Snídaně u Tiffanyho

Autor: Truman Capote
Překladatel: Jarmila Fastrová
Nakladatel: Odeon
Rok vydání: 2009
Počet stran: 96
Vazba: vázaná






Truman Capote v této báječné knize velice vkusně líčí příběh Holly Colightlyové prostřednictvím spisovatele, kterého Holly přezdívá Fred - neboť tak se jmenuje její bratr, kterého jí připomíná a na němž jí velice záleží. Z tohoto důvodu se čtenář nedozví jeho skutečné jméno, což vyvolává dojem, jako by onen spisovatel byl samotný Truman Capote...

"Vždycky mě to táhne zpátky k místům, kde jsem bydlel, k těm domům a jejich nejbližšímu okolí."

Holly je prototypem dokonalé ženy - je atraktivní; nezávislá; nevázaná; upovídaná a přece tajuplná; povolná k mužům, ale vědoma si své ceny; plná dětského entuziasmu a ženského šarmu, čímž na muže působí neuvěřitelně přitažlivě - ba přímo neodolatelně - a jeden po druhém se do ní zamilovávají.


"Nechci mít něco svého, dokud si nenajdu místo, kde já a věci budeme k sobě patřit."

Holly je vždy všude plno; ve svém nezařízeném bytě pořádá večírky s hlučnou zábavou, aniž by brala ohled na své sousedy, a není jí zatěžko dlouho po půlnoci na kohokoli zazvonit, když si zapomene klíče. Z postarších pánů s využitím svých předností mámí peníze a čas od času si nějakou drobnost i uloupí. Má svá vlastní pravidla a své představy a sny. Přesto - nebo možná právě proto - má v sobě něco, díky čemuž ji nelze nemít rád...

"...jestli se zapomenete a zamilujete si divokého tvora, skončíte tak, že se očima zabloumáte po nebi."

Ačkoli je Snídaně u Tiffanyho kniha velice krátká, což obvykle není to, co u knih preferuji, Capote mě svým dílem dokázal přesvědčit, že i nepříliš rozsáhlá novela může být daleko větším a významnějším počinem než lecjaký sáhodlouhý román.
Vždycky je pro mě důležitá první věta, když knihu začínám číst, a tady si mě autor díky ní získal od samého počátku. Capote příběh líčí tak dokonale, že se mi během čtení před očima spustil film barvitější, než jaký by byl vůbec kdokoli schopný natočit. Je to kniha, kterou přečtete za jediný večer - avšak bude to večer velmi příjemný a stylový, v dobré společnosti a za doprovodu báječné atmosféry tamního New Yorku.
Kniha povznese vaši náladu i ducha stejně, jako byste zavítali do galerie a dlouze se dívali na skutečně krásný obraz. Můj báječný profesor výtvarného umění mě kdysi učil, že nejvyšším smyslem a funkcí umění je prožívání krásy - a pokud tomu tak skutečně je, troufám si tvrdit, že kniha Trumana Capoteho je opravdovým uměním...

Na závěr bych ještě ráda vyjádřila své sympatie k přebalu knihy. Knihy od Odeonu se všechny pyšní velice krásnými obálkami, ale tahle je v mých očích obzvláště povedená a přinejmenším stejně stylová a dobová jako kniha sama...

Hodnocení: 5/5
Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Odeon, jehož spolupráce si nesmírně cením.

Comments

  1. Hrozně se mi líbí název. A taky tahle obálka. No a jestli je to tak stylové, jak líčíš... Tak si jí musím přečíst! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určitě přečti. Slyšela jsem už i názor, že se kniha nelíbila, ale mě upoutala už první větou a opravdu si mě získala...

      Delete
    2. asi bych se na ní taky měla vrhnout!

      Delete
  2. Recenze jsem se dočkala (moc jsem se na ni těšila a čekala tu na ni) a teď už můžu jít v klidu spát :)
    Film jsem neviděla, knihu nečetla.. každopádně oboje bych ráda napravila :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je tak hezké - opravdu jsi čekala? :-) Omlouvám se, že mi to trvalo. Přišla za mnou do pokoje mamka, usadila se mi na posteli s iPadem a smála se všemu, co kdo přidal na facebook, takže mě zdržela... :-)

      Delete
    2. Ano, čekala :) A ráda jsem si počkala, stálo to za to :) Maminku pozdravuj :))

      Delete
    3. Děkuju moc! :-) Budu; také maminku a babičku pozdrav... :-)

      Delete
  3. Kamarád na tuto knihu nedá dopustit a já mu dlouho slibuji, že si ji přečtu. Tak na ni snad brzo někde narazím a dostanu šanci udělat si na ni názor. Tvoje recenze je moc pěkná, teď mě kniha láká snad ještě víc =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jsem skutečně moc ráda! Rozhodně si knihu přečti - podle mě za to opravdu stojí, a myslím, že stojí i za to mít ji v knihovničce... :-)

      Delete
  4. Slyšela jsem hodně o filmu, ale ta knížka vypadá snad ještě lépe!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tady bych řekla, že je velmi povedené obojí. Ale u mě vždy vítězí kniha... :-) Opravdu doporučuji přečíst... :-)

      Delete
  5. Abych pravdu řekla, tahle knížka mě docela zklamala. Viděla jsem dřív film, než vůbec knihu četla, ale chybí mi tam nějaká bezstarostnost, prostě film s Audrey a ta kniha jsou dvě odlišné věci, jen mají podobný příběh.

    ReplyDelete

Post a Comment