Tiramisu con fragole


Moje babička vždycky říká, že kdo navštívil Itálii a neochutnal italské espresso, pizzu ani gelato, jako by tam nebyl. A já myslím, že by se totéž dalo povědět i o tom, kdo neokusil pravé tiramisu - nejdokonalejší zákusek, který ocení jak mužské, tak ženské chuťové buňky, a který se hodí na jakoukoli příležitost. Kdyby to bylo na mě, klidně bych jej podávala místo svatebního dortu na svatbách, neboť jeho jednoduchému přitažlivému vzhledu a excelentní chuti se nevyrovná žádný několikapatrový přeplácaný a přeslazený dort, potáhnutý umělým marcipánem. V jednoduchosti, a především poctivosti, je ta největší krása - a Italové to vědí...


Ingredience:
Na domácí piškoty:
3 bílky
3 žloutky
100g krupicového cukru
115g hladké proseté mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku

500g mascarpone (pakliže tuto zásadní ingredienci nahradíte, již se nebude jednat o pravé tiramisu a zřejmě si ani nebude zasluhovat být takto nazýváno)
5 čerstvých žloutků a 5 bílků (nejlépe z domácích vajec, popř. BIO)
100g krupicového cukru
2 čerstvě uvařená espressa
1 panák likéru amaretto (popř. jiného mandlového likéru)
Čerstvé jahody (není nutné)
Hořké kakao na posypání


Postup:
Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem dokrémova. Poté do žloutkového krému vmícháme sníh i prosetou mouku s kypř. pr. Těstem naplníme cukrářský pytlík s kulatou špičkou a stříkáme proužky na plech s pečícím papírem. Pečeme při 195°C asi 7 minut.

Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Žloutky s cukrem vyšleháme do krémova, vmícháme mascarpone a velmi opatrně i sníh z bílků.

Do hranaté formy nebo keramické zapékací mísy vyskládáme domácí piškoty, pokapeme espressem a amarettem. Poté na ně rozetřeme polovinu krému a poklademe jahodami nakrájenými na plátky. Přidáme další vrstvu piškotů, opět pokapeme kávou a likérem a zakončíme vrstvou zbylé poloviny krému. Povrch uhladíme a tiramisu dáme vychladit minimálně na šest hodin (lépe přes noc). Před podáváním posypeme hořkým kakaem.


Comments

  1. Mňam...vypadá to lahodně.. :)))

    ReplyDelete
  2. Mňam :3 Hneď takto z rána mi robíš chúťky :D

    ReplyDelete
  3. Člověku se z toho jenom sbíhají sliny :-) Tebe bude muset chlap nosit na rukou, když jej budeš takto rozmazlovat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji! :-) Tvoje komentáře je radost číst...

      Delete
    2. A na tvoje fotky je radost pohledět ;-)

      Delete
  4. Mňam, tiramisu podle Tvého receptu je prostě úžasné! Dělala jsem ho už dvakrát, je to extrémně rychlé a celá rodina to zbožňuje! :)

    ReplyDelete

Post a Comment