Delirium

Knižní série: 1. díl
Autor: Lauren Oliver
Překladatel: Romana Bičíková
Nakladatel: COOBOO
Rok vydání: 2012
Počet stran: 352
Vazba: vázaná

Delirium Dříve si lidé mysleli, že je láska dobrá věc. To bylo předtím, než na ni vědci objevili lék. Lidé nechápali, že když vám jednou láska oblaží mysl a rozproudí krev, není úniku. Teď je všechno jinak, vědci ji dovedou vymýtit a vláda požaduje, aby se všichni občané v den svých osmnáctých narozenin podrobili speciálnímu lékařskému zákroku, díky němuž by měli být vůči lásce imunní. Lena Halowayová se na ten den vždy těšila. Život bez lásky přece znamená život bez bolesti, bezpečný a předvídatelný. A šťastný. Schází devadesát pět dní, jenže Leně se stane něco nemyslitelného: Zamiluje se.

 
Lena má krátce před evaluací, která má rozhodnout o jejím budoucím partnerovi do života. Podle výsledků jí bude zaslán seznam čtyř nebo pěti schválených kandidátů, z nichž si Lena vybere. Láska v tom nehraje, a dokonce nesmí hrát, žádnou roli, neboť před čtyřiašedesáti lety byla prezidentem a konsorciem prohlášena za nemoc a za dalších jedenadvacet let byl proti ní vyvinut lék.

"Po léčbě budu v bezpečí a šťastná navždy. Říkají to všichni, vědci, moje sestra, teta Carol."

Lena se na zákrok, který ji má zbavit možnosti milovat, těší, neboť odmalička slýchá, jak je láska nebezpečná věc. Její matka, na kterou zákrok nepůsobil, ačkoli jej podstoupila nejméně třikrát, na lásku nakonec zemřela. A takhle končí všichni, kteří se zamilují.

"To je totiž to nejstrašnější: Zabije tě, když ji máš, i když ji nemáš."

Někteří lidé se však nedokážou s životem bez lásky smířit, protože už se jí jednou nakazili. A pokud nezešíleli nebo nezemřeli, utekli a teď žijí v Divočině, kde neexistuje žádná léčba proti této chorobě. Lidé z Divočiny žijí za plotem napájeným elektrickým proudem, takže se nikdo nemůže dostat dovnitř ani ven. Ale někomu se to přece jen podaří, co to bude mít za následek? 

"Láska. Jedno jediné slovo, lehounké jako chmýří, ani delší, ani silnější než ostří. A to je přesně to. Láska je ostří břitvy, jež vám projede životem a rozdělí ho na dvě části. Před a po. Před a po - okamžik tenký a nepatrný jako to ostří."


Zákrok, který člověka zbaví schopnosti milovat, je možné podstoupit až od osmnáctého roku života, jinak hrozí poškození mozku, slepota, ochrnutí a jiné strašné věci. Pokud však existuje riziko, že by se někdo mohl amor deliria nervosa nakazit již v mladším věku, nikdo se nezastaví ani před tímto a zamilovaný člověk je nucen léčbu podstoupit, nedbaje na následky. 

"Někdy ale samozřejmě slýcháme i o strašidelných případech, kdy bohatý osmdesátiletý stařec dostane chudou osmnáctiletou dívku."

Jenomže krátce předtím, než má Lena podstoupit zákrok, se jí stane něco, čeho se vždycky obávala. Zamiluje se. Zamiluje se do Alexe - kluka s karamelovou pokožkou, vlasy barvy podzimního listí, melodickým hlasem a očima připomínajícíma tekutý med. Na krku má trojcípou jizvu, známku toho, že již podstoupil léčbu, proč se tak ale vůbec nechová?

"Alex se ke mně nakloní ještě blíž a plamen z jeho očí jako by přeskočil na mě a zapálil celé moje tělo. Mám chuť omdlít nebo utéct nebo obojí. Ale nemůžu se ani pohnout."

Lena pozná, jaká láska skutečně je a rozhodne se, že za ni bude bojovat. Nechce už žít bez ní, ať je bolestivá, jak chce. A když se pak dozví krutou pravdu o své matce a celém společenství bez lásky, rozhodne se utéct do Divočiny.

"Nemůžeš být šťastná, pokud nejsi taky někdy nešťastná."

Jak její útěk dopadne? Podaří se jí dostat se do Divočiny, aby už nemusela žít bez lásky, nebo ji dopadnou a zavřou do Krypty? Na místo, kde vězní všechny takové, lidi, kteří milují, lidi, kteří odhalili pravdu...
 
"Nevím, jak dlouho utíkám. Hodiny, možná dny.
Alex mi řekl, ať běžím. A tak běžím."


"Miluji tě. Pamatuj si to. To mi nikdy nevezmou."
 
Tato kniha je naprosto úchvatná. Je napsána strhujícím způsobem. Její námět je neskutečně originální a autorčino zpracování dokonalé. Láska, která se postupně rodí ve světě bez lásky, je zde vyobrazena velice silně a je plná jiskřivého náboje. Krutost světa, kde je láska zakázána si nezavdá s krutostí, jako je genocida. Tvrdý režim se v mnohém podobá komunismu. Křivda, které se dopouštějí na zamilovaných lidech, je strašlivá.
Tento dech beroucí příběh mě hluboce zasáhl. A jeho konec rozdýchávám ještě doteď. Na sto procent si knihu přečtu znovu, ne-li víckrát. A těm, kdo se k ní ještě nedostali, ji doporučuji všema deseti. Kupte si ji a připravte se na pořádný příval emocí, neskutečného napětí a nečekaných zvratů. Budete unešení.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Anonymous13/3/13 11:27

    Veru, tak si mě navnadila, že si tu knihu asi koupím :) Snad ji budou mít :) Díky za tip! Klaný

    ReplyDelete
  2. To jsem ráda, kniha je fakt skvělá. K sehnání by určitě měla být, a kdyby náhodou ne, na internetovém knihkupectví bude určitě... :-)

    ReplyDelete
  3. Tak jsem zvažovala, že bych si jí koupila a objevila jsem anglickou verzi. A zjistila, že anglická obálka se mi líbí ještě víc. Nicméně váhám, jestli jsem schopná to v aj přečíst a nebude to jen plýtvání penězi :D

    ReplyDelete

Post a Comment