How to: A Dreamcatcher


Význam lapače snů:
Podle severoamerických Indiánů lapač snů zachycuje dobré sny a špatné sny odhání. Měl by být zavěšený v místnosti, kde dotyčný spí, nejlépe poblíž okna nebo dveří, aby tak zajistil co nejlepší spánek a následně pak i bdělý stav. Lapač snů ale také slouží jako amulet, který chrání před negativní energií a lze ho nosit při sobě pro štěstí.
Každá část talismanu má svůj význam:
Kamínek uprostřed síťky znázorňuje "vlastní já" člověka, které je potřeba chránit zejména před negativní energií.
Kruh lapače snů představuje svět a vesmír, který chrání kamínek (tedy vlastní já člověka). Je to první překážka pro negativní energii a kruh zadržuje negativní vlnění.
Peříčka, která jsou přivázána ke kruhu zachytávají vesmírnou energii a sny, které filtrují. Špatné sny a negativní energie je pohlcena a dobré sny a pozitivní energie jsou přeneseny do síťky.
Pokud se dostane přeci jen nějaká negativní energie do sítě, zde je ještě odchycena. Podle Indiánů zde negativní energie, která se v síti zachytí, zabloudí a nenajde cestu ke kamínku uprostřed (tedy k člověku). Symetrie sítě symbolizuje harmonii.

Na výrobu lapače snů budete potřebovat:























Dále potřebujete: Nůžky, tupou jehlu s velkým očkem, tenký drátek a špetku trpělivosti.

Při přípravě tohoto článku jsem si uvědomila, že je mnohem těžší popsat postup výroby než výroba samotná, ale věřím, že se mi to povede natolik dobře, abyste byli schopní si svůj lapač snů udělat. Je to totiž nesmírně jednoduché a především zábavné...
Pokud si dobře prohlédnete obrázek výše a také všechny fotografie, velmi rychle postup pochopíte a pak už by to pro vás mělo být snadné.
Přeji pěknou zábavu!




















  • Kroužek omotáte jutovým provázkem (viz foto č. 1). Je důležité to udělat velmi těsně.




















  • Když máte hotovo, oba konce provázku pevně přivážete (viz foto č. 2). Zbytek můžete odstřihnout, aby vám dále při práci nezavazel...



















  • Ke kroužku přivážete bavlnku a vedete ji do obloučku (viz foto č. 3) tak, aby vzniklo očko, kterým provlečete konec bavlnky (viz foto č. 5).



















  • Utáhnete (viz foto č. 4) a celý proces opakujete (viz foto č. 6).




















  • Podle toho, jaké ponecháte rozestupy mezi smyčkami bavlnky kolem kroužku, bude výplň vašeho lapače snů hustá (čím blíž u sebe, tím hustší bude výsledný vzor). Podle toho se také bude lišit to, jak dlouhou bavlnku budete potřebovat. Pokud se vám nepodaří správně odhadnout její délku a v půli práce vám dojde, nic se neděje, můžete ji navázat uzlíkem, v konečném výsledku to nebude znát...



















  • Jakmile se s bavlnkou kolem kroužku dostanete k první smyčce (viz foto č. 7), v druhé řadě postupujete stejně jako předtím, jen s tím rozdílem, že vytvoříte očko na bavlnce z první řady (viz foto č. 8 a 9).










































  • Takto pokračujete stále dokola (viz foto č. 13, 14, 15, 16 a 17), dokud nedojdete doprostřed kroužku (viz foto č. 18 a 19), kam navléknete korálek a na rubu vašeho lapače snů bavlnku zakončíte uzlíkem. Nakonec váš lapač snů ozdobte korálkami a peříčky (viz fotografie níže) a pomocí drátku jej přivažte na vámi zvolené místo...



















Zde vidíte můj první lapač snů, který jsem dělala pro sebe (protože jsou smyčky bavlnky na kroužku dál od sebe, síťka uprostřed je poměrně řídká)...




















Zde jsou lapače snů, které jsem udělala pro své rodiče (tady už je síťka hustší, protože jsem mezi smyčkami kolem kroužku ponechala jen malé mezery).























Doufám, že se vám vaše lapače snů povedou a budou se vám díky nim zdát jen krásné sny. Budu ráda, když mi do komentářů napíšete, jestli na jejich sílu věříte. 
Já osobně na ni opravdu věřím. Lapač snů, který jsem jako malá našla u časopisu W.I.T.C.H. jako dárek, mi nad postelí visel deset let a za celou dobu se mi skutečně nezdál jediný špatný sen a můj pokoj byl vždycky harmonický. Zkrátka se mi líbí představa, že mi lapač snů pomáha před negativní energií a věřím, že to tak i skutečně je...

