jehož konci čeká láska, a kdo se do něj začte, toho už nepustí...

Hodnocení: 5/5


Comments

  1. Anonymous18/3/13 16:51

    Hele, kdy bude film v cz? Nevíš?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bohužel nemám žádné zprávy o tom, že by do českých kin vůbec mířil, ale pevně věřím, že dřív či později se sem přeci jen dostane. Doufejme!

      Delete
    2. Doufám, že zamíří, protože abych se na něj mohla dívat v němčině, to fakt nepude! Sice jsme na ní několik let chodila, ale umím snad jenom jednu větu! Ale kvůli tomuhle bych se to možná i byla ochotná naučit - nikdy jsem se nedokopala k učení těch slovíček :P

      Delete
    3. Já jsem na tom ještě hůře. Němčinu jsem se nikdy neučila, takže nerozumím vůbec, kdyby byl film v angličtině, bylo by to super. Na druhou stranu se mi díky tomu začala němčina líbit. Dřív mi zněla nelibě. Kdo ví, třeba se do ní jednou pustím. Ale taky doufám, že u nás film promítnou. Byli by sami proti sobě, má tolik fanoušků...

      Delete
  2. Moc děkuji za tip na tuhle sérii! Právě čtu první díl a už jsem na straně 224, kdybych nemusela dělat jiné věci, tak to mám jisté dočtené už včera :) Moc se těším na další části :)
    Anne Leyyd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to jsem ráda, že jsem Tě na to navnadila. Tuto sérii prostě miluju, je fakt skvělá a ty knihy jsou strašně krásné. Doslova zdobí moji poličku... :-)

      Delete
    2. :D Ten obal mě pořád nutí na něj koukat a přejíždět prstem přes ta vyražená písmena. Jsem jak malá :D

      Delete
    3. Já to tak dělám taky. Někdo rád ke knihám čichá, já je ráda hladím... :-)

      Delete
  3. Anonymous21/3/13 17:44

    Já zatím přečetla první díl, jsem rozhodnutá si ho koupit, až budu zase při penězích, ale teď už hlavně horečně sháním druhej díl a pověřila jsme už sháněním třetího :DD

    ReplyDelete
  4. Doufám, že má autorka rozepsáno něco dalšího, protože druhý díl jsem začala číst v pátek kolem 14.00 a dnes kolem 17.45 jsem dočetla třetí díl :) K tomu připočtěte, že nesmím číst za umělýho světla :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taky by se mi líbilo, kdyby autorka napsala ještě čtvrtý díl. Myslím, že je stále hodně o čem psát, některé věci zůstaly otevřené... Navíc se děj odehrával ve velmi krástkém časovém úseku. Prožili jsme s hlavními hrdiny sotva měsíc, to je málo. :-(

      Delete
  5. Přesně to si taky říkám :) Docela mě udivilo, jak krátký čas se na těch xset stránek vešel :D

    ReplyDelete

Post a Comment