Křehký koláč s kávovým krémem

Tehle koláč byl jeden velký experiment. Ale povedl se a všem moc chutnal, takže se s vámi podělím o recept. Jelikož já se málokdy ke starým receptům vracím, raději pořád zkouším něco nového, bylo by škoda, aby tento upadl v zapomnění, třeba se uchová prostřednictvím vaším...


Ingredience:
Korpus:
150g hladké mouky
65g moučkového cukru
½ lžičky prášku do pečiva
75g másla
15ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 žloutek

Krém:
120ml mléka
1 (400g) plechovka slazeného kondenzovaného mléka
180ml silné kávy
1 lžička mleté kávy
40g kukuřičného škrobu
2 vejce, rozšlehaná vidličkou


Postup:
Mouku s cukrem a práškem do pečiva prosejeme do mísy a důkladně promícháme, přidáme na kostky nakrájené máslo a zpracujeme drobenku, poté přidáme žloutek rozmíchaný v mléce s vanilkou a vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici alespoň 1h. Poté těsto rozválíme a pomocí válečku přeneseme do koláčové formy s vyjímatelným dnem. Těsto ve formě zatížíme pečícím papírem s fazolemi a při 170°C pečeme asi 15 – 20 min.
Mezitím si připravíme krém.

Mléko, kondenzované mléko a kávu nalijeme do mlékovaru, případně rendlíku (dáváme však pozor na připálení). Ve směsi metličkou rozmícháme kukuřičný škrob a mletou kávu a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstavíme z ohně a rychle vmícháme rozšlehaná vejce. Krém vlijeme na předpečený korpus a na 5 – 10min. vrátíme do trouby.
Před krájením necháme koláč důkladně vychladnout. Podáváme s kopečkem čerstvě ušlehané smetany. 


Comments

Post a Comment