Zapomenutá

Autor: Catherine McKenzie
Překladatel: Jana Hejná
Nakladatel: FORTUNA LIBRI
Rok vydání: 2012
Počet stran: 352
Vazba: vázaná

Emma Tupperová má slibně rozběhnutou kariéru, spoustu přátel, skvělého milence… Všechno se však náhle sesype jako domeček z karet. Její umírající matka projeví přání, aby navštívila Afriku. Emma do Afriky skutečně odjede a stráví tam proti své vůli více času, než původně plánovala. Přežije zemětřesení, ale doma ji zatím prohlásí za mrtvou. Po návratu s hrůzou zjistí, že přišla o byt, o prestižní práci i o přítele. Lze v takové situaci začít nový život? Emma pomalu otvírá mysl i srdce novým možnostem. Jednu z nich představuje přitažlivý muž, kterého po návratu našla ve svém bytě. Emma obnovuje svou zhroucenou existenci a postupně s překvapením zjišťuje, proč ji vlastně matka poslala do Afriky. 

Kniha začíná návratem Emmy z Afriky, kde nedobrovolně strávila půl roku kvůli nemoci a zemětřesení a z přání její matky, aby zemi navštívila, se tak stala životu nebezpečná záležitost, která s sebou nese následky i v Emmině životě, který vedla před tímto dobrodružstvím a do kterého se hodlala vrátit, ale brzy zjišťuje, že to není až tak jednoduché, ne-li dokonce nemožné.

"Jenže všechno není, jak má být. Mělo mi to dojít už v okamžiku, kdy jsem zjistila, že na mě na letišti nikdo nečeká."

Vyčerpaná Emma konečně přistane letadlem ve svém městě, ale čeká na ni nepříjemné překvapení. Auto, které na ni mělo čekat na parkovišti, zmizelo. Její kreditní karta nefunguje a klíče od bytu nepasují do zámku. Skoro to vypadá, jako by neexistovala, anebo se na ni zapomnělo, a je vůbec čemu se divit? Strávila mimo domov půl roku a nemohla o sobě dát vědět. Ke všemu navíc nemůže natrefit na svoji jedinou kamarádku a zjišťuje, že ani spolubydlící Tara není doma, zato však narazí na muže, který se s Tarou zná, a Emmě nabídne azyl u sebe doma. Co se stane, když tenhle muž, jenž se představí jako Dominik, odemkne dveře jejího bytu, vybídne ji, ať se posadí na její pohovku a dovolí jí, aby si zavolala z vlastního telefonu v kuchyni?

"Po chvíli, která mi připadá jako věčnost, usednu na svou vlastní čokoládově hnědou koženou sedačku, kterou jsem sháněla celé měsíce, a rozklepu se."

Emma má pocit, že je to zlý sen. V jejím bytě je všechno tak, jak si to pamatuje, ale její osobní věci, fotografie, upomínky z předešlého života, jsou všechny pryč. Poví Dominikovi, co se tu děje a ten z toho samozřejmě není dvakrát nadšený. Oba mají za sebou příšerný den a oba toužili po jediném, zalézt do postele a usnout, ale kdo mohl tušit, že byt patří někomu jinému...

Dominik nakonec Emmě neochotně nabídne přespání a psychicky i fyzicky vyčerpaná Emma přijímá. Později se dovídá, že ve svém životě není tak nenahraditelná, jak by si bývala myslela. Její pracovní post v právnické firmě, na který jí dalo nesmírnou práci se dostat, získala její úhlavní nepřítelkyně, stejně tak jako si přisvojila jejího přítele. Když pak vyjde najevo, že byla Emma prohlášena za mrtvou, je na pokraji zhroucení.

"Vstanu a málem se mi podlomí kolena. Hlava se mi odkrvila, jako když člověk vytáhne špunt z vany."

Naštěstí je tu ještě Dominik, který ač má své vlastní problémy a trápení, dokáže Emmě spravit náladu svým kuchařským uměním. Protože s plným žaludkem se všechno snáší lépe. Nebo se snad říká, že žaludkem prochází láska?

"Dominik sedí u stolu oblečený do džínů a svetru, který jsem mu dala k Vánocům. Je začtený do spisu, který jsem nechala poházený po stole."

Podaří se Emmě dostat svůj byt zpátky? Odpustí svému příteli a vrátí se k němu? Získá opět svoji práci a vrátí se její život do zajetých kolejí? Nebo se Emma smíří se změnou, která by navíc mohla vést k lepšímu?

"O prvním novoročním pondělí začnu přemítat, proč jsem se ke svému starému životu vlastně kdy toužila vrátit."

Tahle kniha se mi moc líbila. Její námět je velice originální a dobře zpracovaný. Příběh hezky plyne, je napínavý, smutný i veselý, romantický, místy detektivní a s nádechem mystična. Hlavní hrdinka je velmi sympatická a vy jí budete přát, aby nakonec všechno dobře dopadlo. Její příběh vás donutí zamyslet se nad životem, možná vás tak trochu nakopne ke změnám, které už dlouho toužíte udělat, ale zatím jste nenašli odvahu, a naplní vás jiskrou naděje. Zkrátka a dobře, tahle kniha stojí za přečtení.

K sepsání příběhu autorku inspiroval příběh ženy, která odcestovala, v cizí zemi onemocněla a domů se vrátila až za šest měsíců. Její byt byl pronajmut někomu jinému a ona byla prohlášena za mrtvou.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. o teto knize jsem nikde neslysela ale zni dost zajimave :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opravdu byla. Velice originální a čtivá... :-)

      Delete
  2. Knížku už mám nějakou dobu doma.. ale pořád jsem se k ní nedostala. Díky tvojí recenzi bych si ji nejradši chtěla hned přečíst :)).

    ReplyDelete

Post a Comment