Svět podle Garpa

Původní název: The World According to Garp
Autor: John Irving
Překladatel: Radoslav Nenadál
Nakladatel: Odeon
Rok vydání: 2008
Počet stran: 576
Vazba: vázaná
John Irving ve své jedinečné knize vypráví životní příběh ušlechtilé, svobodomyslné zdravotní sestry Jenny s vlastní představou o životě a jeho naplnění, která nemá pochopení pro lidské touhy, tím spíš ne pro muže. Avšak velice touží po dítěti a přemýšlí, jak to udělat, aby jej od muže získala, aniž by si poté nárokoval její tělo i život. 

"V tomto tak nízce smýšlejícím světě, je člověk buď něčí milenkou, nebo něčí kurvou - anebo na nejrychlejší cestě, jak se stát jedním či druhým."

Vyřeší to za ni život sám, když jí do cesty postaví vojáka, jehož zranění omezilo jeho jazykové schopnosti na jediné slovo: "Garp". Pro Garpa život skončil; psychicky se vrátil do dětských let a jeho jediným potěšením se stala nikdy neustávající erekce - čehož Jenny náležitě využije...

"Tak dostal svět T. S Garpa: zrozeného z dobré zdravotní sestry s vlastní pevnou vůlí a ze semene věžního střelce - z poslední dávky, kterou vypálil."

Jenny a její syn Garp žijí v nemocničním přístavku chlapecké školy, v níž Jenny vykonává funkci zdravotní sestry, ale po Garpově maturitě se oba rozhodnou odcestovat do Evropy a začít psát. Tak se na rok ocitnou ve Vídni, kde Jenny napíše přes tisíc stran rozsáhlé autobiografické dílo zvané Sexuálně podezřelá, a Garp svoji první povídku Penzion Grillparzer, již pojmenoval po spisovateli, který mu svým nedostatečným talentem pozvedl sebevědomí tolik potřebné k vlastnímu psaní, a jež mu později pomohla získat ženu, kterou si vybral...

"Ve světě podle Garpa mohl být jeden večer radostný a druhý mohla zaplňovat nálada přímo vražedná."

John Irving na mě jako spisovatel nesmírně zapůsobil. K sepsání dobré knihy totiž nestačí umět si hrát se slovy a mít fantazii, spisovatelem se stane pouze člověk, který dokáže pozorovat svět kolem sebe; bez toho aniž by pozoroval svět, který jej obklopuje, se nikdy opravdovým spisovatelem stát nemůže. 
Svět podle Garpa je kniha, jíž Irving úctyhodným způsobem obhájil, že skutečně je spisovatelem s velkým S. Je to báječná a bystrá kniha plná životních mouder a příběhů, které se propojují a společně vytvářejí jeden ucelený. Je to dílo neuvěřitelně názorově bohaté, promyšlené, plynulé, vtipné a plné rozličných postav a charakterů, díky nimž je příběh úžasně barvitý a čtivý. Je to příběh bez příkras - příběh ze života o životě, jaký skutečně je...
Autor knihu píše velice sympatickým způsobem, kdy čtenáři objasňuje skutečnosti o událostech tím, že jej informuje o věcech, které se teprve mají stát, ale přitom souvisejí s tím, kde se čtenář v příběhu zrovna nachází - čímž se dílo stává komplexním a čtenáři dokonale umožňuje vidět souvislosti, které by mu jinak unikaly.
S autorem sdílím jeho lásku k dlouhým souvětím a středníkům, které knize společně s krásnými přirovnáními a obraznámi pojmenováními dodávají ten pravý vznešený šmrnc.
Ačkoli je Svět podle Garpa kniha velice vtipná, místy až komická, autor svým vtipem nezlehčuje vážnou tématiku, jež se v příběhu objevuje, nýbrž ji činí snesitelnější. Irving dokázal najít a vybalancovat těžiště mezi komičností a opravdovostí vskutku bravurně.
Zamilovala jsem se do této knihy a zamilovala jsem se do Garpa, jehož osobnost se všemi jeho vlastnostmi i pochybeními mi byla neskutečně milá. Líbil se mi jeho přístup k životu, tak odlišný od toho Jennina. Líbilo se mi, jak báječně byl mužský se všemi obdivuhodnostmi, ale i poklesky, které k tomu patří. A líbil se mi jako milující otec a manžel, který vařil své rodině večeře, stejně tak jako spisovatel, jenž vnímal všechny problémy společnosti i své vlastní.
Knihu by si rozhodně měl přečíst ten, kdo má rád život, opravdu dobré čtení a rád se směje. Takže vlastně úplně každý...

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Odeon, jehož spolupráce si velice cením.

Comments

  1. Jedna ze srdcovek :) I believe in Garp! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, Garp byl vážně úžasný... :-)

      Delete

Post a Comment