Bookshelf decor

My všichni, kdo máme rádi knihy, si dáváme na své knihovně záležet a o své knihy se pěkně staráme. Často ale může knihovna vypadat nudně - a to je škoda, protože je mnoho způsobů, jak lze z obyčejné knihovny udělat osobitější. Přináším vám pár nápadů, kterými můžete vaše drahé knihovny oživit...

Neskládejte knihy pouze do řady jako vojáčky, některé položte horizontálně, jiné diagonálně a ty se zajímavou obálkou, nebo ty, které máte obzvláště rádi, vystavte na odiv - vaše knihovna tak získá osobité kouzlo a mnohé o vás vypoví.

Nepoužívejte knihovnu pouze jako úložiště pro knihy, udělejte z ní dominantu pokoje, na kterou bude radost pohledět. Zkuste knihy seskupit podle odstínů barev, vaše knihovna tak získá šmrnc a nebude vyvolávat dojem nepořádku.

Někdy jsou knihy mnohem hezčí pod papírovým přebalem, proto některé ponechejte nahé. A pokud vlastníte knihy, jejichž přebal ani vazba nejsou pěkné, ale máte je rádi a nechcete se jich zbavovat, vyrobte jim vlastní obaly (skvěle se hodí obyčejný balicí papír - v dnešní době si můžete vybrat z nepřeberného množství materiálů, vzorů a barev).

Knihovna není místo jen pro knihy, ozvláštněte ji věcmi, které pro vás něco znamenají, nebo ozdobami, jež jsou krásné, ale nenašli jste pro ně jiné místo. Na policích s knihami se budou skvěle vyjímat obrázky a fotografie - díky nimž se vaše knihovna stane jedinečnou.

Knihovna také může sloužit k ukládání cenných předmětů. Opatřete si nejrůznější krabičky, schovejte do nich vaše šperky, a pak je vystavte ve vaší knihovně.
Knihovna je úžasná na uchovávání suvenýrů z cest, které se jinam nehodí, ovšem ve vaší knihovničce mohou udělat mnoho parády. Nebojte se také do polic umístit vázičky s květinami; nic vaši knihovnu neprozáří více.

Kombinujte knihy staré a nové, velké a malé, útlé a tlusté - vypadá to velmi pekně.
Stejně tak do knihovny můžete umístit staré, nebo i nové časopisy - i ty jsou někdy moc pěkné (zvláště ty kuchařské, o domě a o zahradě).

Pokud máte knihovnu na tmavém místě, anebo je tmavé její pozadí, rozmístěte na police elektrické svíčky (klasické raději ne, aby vám nezbyly jen oči pro pláč), lampičky nebo žárovkové řetězy - vaše knihovna tak získá báječnou atmosféru.

Comments

  1. Moc krásné a originální. Pěkně sis s tím pohrála, Veru ;) Moc se mi líbí to uspořádání podle barev, i když mám mi tam zase přišlo to Delirium takové opuštěné bez svého druhého dílu, když je zlatý... Ale tak nápady jsou různé :)

    Jinak se mi vážně moc líbí ta soška (pokud to je soška) té víly vedle Drahokamů... Vážně se to k sobě perfektně hodí a hned to na pohled zaujme ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moc děkuji, jsem ráda, že se Ti to líbí. Samozřejmě je mnoho způsobů, jak lze knihovnu uspořádat i jinak, a i když to nebude podle barev, může to vypadat opravdu pěkně... :-)
      Tu vílu mám taky moc ráda a pojí se k ní taková malá příhoda - až budu natáčet video Room tour, zmíním se o tom... :-)

      Delete
    2. Ok, tak na to už se těším ;)

      Delete
  2. Vyzerá to zaujímavo :)
    Ja by som si tiež mala spraviť v mojej "knižnici" trošku poriadok, pomaly začínam mať strašne málo miesta. Asi to bude tým, že je veľa dobrých kníh :)

    ReplyDelete
  3. Ta knihovna je opravdu překrásná :) Moc se mi líbí kombinace bílé poličky a růžových obálek, které jsi sama vyrobila. Z toho jsem velmi nadšená ( asi to taky vyzkouším :D) PS: Room tour natoč co nejdříve! Věřím, že to bude stát za to :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji, jsem moc ráda, že se Ti má knihovnička i obaly líbí. Room tour se budu snažit natočit opravdu co nejdříve, ale musím Tě poprosit o trpělivost, protože zrovna přestavujeme verandu, do níž směřuje okno mého pokoje, a aby se mi tu neprášila suť a prach ze stavby, mám okno zadělané igelitem, tudíž tu není dobré světlo. Ale nebude to už trvat dlouho, takže hned, jak bude hotovo, video natočím... :-)

      Delete
  4. Anonymous30/4/13 20:41

    Páni, musím donekonečna obdivovat tvůj vkus a osobitý styl. Nehledě na to, jak krásnou knihovničku máš. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ó, moc děkuju. To opravdu potěší! :-)

      Delete
  5. Úžasné! :) Všechny tipy jsou skvělé a určitě nějaké vyzkouším, zrovna dne jsem si říkala, že by moje knihovnička potřebovala nějak oživit a s tvými tipy to půjde jedna dvě :)

    ReplyDelete
  6. To je všechno moc pěkné, ale já mám špatné knihovny. Jo, kdybych měla světlý pokoj a takovéhle poličkové knihovničky, bylo by to fajn...

    ReplyDelete
  7. Moc pěkný článek, kde jsi vzala ten stojánek na časopisy prosím?:)

    ReplyDelete

Post a Comment