Vanilková esíčka

Vláčné, jemně křupavé sušenky s vůní vanilky nebo skořice. Dle přání mohou být světlé či kakaové (nebo dvoubarevné), lze je zdobit čokoládovými polevami a slepovat krémy. Hodí se i do repertoáru vánočního cukroví. Zkrátka a dobře jsou úžasné a nabízejí velký prostor k fantazii.


Ingredience:
300g hladké mouky
40g kukuřičného škrobu nebo 1 vanilkový pudinkový prášek
250g změklého másla
150g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
40ml mléka
(1 lžička ml. skořice)

Chcete-li sušenky raději kakaové, do těsta přidejte 2 lžíce kakaa a 1 lžičku oleje nebo místo vanilkového pudinku použijte kakaový.


Postup:
Máslo utřeme s moučkovým cukrem a vanilkou dohladka, vešleháme vejce, poté postupně přidáváme prosetou mouku s kukuřičným škrobem a nakonec těsto zjemníme mlékem. 

Těsto dáme do cukrářského pytlíku s hvězdicovou špičkou a na plech stříkáme sušenky do tvaru esíček, popřípadě jiného požadovaného tvaru, posypeme třtinovým cukrem a při 180°C pečeme 8 minut.

Comments

  1. Teda, si fakt šikovná!! Sušenky vypadají nádherně, hned bych ochutnala. já bohužel uvařím sotva topinky. Pečení mi vůbec nejde :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji, to mě těší. Ale pečení se neboj, není to nic těžkého... :-)

      Delete
  2. To je úplně úžasný nápad takhle přidávat recepty!!
    Já hrozně moc ráda jím, takže bych si hned sušenky dala ♥ vypadají úžasně! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji. Jsem ráda, že se Ti to líbí. Já měla zpočátku strach, jestli to nebude čtenářům vadit, když je to blog o knihách. Takže si moc vážím, že to říkáš... :-) Všechny moje recepty jsou hrozně jednoduché, tak určitě nějaký zkus. Věřím, že se Ti povede... :-)

      Delete
  3. Mňam ty sušenky vypadají super! Jsi šikovná :)

    ReplyDelete
  4. Anonymous5/4/13 20:33

    Vypadají k nakousnutí, hned si beru recept! :) Klaný

    ReplyDelete
  5. Anonymous31/5/13 07:49

    Sušenky jsem vyzkoušela a musím říct, že byly vážně moc dobré. Do jedné poloviny těsta jsem přidala mletou skořici, do druhé pak kakao a chutnaly vážně skvěle. Sice se mi trochu roztekly a neměly tak hezký tvar jako ty tvoje, ale určitě je upeču znovu (možná to bylo tím, že jsem tam dala moc mléka a taky jsem je neposypala třtinovým cukrem). Díky za super recept :-). Monika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji mockrát za zpětnou vazbu. Vždy mám radost, když mi někdo napíše, že zkusil můj recept a dozvím se, jestli se, jak byl spokojený. :-) Moc mě těší, že Ti esíčka chutnala a že ses nebála experimentovat a udělat je podle sebe. :-) Z toho, že se Ti roztekla si nic nedělej. I mě se při pečení vždy lehce roztečou, proto je vždy dělám vysoká a velká, aby si i po upečení zachovala tvar esíček. Příště zkus dát méně mléka, mělo by to pomoct... :-) Doufám, že na můj blog zavítáš vícekrát a vyzkoušíš i další z mých recptů. Měj se hezky...

      Delete
    2. Anonymous31/5/13 12:07

      Děkuji za radu, zkusím je příště udělat vyšší :-). Jako další recept k vyzkoušení mám naplánovaný Tvarožník. Jsem zvědavá, jak se podaří. Na tvůj blog chodím často, líbí se mi tu :-) Monika

      Delete
    3. Tak to jsem opravdu moc ráda, děkuji za to, že sis našla čas, abys mi napsala. Je to pro mě taková odměna za práci na blogu... :-)

      Delete
  6. Anonymous4/5/16 12:43

    Teď jsem sušenky dopekla, polovina s kakaem a polovina se skořicí a jsou moc dobré, doporučuji vyzkoušet :)

    ReplyDelete
  7. Vynikajúce .Dlhé roky som zhanala takýto recept. A ešte aj vyzerajú krásne. Nie ako niektoré upatlane vidličkou. Skúšala som len vanilkovu variantu ale určite nabudúce aj čoko. A chcem sa opýtať nejaká kokosová varianta ? Poraďte prosím. Ďakujem veľmi pekne za super recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To mám opravdu velkou radost, že Vám recept vyhovuje a sušenky chutnají. Kokosou variantu jsem ještě nezkoušela. Ale myslím, že těsto bude dobře fungovat i v případě, že do něj přisypete strouhaný kokos. A aby sušenky ještě víc voněly, můžete přidat i kokosové nebo mandlové aroma, které jejich chuť ještě víc podpoří... :-)

      Delete

Post a Comment