Já a pan Darcy

Původní název: Me and Mr. Darcy
Autor: Alexandra Potter
Překladatel: Dagmar Brejlová
Nakladatel: Kristián, s. r. o. / Radioservis, a. s.
Rok vydání: 2012
Počet stran: 290
Vazba: vázaná


Emily pracuje v malém rodinném knihkupectví McKenzie's a sní o muži, jako byl pan Darcy. Nechce si připustit, že nikdy nebyl skutečný, zkrátka věří, že někde jemu podobný je. Její kamarádka Stella ji však drží nohama na zemi a vtlouká jí do hlavy, že postava z Pýchy a předsudku od Jane Austinové neexistuje.

"Svobodná holka, která má aspoň špetku zdravého rozumu, musí toužit po slušném chlapovi. To je obecně známá pravda."

Emily se Stelle svěřuje se svými nešťastnými známostmi, které do jedné skončily pohromou, a rozhodne se si od moderních mužů dát prostě pauzu. To se však její kamarádce nezdá jako nejlepší řešení a láká ji na nespoutanou dovolenou v Mexiku se spoustou margarity a potenciálních milenců. Emily na její naléhání nakonec neochotně souhlasí, ale když se objeví možnost odjet do Anglie a prožít týden na místě, kde Jane Austenová tvořila své hrdiny, je zřejmé, že dá Anglii před Mexikem přednost.
"Sice odjíždím jen na týden, ale musím být připravená na všechno. Beru si všech šest románů Jane Austenové..."

Její představy o zájezdu ovšem byly docela jiné, než co ji čeká ve skutečnosti. Ocitne se v autobuse plném důchodců a ke všemu se k nim na poslední chvíli přidá arogantní pisálek z novin, který se snaží přijít na to, proč je pan Darcy generacemi žen považován za nejlepšího muže.

"Zašimrá mě v břiše. Že by radost? Je to...? Ne, nesmysl, tohle nemůže být člověk, na kterého jsme celou dobu čekali."

V Anglii se Emily přihodí něco zvláštního. S panem Darcym se totiž setká. Jaký asi bude? Skutečně je tak dokonalý, jak si ho malovala? Co když je to, co se zdá být patrné na první pohled, na ten druhý docela jiné? Nemají moderní muži přece jenom něco do sebe? Arogantní muži nepoučitelné ženy vždycky přitahovali, má to tak i Emily?

"Setkáme se pohledem. Nechápu, jak je možné, že jsem předtím tu jeho pokornou stránku neviděla. Byla jsem úplně slepá."

Hlavní dějová linka je protkána osudy lidí v Emilině okolí. Jak to bude se Stellou a jejím manželem "na oko" Freddym, který je do ní beznadějně zamilovaný, ale ona jen stěží vnímá jeho existenci? Shledá se Rose, s níž se Emily seznámí na zájezdu, se svou dcerou, kterou byla nucena v mládí opustit a nyní toho lituje? Co se stalo mezi milým řidičem autobusu Erniem a oním arogantním novinářem? A jaká tajemství skrývá průvodkyně zájezdu slečna Steaneová?

Já a pan Darcy je hezké čtení pro ženy všech věkových kategorií. Autorčin styl psaní je snadno rozpoznatelný. Její příběhy jsou vždy vtipné, nápadité a okořeněné špetkou nadpřirozena. Hlavní hrdinka se vždy poučí ze svých chyb a štěstí nalezne tam, kde by ji zprvu vůbec nenapadlo hledat. Její knihy jsou osobité a já je mám ráda. Holky prostě rády čtou knihy o lásce, kde je šťastný konec zaručen a já nejsem výjimkou. Kniha je skvělou volbou po náročnějším čtivu, kdy máte chuť si odpočnout a příjemně se naladit.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Anonymous22/3/13 10:36

    Hmmmm ta recenze se mi líbí, asi si ji napíšu na seznam chtěných knížek, které si chci koupit. Ale teď hlavně si musím koupit Pandenomnium :D
    Jo jinak, už jsem obohatila své webovky článkem s mými fotografiemi o mém pracovním koutku, tak jestli jsi zvědavá, tak můžeš mrknout www.theklanystories.blog.cz > jinak děkuji za inspiraci!

    ReplyDelete
  2. Tato kniha se mi také líbila, milá příjemná čtivá, trošku to autorka přeháněla s tou "fantasmagorií" ohledně zjevování Darcyho, ale jinak jsem se u ní pěkně pobavila a odpočinula :)

    ReplyDelete
  3. To je pravda, taky jsem z toho zpočátku byla rozpačitá, protože nikde nebylo uvedeno, že jde o fantasy nebo tak něco, ale když jsem popustila uzdu své fantazii, tak to bylo moc hezké...

    ReplyDelete
  4. ctiva knizka ktera vas vtahne do deje :)Jen krapet divny pan Dárcy...

    ReplyDelete

Post a Comment