American Sour Cream Cake

Můj brácha dnes slaví narozeniny (23 let, páni, tolik to letí) a včera se v Americe slavil Den nezávislosti. Od doby, kdy jsem ji nevštívila, mám ve zvyku přejímat jejich tradice - myslím, že pro oslavy není důvodů nikdy dost, a stejně tak příležitostí pro trávení času v kuchyni. A tak jsem udělala narozeninový dort a dala mu podobu americké vlajky. Působí to na mě dokonale prázdninovým dojmem a sveží krém se pro toto letní období skvěle hodí...

Ingredience:
Korpus:
150g hladké mouky
150g hrubé mouky
1 lžička kypřicího prášku
1 lžička jedlé sody
45g holandského kakaa
125g rostlinného oleje
2 vejce
250g krupicového cukru
500ml kefíru

Krém:
1kg zakysané smetany (cca 6 kelímků)
100g vanilkového cukru
10 plátků želatiny
Šťáva z jednoho citronu
+ ovoce na ozdobení

Postup:
Do velké mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a olej a dobře prošleháme, přisypeme směs proseté mouky s kypř. pr., sodou a kakaem, přilijeme kefírové mléko a vše důkladně prošleháme. Hladké tekuté těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem. Při 175°C pečeme asi 25 minut.

Z vychladlého korpusu vykrojíme obdelník, či jiný tvar podle dna formy, a plátem pak formu vyložíme.

Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě, poté ji důkladně vyždímáme a v mikrovlnné troubě rozpustíme. Trvá to jen pár vteřin, proto dáváme velký pozor, aby jsme ji nepřehřáli, ztratila by pak želírovací schopnosti.

Rozpuštěnou želatinu vmícháme do krému ze zakysané smetany, vanilkového cukru a  citronové šťávy. Krém vlijeme na korpus na dně formy a dáme vychladit alespoň na 3 hodiny do lednice. Před podáváním ozdobíme dort ovocem.

Tip: Můžete experimentovat jak s typem korpusu, tak i s krémem. Jako korpus lze použít i klasický dortový vanilkový piškot; do krému můžete přidat ovocný sirup, nebo nastrouhanou čokoládu. Zkrátka záleží na vaší chuti a náladě...


Comments

  1. ten je přímo ukázkový :)

    ReplyDelete
  2. vážně výstavní! škoda, že nejde ochutnat na dálku a hned :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jo, škoda. Ale je strašně jednoduchý, zvládneš ho taky. Měla jsem ho hotový za hodinku i s pečením... :-)

      Delete
  3. mňam, borůvky a jahody bych si dala hned!:)
    Dort je to jeznoznačně originální!

    ReplyDelete
  4. Ten dort bych hned ochutnala. Nádhera! :-)

    ReplyDelete
  5. Tak něco podobně letního už dlouho sháním. :) Určitě ho vyzkouším, akorát zmenším množství, takže trocha matematiky přes prázdniny :)
    Já se přiznám jsem ve spoustě věcech vlastenec a nemám moc ráda americkou mentalitu, takže si odpustím ten vzorek, ale stejně to vypadá moc hezky ;)

    ReplyDelete

Post a Comment