Poslouchej!

Původní název: Just Listen
Autor: Sarah Dessen
Překladatel: Jindra Horynová
Nakladatel: COOBOO
Rok vydání: 2012
Počet stran: 333
Vazba: brožovaná

Anotace: Ještě vloni byla Annabel holka, co má úplně všechno – nebo aspoň tuhle roli hrála v televizní reklamě na Obchodní dům Kopf. Letos nemá nic. Nejlepší kamarádka Sophie ji opustila, rodinné štěstí ničí anorexie starší sestry a ve školní jídelně si není ke komu přisednout. Dokud nepotká Owena Armstronga. Vysoký, výrazný a hudbou posedlý Owen je polepšený mizera odhodlaný říkat lidem pravdu. Možná by Owen mohl Annabel pomoct vyrovnat se s tím, co se jí přihodilo tu noc, kdy se Sophií přestaly být kamarádky.

Annabel je nejmladší ze tří sester a má rozběhnutou kariéru modelky, po níž mnohem více než ona sama touží její matka. Jedna z jejích sester trpí mentální anorexií a další sestra se odstěhovala z domu. Annabelina matka se proto upnula na svoji nejmladší dceru a vkládá do ní veškeré své sny a naděje.

"Všechno, co jsem kdy chtěla - co jsem vůbec kdy chtěla - bylo zmizet."

Annabel vinou nově přistěhované dívky přišla o svoji nejlepší kamarádku, prožila otřesný zážitek, o kterém se bojí promluvit a který se vzápětí obrátil proti ní, a ve škole se s ní nikdo nebaví. Její život i rodina se otřásají v základech a jedinou útěchu najde u spolužáka Owena, který je všemi považován za vyvrhele, ale Annabel bude mít možnost poznat, že uvnitř je úplně jiný...

"Kráska a zvíře, Podivný pár, Shrek a Fiona. Během dalších týdnů nám říkali všelijak..."

Owen přivede Annabel k hudbě a nahraje jí několik cédéček, o kterých je přesvědčený, že by si je měla poslechnout. Annabel pravidelně poslouchá jeho pořad v rádiu a mezi oběma vznikne křehké a láskyplné pouto, které by ale mohlo být přetrhnuto stejně lehce jako kabel od sluchátek...

"Nemysli, nehodnoť, jenom poslouchej."

Tuto knihu jsem četla již před nějakou dobou, ale stále ji v sobě nosím. Vztahy mezi lidmi, jejich problémy a city jsou zde vyobrazeny velice působivě a opravdově. Sama jsem si prošla něčím podobným, čím Annabelina sestra, a proto moc dobře vím, jak může být tato nemoc destruktivní. Nejenže ničí postiženého člověka na těle i duchu, ale strašně moc ubližuje i lidem v jeho blízkém okolí. A pokud dojde až do toho nejzazšího stádia, je to něco, co bych nikomu nepřála zažít. Jsem přesvědčená o tom, že autorka měla s touto problematikou v životě také co dočinění a buď anorexií trpěl někdo v jejím okolí, nebo ji zažila ona sama, neboť jednání psychicky nemocného člověka je zde vystiženo naprosto dokonale.
Kniha je velice emotivní a autorka ji napsala s obrovským citem. Moc se mi líbil vztah mezi Annabel a Owenem, který působil jako zářící bod v temnotě a který nevyžadoval slova, aby si spolu ti dva rozuměli. Tuhle krásnou knihu bych doporučila všem dívkám i jejich matkám. Jsem si jistá, že každá si v ní najde to své, poučí se, popláče si, možná se dokonce zasměje a prožije úžasný příběh o lásce a rodině, který v ní mnohé zanechá.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. moc hezka knizka :-) ty problemy tam jsou dobre popsany...

    ReplyDelete
  2. tak na tihle knížku se ráda mrknu. vypadá opravdu dobře. už se na ni těším :) díky Tvým recenzím teď nevím, co číst dřív - ale jsem tomu moc ráda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já jsem tomu ráda ještě víc, opravdu! :-) Ale nejsi v tom sama, taky se mi doma kupí knihy, které si toužím přečíst a stále přichází nové a nové. Někdy se bojím, že si nestihnu přečíst všechny knihy, které bych chtěla, než umřu...

      Delete
    2. tak hlavní je číst dál a uvidíš sama, kolik toho stihneš přečíst ;) navíc v životě je toho mnohem víc, co se někdy bojím, že nestihneme... musíme to všechno kombinovat a volit, co je pro nás nejlepší - ať už v životě nebo v knihách :)

      Delete
    3. To je moc hezky řečeno. :-) Věřím, že se nám podaří volit, co nejlépe...

      Delete
  3. Děkuji za tip na čtivou knížku. V pondělí jsem zakoupila a už jsem v polovině :). Čte se téměř sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to jsem ráda, že jsem Tě nalákala, aby sis knihu přečetla a že se Ti líbí... :-) To mě těší!

      Delete

Post a Comment