Mezi nebem a zemí: Setkání s duchem

Původní název: The Ghost and the Goth
Autor: Stacey Kade
Překladatel: Eva Brožová
Nakladatel: FRAGMENT
Rok vydání: 2013
Počet stran: 216
Vazba: brožovaná


Alona je dívka v posledním ročníku střední školy, všemi obdivovaná a milovaná, dokonalá, úspěšná a krásná. Alespoň dělá, co může, aby takto působila. Je sen každého kluka a inspirací každé holky. Má však tajemství, její život není bezchybný a ona není tím nejšťastnějším člověkem...

"Moje oblíbenost navždy zamrzla na svém vrcholu. Měla jsem pocit, jako bych překročila cílovou pásku v závodu, o kterém jsem ani netušila, že ho vůbec běžím."

Během telefonování jednoho květnového rána Alona vběhne do silnice, aniž by se rozhlédla a umře pod koly školního autobusu. Tady však její příběh nekončí, ale začíná. Stane se zvláštní věc, druhého dne se Alona probudí na dělicí čáře na silnice přesně v místě, kde ji autobus srazil.

"Umřela jsem dřív, než jsem si mohla zpackat život, a i když byl trochu krátký, svým způsobem byl skvělý."

Alona je pro všechny neviditelná a neslyšitelná, až na Willa Killiana - podivína s průzračně modrýma očima, rozcuchanými inkoustově černými vlasy a bledou kůží, který chodí v tmavém oblečení, nemá přátele a nikdy si nevyndává sluchátka z uší.

"Na Killianovi bylo v každém případě něco zvláštního, a nešlo jen o jeho posedlost výprodejem ve Walmartu (nebo kde si vlastně kupuje oblečení)."

Alona hledá ono pověstné světlo, které by ji dovedlo na druhý svět, ale podle všeho ji tu drží jisté nedořešené záležitosti, ke kterým se chtě nechtě musí postavit čelem, aby mohla v klidu odejít.

"Ale než k tomu dojde, chtěla jsem toho co nejvíc vidět. Člověk totiž umře jen jednou, víte?"

Killianův dar či snad prokletí a Alonin stav svede tyto dva dohromady, a když zjistí, že jsou těmi jedinými, kteří si mohou navzájem pomoci, začnou spolupracovat. Jak to s nimi (nebo snad mezi nimi?) nakonec dopadne?

Tahle útlounká knížečka je naprosto skvělá pro cestování, neboť se vám krásně vejde do jakékoliv tašky a zpříjemní vám chvíle v dopravním prostředku. Vydrží vám sice jen na krátké vzdálenosti, ale bude se vám líbit. Na pouhých dvou set stranách se odehrává příběh, kterému absolutně nic nechybí, je plný překvapivých momentů, napětí a záhad. Řeší se zde mezilidské vztahy, odlišnost povah a osobností a nejrůznější problémy. Kniha je vtipná a místy úžasně romantická (ne však tím přeslazeným způsobem, naopak, vyznívá velmi pěkně a upřímně). A ačkoli by mohl kdokoli namítnout, že nejde o nic nového, nesouhlasím, já jsem ještě nic s podobným námětem nečetla a podle mého názoru se jej autorka zhostila více než dobře. Možná to není kniha, která obohatí váš duševní život a přivede vás k filosofickým otázkám, ale je to kniha, která vás potěší - kniha pro radost. Ano, přesně taková je. Vykouzlí vám na rtech úsměv a přivodí dobrou náladu, a to je to nejhezčí, co pro vás kniha může udělat. Za mě si proto plným právem zaslouží nejvyšší počet hvězdiček. A ani vy ji nenechte bez povšimnutí a určitě si ji přečtěte...

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Právě jí čtu, je to taková high school odechovka :)

    ReplyDelete
  2. Už se na ni těším..

    ReplyDelete
  3. Anonymous9/12/13 16:41

    Nevím.. Knížku jsem četla , docele se mi líbila , ale připadalo mi to zvláštní. Kniha opravdu není špatná , ale vše mi přijde jako na jedno brdo.

    ReplyDelete
  4. Ahoj. Ako si sa dostala k tomu recenznému výtlačku? Žiadala si oňho? Alebo ti ho ponúkli sami? Prepáč, že mám toľko otázok, ale kto sa nepýta, nič sa nedozvie :)

    ReplyDelete

Post a Comment