Obraz Doriana Graye


Román s moralistickým vyzněním z roku 1891 s autobiografickými prvky - Obraz Doriana Graye - vypráví o mladém a krásném muži, jenž stojí modelem malíři Basilu Hallwardovi, který je jím doslova okouzlen a pro jeho čistou povahu si ho jako člověka velice váží.

"K civilizaci nelze v žádném případě dospět snadno. Jsou jen dvě možnosti, jak jí dosáhnout, buď kultivovaností, nebo zkažeností."

Když se však Dorian skrze malíře seznámí s Henrym Wottonem, který se zmíní o pomíjivosti mládí i krásy, v Dorianovi vzroste touha si obojí navěky uchovat, a když je obraz s jeho podobiznou hotov, vyslovuje přání zůstat navždy mladý. Jeho pohled na svět se mění a s ním i jeho povaha. Všechny tělesné změny i dopady jeho zhýralé duše jsou přiřčeny obrazu, a Dorianovo přání o věčné kráse se stává skutečností, zatímco obraz zrcadlí jeho čím dál tím ohyzdnější osobnost.

"Dneska spousta lidí umírá na chronický zdravý rozum, a když je už pozdě, pak teprve přijdou na to, že jediné, čeho člověk nikdy nelituje jsou vlastní prohřešky."

Doriana nakonec začnou trápit výčitky svědomí, je však již příliš pozdě vzít své činy zpět, a tak propadá beznaději a uchyluje se k zoufalým činům, které ho vedou do záhuby.


"Vždyť památky, i ty na radost, mají svou hořkost a připomínky rozkoše svou bolest."

Z této knihy jsem maturovala a snad i proto se pro mě stala něčím významným. Mám ji opravdu ráda, ačkoli je z určitého úhlu pohledu velice depresivní a její námět kontroverzní. Autor se vyznačuje neuvěřitelně brilantním stylem psaní, jenž je od kteréhokoli jiného spisovatele snadno rozpoznatelný svojí výjimečností, a jeho slova promlouvají přímo do čtenářovy duše a srdce. Příběh je protkán vskutku mistrnými dialogy a objevují se zde aforismy a duchaplné sentence, které nutí čtenáře přemýšlet nad nejrůznějšími věcmi týkajícími se bytí. Toto dekadentní dílo je také plné paradoxů, které však ve své hluboké podstatě dávají smysl. A i když bylo sepsáno před více než sto lety, díky své nadčasovosti a modernímu zpracování je i v dnešní době velice populární, o čemž svědčí mnohá filmová, divadelní, dokonce i muzikálová zpracování, a také to, že je neustále opětovně vydáváno.
Obraz Doriana Graye je zásadním a skvostným dílem světové literatury, které by rozhodně nemělo být nikým opomenuto, proto ho všem, kdo ještě neměli příležitost si jej přečíst, vřele doporučuji. Ručím vám za to, že ve vás samotný děj vzbudí mnohé pocity, a ať už budou kladné či záporné, autorovi budete tak jako tak za jeho dílo nuceni vzdát hold.

Comments

  1. Tahle kniha mi doma leží už od minulých vánoc, ale né a né se k ní dostat. Musím to brzy napravit :)

    ReplyDelete

Post a Comment