Zdroj informačního článku na začátku: Význam lapače snů

Comments

  1. Pamatuji si, že lapač snů jsem poprvé vyráběla na táboře ( až na to, že jsem tu bavlnkovou výplň dělala trošku jednodušeji - tohle mi tenkrát moc nešlo :D )
    Jsem moc ráda za tvůj návod, protože jsem dostala chuť si ho znovu vyrobit ( tentokrát mi to snad půjde lépe naž dřív :D )
    Tvoje lapače snů vypadají nádherně =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji moc. Jsem ráda, že se Ti líbí. Dělala jsem je poprvé, ale je to strašně jednoduché. Vlastně se pořád dokola opakuje smyčka, která je na obrázku na začátku článku... :-) Věřím, že Tvůj lapač bude stejně tak nádherný... :-)

      Delete
  2. Opravdu hooodně precizní návod. Když jsme dělaly letáky na výšce a snažily se tam s holkama něco popsat, vždycky nám to zabralo víc času, než ta samotná činnost, kterou jsme popisovaly...

    Teď nemám bohužel moc času, ale doufám, že třeba o prázdninách se mi poštěstí a podle tvého návodu bych si lapač snů ráda udělala. Myslím, že to opravdu může fungovat, hlavně pokud tomu člověk sám věří :)

    Věřím, že ti to dalo spoustu práce, udělat ten článek a ty pěkné fotky, ale jsou opravdu super, nápadité tak, že to zvládne každý ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moc děkuji Veru, měla jsem strach, jestli to bude dostatečně pochopitelné a nebude to nakonec vypadat těžší, než to veskutečnosti je, takže mě Tvůj komentář moc potěšil. Je pravda, že tento článek mi ve finále zabral více času než výroba lapače snů. :-) Je to záležitost na hodinku dvě, takže to určitě zvládneš i v nabitém programu... :-)

      Delete
  3. Veľmi pekný návod, ďakujem a určite si jeden taký tiež skúsim vyrobiť ! veľmi sa mi páči jeho farebnosť, kde si, prosím ťa, zohnala také pekné pierka ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jsem moc ráda. :-) Pírka seženeš v galanterii ; mají tam na výběr z nepřeberného množství barev, ale některá už na mě byla až moc sviťavá, nejvíc se mi líbila světle růžová a přírodní hnědá... :-)

      Delete
  4. Nádherné... Návod je opravdu dobře udělaný, pochopila jsem to i já! :D Strašně moc se těším, až si ho podle tebe vyrobím. :)

    P.S.: Ten z W.I.T.C.H. mám taky stále schovaný! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to je skvělé. Věřím, že se Ti lapač krásně povede a určitě tě bude jeho výroba bavit. :-)
      W.I.T.C.H. je pro mě taková nostalgie, měla jsem ty časopisy tak ráda, a myslím, že ten lapač snů byl nejlepší dárek ze všech... :-)

      Delete
  5. Přidávám si do do-listu na prázdniny :D
    Já jsem sice šikovná asi jako jednoruká opička, ale stejně se o něco pokusím, protože jsem už dlouho nic nevyráběla a tohle je moc hezké. Pokud se mi povede ten pro mě, tak možná vyrobím i něco pro přátele.... je to podle mě moc hezký dárek :)

    Witch jsem také pár let kupovala, ale na ten lapač si bohužel nepamatuju :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určitě se Ti povede, je to vážně jednoduché, takže se toho neboj! :-) Hezký dárek to určitě je, mně by rozhodně potěšil, než jsem se ho rozhodla si sama vyrobit... :-)

      Delete
  6. Lapče jsou super. Jeden jsem dostala letos darem od kamarádky, která ho sama vyrobila :) Ty tvoje jsou moc hezké :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moc děkuji! :-) To máš moc hodnou kámošku...

      Delete
  7. Nádherné, povedly se ti :D Já mám jen kupované, ale přemýšlím, že vlastnoručně provedu další :D

    ReplyDelete
  8. Děkuji za návod! :) Chystám se ho udělat hrozně dlouho a pořád jsem nacházela návody, kterým jsem nerozuměla. Díky tobě si ho konečně můžu udělat.:)

    ReplyDelete
  9. Anonymous26/8/14 20:58

    Děkuji za návod.:-) doufám,že se mi povede tak hezky jako tobě;-)
    Můžu se zeptat,kde si sehnala kroužek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určitě se Ti povede, je to vážně jedoduché. Kroužek jsem pořídila v galanterii. :-) Přeji hezkou zábavu u tvoření...

      Delete
  10. Anonymous12/3/15 12:41

    Tak Verčo, včera jsem byla za tvými rodiči, zmínila jsem se, že moje 8-letá Klárka má špatné sny a dnes jedem pro ingredience pro lapač, tak nám drž pěsti. Pak ti písnu, jestli to zabírá. Máš to krásně popsáno. Pá. Hana

    ReplyDelete

Post a Comment