Terapie láskou

Původní název: The Silver Linings Playbook
Autor: Matthew Quick
Překladatel: David Petrů
Nakladatel: Euromedia group, k. s. - Knižní klub
Rok vydání: 2013
Počet stran: 271
Vazba: vázaná


Pat Peoples se vrací z léčebny pro duševně choré a svět kolem mu nedává příliš smysl. Oblíbený fotbalový tým hraje na stadionu, který před několika měsíci ještě nestál, přátelé mají manželky a děti, ačkoli nedávno byli ještě svobodní. Nikdo mu nechce vysvětlit, jak je to možné, ani s ním mluvit o jeho ženě Nikki, s níž se jistě brzy zase shledá, i když právě teď žijí odloučeně. Pat ale věří ve šťastné konce. Stačí na sobě pracovat, nenechat se odradit, být laskavý k lidem, a život vás odmění. Tak je to ve všech dobrých filmech. Co si o tom myslí váš terapeut, mrzoutský táta nebo divná kamarádka, nehraje roli. Protože je jen otázkou času, kdy odluka skončí, on se s Nikki opět shledá a budou žít šťastně až do smrti. Nebo ne? 

Hlavním hrdinou je Pat Peoples, který nám vypráví o svém životě. Je to muž po třicítce, kterému nepřízeň osudu způsobila mnohá trápení. Je zavřený v léčebně, ale jeho maminka si pro něj jeden den přijede a vezme ho domů.

"Zavřu oči, začnu hučet jediný tón a počítám v duchu do deseti a pak znovu a znovu..."

Pat je ze všeho poněkud zmatený. Nic v jeho životě ani okolí není takové, jako dřív a on nechápe, co se stalo. Dny tráví tvrdým posilování a každý večer běhá několik kilometrů. Touží stát se lepším člověkem, aby si zasloužil svoji ženu Nikki, která ho, jak se Pat domnívá, pouze dočasně opustila. Pat jejich odloučení nazývá odlukou a nemůže se dočkat, až tato odluka skončí. A opravdu věří, že tomu tak bude.

"Když běžím, pořád si představuju, že běžím vstříc Nikki a že tím zkracuju čekání, které mě dělí od chvíle, kdy ji zase uvidím."

Pat také hodně čte, aby už si před Nikkiinými přáteli nemusel připadat hloupě. Ovšem protože veří na stříbrné lemování mraků, nedokáže se smířit se špatnými konci. Po dočtení románu Sbohem, armádo je vzteky bez sebe a nejradši by samotnému Hemingwayovi napsal, co si o jeho díle myslí, kdyby tedy ještě žil...

"Ano, já opravdu věřím na stříbrné lemování. Hlavně proto, že ho vídám prakticky každý den, když se vynořím ze sklepa, natáhnu na sebe ustřižený pytel na odpadky a vyrazím běhat."

Pat chodí na terapie k doktoru Patelovi a má ho rád, neboť nekáže pesimismus a stejně jako Pat fandí Orlům v americkém fotbale. Fanouškem Orlů je taky Patův bratr Jake a jejich táta, který fotbalu propadl natolik, že vítězství nebo prohry se podepisují na jeho náladě. Když tedy Orlové nejsou úspěšní, je nabručený, chová se nehezky ke své ženě a s Patem se odmítá bavit.

"Tentokrát si vyberu hnědé křeslo, oba se usadíme mezi namalované mraky a bavíme se o tom, jak moc máme rádi ženy..."

Patův kamarád Ronnie jej seznámí s Tiffani, která před časem přišla o svého manžela při autonehodě. Byla v hrozné depresi a v důsledku toho spala s mnoha cizími muži. Stále ještě není psychicky úplně v pořádku, ale má sen vyhrát v jedné taneční soutěži. Požádá Pata, aby se stal jejím tanečním partnerem, a na oplátku mu slíbí něco, kvůli čemu Pat nemůže odmítnout.

"Když vzhlédnu k obloze a nejsou na ní žádné mraky, hlavu mi vyplní oranžový oheň a to je skoro stejně dobré, protože ten oheň taky pálí a všechno díky němu vypadá úžasně."

Později se Pat dozví velkou a nepříjemnou pravdu o svém životě, rozpomene se na to, co se stalo v minulosti a zjistí, jak se to má s Nikki. Odhalí Tiffaninu manipulaci a je hrozně zklamaný.

Stane se Pat opravdu lepším člověkem a dokáže se naučit odpouštět? Přiměje se zapomenout na Nikki a na minulost, aby mohl jít dál? A jak to bude s ním a Tiffani, nemohli by nakonec být spolu?

"Nedokážu si představit jinou ženu, která by tu se mnou takhle ležela na zmrzlém fotbalovém hřišti a víceméně nesmyslně čekala, až se z nimbostratu odtrhne samostatný oblak.

Nestává se mi moc často, aby se mi kniha nelíbila. S knihami je to totiž docela jiné, než s filmy. Hlavní hrdiny si můžete představit podle sebe, stejně jako prostředí a všechno ostatní. Někdy mám pocit, že autor vypráví svůj příběh v souladu s mojí fantazií, proto je velmi nepravděpodobné, že by mě kniha neoslovila. U této knihy se mi to ale bohužel přihodilo. A to i přes to, že jsem se na ni těšila od prvního okamžiku, kdy jsem se dozvěděla, že vyjde. Proto jsem ji četla s velkou nadějí a do samého konce čekala a věřila, že mě nakonec překvapí něčím úžasným a já budu ráda, že jsem si ji mohla přečíst, ale k mému velkému zklamání se tak nestalo.
Napříč tomu, co říká název, v knize o lásku ani tak moc nešlo, a i když hlavní hrdina věří ve šťastné konce a stříbrné lemování mraků, což mi bylo velmi sympatické, kniha na mě působila poněkud depresivním dojmem. Neoslovila mě také proto, že je amerického fotbalu doslova plná. Je mu věnováno i několik samostatných kapitol a tyto pro mě byly utrpením.
Nakonec to nebyla špatná kniha, určitě s sebou nese ponaučení, je dobře napsaná a některé pasáže byly velice povedené, ale docela jistě vím, že znovu si ji už nepřečtu. Ovšem nenechte se odradit mým náhledem, co se nelíbí mně, může naprosto ohromit někoho jiného. Proto si knihu přečtěte a teprve poté ji posuďte.

Hodnocení: 2/5

Comments

  1. Anonymous22/3/15 14:58

    Romanticky založená kamarádka viděla film a byla z něj nadšená, takže se raději podívám na film. Původně jsem si chtěla přečíst knihu, ale pokud je plná amerického fotbalu, tak by to pro mě bylo utrpení. Dám přednost filmu i kvůli tomu hezkému herci :)

    ReplyDelete

Post a Comment