Pokání

Původní název: Atonement
Autor: Ian McEwan
Překladatel: Marie Válková
Nakladatel: Odeon
Rok vydání: 2008
Počet stran: 328
Vazba: vázaná

Naprosto úchvatný a obdivuhodně sepsaný román britského spisovatele Iana McEwana, jenž je držitelem Řádu britského impéria, nás zasvěcuje do životního příběhu dívky Briony, která žije na venkově v Surrey se svou migrénami trpící matkou, věčně nepřítomným otcem, služebnictvem a starší sestrou Cecilií.

Briony je posedlá pořádkem, má ráda tajemství a píše povídky. Jejím nejnovějším dílem je však tragédie - Útrapy Arabelliny -, jíž chce uctít příchod svého bratra Leona a jeho přítele Paula. Představení nacvičuje se svými bratranci Pierottem a Jacksonem a sestřenicí Lolou. Spolupráce s nimi ale není vůbec jednoduchá - kluci se nesnaží a Lola do Brionina díla zasahuje víc, než je žádoucí. A tak  nakonec Briony celou hru odpíská a záhy z okna dětského pokoje spatří něco, co mělo zůstat jejím dětským očím skryto. Pár okamžiků tak navždy změní osudy její sestry Cecilie a syna uklízečky a rodinné přítelkyně - Robbieho, když si je vyloží jinak, než se odehrály ve skutečnosti.


"Nikdy předtím si nepřipadal tak vědomě mladý ani nezažíval takovou chuť, takovou netrpělivost, aby jeho životní příběh už začal."

Briony si do konce svého života nebude schopná odpustit, co se její vinou přihodilo lidem, na nichž jí záleželo a po celou dobu se bude oddávat pokání a sepíše autobiografický román, v němž se vyzpovídá ze svého pochybení a ve kterém - jako odčinění - vdechne Cecilii a Robbiemu život a dovolí jim jej prožít tak, jak si přáli - spolu...

"Chtěla se ztratit v rozvíjení neodolatelného nápadu, spatřit černé vlákno odvíjející se od špičky jejího stříbrného rozskřípaného pera, a stáčející se do slov."

Už podle úvodních stran má čtenář možnost velmi rychle poznat, že autor knihy je neuvěřitelně vnímavý a přemýšlivý člověk s nesmírně bohatým vnitřním životem a nadáním pomocí slov vylíčit a zachytit jedinečnou atmosféru příběhu jako na fotografii. Ano, přesně takové dílo Iana McEwana je - jako úchvatná fotografie, schopná v jediném okamžiku zachytit úplně všechno. Svým uměním autor čtenáři umožní nahlédnout pod povrch postav; porozumět jejich citům a pochopit jejich jednání. Příčinou toho se čtenáři hrdinové vryjí pod kůži; velice snadno si je zamiluje a jejich příběh s nimi bude prožívat, jako by byl jeho vlastní...
Ian McEwan je přesně ten typ autora, kterého milujete a po dočtení jej začnete nenávidět za to, jak příběh ukončil. Budete zdrcení, budete ho proklínat a s největší pravděpodobností mu to nikdy neodpustíte, ale zároveň jej budete uctívat za to, že něco tak neskutečného napsal. Jeho slova vám budou znít v hlavě ještě dlouho poté a ráno, když se probudíte, první myšlenka bude patřit jeho knize, která ve vašem srdci zůstane už napořád.
Je to kniha, u které se budete usmívat, plakat, přemýšlet, vzpomínat, rozhorlovat se nad ukrutnou nespravedlností a nesmyslnými nedorozuměními života; jejíž příběh vás roztřese a nakonec totálně rozmetá. Tohle vrcholně dynamické a propracované dílo, jež je odrazem duší lidí, včetně té autorovy i naší, si zkrátka musíte přečíst. A neomlouvá vás absolutně nic, pokud tak neučiníte...

PS: Podle románové předlohy byl v roce 2007 natočen stejnojmenný film (v originále Atonement) pod režií Joa Wrighta, v hlavní roli s Keirou Knightley a Jamesem McAvoyem. Po přečtení knihy vřele doporučuji film zhlédnout. Ačkoli se knize nikdy nevyrovná, zaslouží si to nejvyšší bodování...

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi mnohokrát děkuji nakladatelství Odeon, jehož spolupráce si velice vážím...

Comments

  1. Na tuhle knihu se koukám pokaždé, když jsem v knihkupectví, ale nikdy jsem se si ji koupit.. Teď vím, že musím! Díky!

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jsem opravdu ráda, že jsem Tě navnadila. Ta kniha je skutečně úžasná; věřím, že nebudeš litovat, když si ji přečteš... :-)

      Delete
  2. Tuto knihu jsem si vždy chtěla přečíst, ale nějak jsem se k tomu nedostala, hned si jí píšu na to read list, děkuji! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemáš vůbec zač. :-) Tahle kniha si zaslouží co nejvíce čtenářů. Jsem z ní vážně unešená...

      Delete
  3. Úžasná recenze!
    Dostala jsem obrovitánskou chuť si knihu přečíst!! Snad ji někde seženu :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jsem moc ráda. Děkuji! :-) Knihu si určitě přečti, jen co na ni narazíš... :-)

      Delete
  4. Jo, tuhle knihu miluju a jsem moc ráda, že jsem našla dalšího člověka, kterému taky přirostla k srdci.
    Přiznám se, že většinou u filmů či knížek nebrečím. I když je mi smutno, slzy uroním málokdy. Ale takhle kniha je právě ten případ. Bulela jsem u ní jako želva a ani pořádně nevím proč.
    A recenze mi taky připomněla, že už jsem ji dlouho nečetla ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já jsem také rada, že jsem našla člověka, jemuž se kniha líbila. :-) Zatím neznám nikoho, kdo by tuto knihu četl, ale je vážně nádherná a úplně neskutečná. A James McAvoy v hlavní roli ve filmu, ach bože... :-)

      Delete
  5. Já doslova nesnášim díla, která ve mně nechají takovýhle pocity. Protože potom pořád mylim jenom na to, a jak to blbě skončilo a mělo to skončit jinak. Pak si zase řikám, že to vlastně skončilo dobře, protože.... Jenže zároveň tyhle díla miluju, takže hned, co si přečtu Dva krůčky v mokrém písku, tak se na ně vrhnu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, taky jsem vždycky hrozně rozpolcená, ale tahle díla miluji hlavně kvůli postavám, které mi přirostou k srdci, a proto nakonec nikdy nelituji, ať je konec jaký chce...:-)
      Dva krůčky v mokrém písku - to zní hezky. Určitě se po tom podívám! :-)

      Delete

Post a Comment