Espressologie

Autor: Kristina Springer
Překladatel: Dana Stuchlá
Nakladatel: COOBOO
Rok vydání: 2012
Počet stran: 190
Vazba: vázaná


Anotace: Sedmnáctiletá studentka Jane si přivydělává v malé kavárně jako baristka a časem vytvoří teorii, podle níž se charakter lidí pozná dle jejich oblíbené kávy. I jí samotné to přijde jako trochu bláznivý nápad, ale jen do doby, než dá dohromady několik párů, kterým to pak úžasně klape. V tu chvíli se z ní stává espressologická hvězda, k níž si chodí pro radu a rande lidé z celého města. Ale dokáže Jane najít životní lásku i pro sebe, nebo bude jediná, komu se štěstí vyhne? 

Jane se touží dostat na svoji vysněnou vysokou školu, a aby získala potřebné peníze na školné, pracuje v jedné kavárně. Do deníčku si zapisuje, kdo jakou kávu pije a později zjišťuje, že je schopná předem odhadnout, kdo si jakou kávu objedná ještě dřív, než stačí své přání vyslovit.

"Karamelové latte s oříšky. Tohle tedy rozhodně nečekáte.
Velice vášnivý... velice sexy..."

Podle toho, kdo má jakou kávu rád, dokáže Jane odhalit jeho osobnost a pak už není těžké říct, kdo s kým se k sobě hodí. Její první experimenty se shledají s úspěchem, a když na to přijde její šéf, rozhodne se vytvořit ESPRESSOLOGICKOU PORADNU a z Jane se rázem stává Espressoložka.

Jane má strach z toho, že by do jejích rukou mělo být svěřeno štěstí v lásce druhých lidí, ale je už příliš pozdě, aby z toho vycouvala. Dostává se do televize a lidé jí spárovaní jsou spolu šťastní. Pokud však jde o ni samotnou, přehlédne jasné znamení u Camerona, s nímž pracuje na školním úkolu, a dohodí jej své kamarádce, přestože jejich oblíbené kávy se k sobě tak docela nehodí...

Tahle kniha je úžasná. Nápad, že podle kávy můžete nahlédnout do duše člověka a zjistit, kdo je pro vás ten pravý, se mi moc líbil a myslím, že na tom i něco bude. Je to tak trochu jako věštění z čajových lístků. A možná bych tomu i byla ochotná uvěřit. Vlastně bych tomu věřila moc ráda.

Kniha plyne velice rychle a navíc je natolik zajímavá, že ji nebudete chtít odložit, dokud ji nedočtete. Je ideální třeba na cestování vlakem, než dorazíte do cílové stanice, budete ji mít přečtenou a naladí vás stejně dobře, jako čerstvá voňavá káva. Doslova si na ní pochutnáte a určitě se k ní někdy zase vrátíte, neboť patří k těm knihám, které mohou být čteny pořád dokola, aniž by omrzely.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Krásná recenze :) až jsem z těch obrázků dostala chuť na kávu a to ji normálně nepiju

    ReplyDelete

Post a Comment