To nejlepší z nás

Původní název: The Best of Me
Autor: Nicholas Sparks
Překladatel: Dana Stuchlá
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2013
Počet stran: 304
Vazba: vázaná


Jedna z nejnovějších knih oblíbeného amerického spisovatele Nicholase Sparkse, jehož knihy bývají velmi často zfilmovávány v hlavních rolích s těmi nejlepšími herci, nás přenáší do Severní Karolíny a vypráví příběh o Dawsonovi, chlapci z problémové rodiny, který nikdy nepoznal svoji matku a jehož táta na něj kašlal, a Amandě, jež pochází ze zámožných kruhů a jejíž rodiče nikdy nezajímalo, co si jejich dcera přeje.

"On je samotář v pusté krajině, zatímco ona je jedna tvář v bezejmenném davu. A nebylo to tak i tehdy v mládí? To je přece svedlo dohromady a našli štěstí spolu."

Ti dva se do sebe zamilují, ale krutá realita je od sebe nakonec oddělí na dlouhá, dlouhá léta. Když se opět potkají, jejich životy jsou každý úplně jinde. Přece však v jejich srdcích zůstala láska, kterou znovu objeví.

"Jedna věc bylo zjištění, že se jeho city k Amandě nezměnily, něco úplně jiného však jistota, že se ani nikdy nezmění."

Jeden jediný víkend jim oběma změní životy. Stane se spousta věcí, které později budou chtít vzít zpět, anebo naopak budou litovat toho, co udělat nestihli nebo se báli. Napříč tomu ale jejich láska zůstane, tak jako tu byla vždycky. Dawson řekl Amandě, že jí dal ze sebe to nejlepší a měl pravdu...

"Napadlo ho, že roky se jako v časové smyčce vracejí a dovolují mu, aby znovu navštívil místo a chvíle, kdy byl nejšťastnější."

Sparksovy knihy se už před lety staly mojí srdcovou záležitostí. Není tajemstvím, že mám raději knihy od mužů a právě v tomto spisovateli jsem se opravdu našla. Jeho knihy mi vždy připomenou, že nikdy nic není ztraceno, ačkoli se situace občas může zdát bezvýchodná a vše nadobro ztracené. Důležitá je víra, neboť vždy je naděje na lásku a lepší život - to je to, co si z jeho knih odnáším.

Jeho knihy rozhodně nepatří mezi klasické "romány pro ženy", jak bývají mnohdy - podle mě neprávem - označovány. Většinou jsou psané z pohledu hlavního hrdiny - což samo o sobě zabraňuje tomu, aby kniha vyznívala naivně -, nebo se střídají pohledy více postav, díky čemuž čtenář získává celkový obraz, jako když se dívá na film. 
Sparksovi hrdinové jsou báječní lidé, plní citu a se spoustou problémů, jaké má každý člověk. Dělají chyby, ale dokáží být i moudří. Je úžasné o nich číst a nechávat se jimi inspirovat. Autor vám nedovolí knihu přečíst a považovat ji za jednu z mnoha. Přiměje vás, abyste si hlavní hrdiny oblíbili a ještě dlouho na ně vzpomínali. Já si pamatuji úplně všechny, o kterých jsem četla a nepřestávám jimi být okouzlena. Nyní se k nim přidali i Amanda a Dawson.

Bylo by hrozně těžké a taky trochu nefér vybrat ze všech Sparksových charakterů jen jeden nebo dva, které mám nejraději, ale ačkoli na mě zapůsobily všechny, nejvíc asi skutečně ten Dowsonův a Landonův z knihy Nezapomenutelná cesta. Jak oba hrdinové, tak obě tyto knihy jsou nenahraditelné.
Sparksovy příběhy jsou především o lásce, ale je zde popisována jinak než obvykle. Je brána jako součást života a píše se tu o ní ve všech podobách, a to je na jeho knihách to krásné a jedinečné. Víte, já si nemyslím, že knihy o lásce jsou klišé a opravdu věřím, že láska skutečně může existovat v podobě, jak o ní píše - osudové a věčné. Myslím si totiž, že právě lidé, co v takovou lásku věří, ji mohou prožít, a životy těch, kteří na ni nevěří, musejí být hrozně pusté...
V knize se nachází jedna z nejkrásnějších a nejopravdovějších romantických scén, jakou jsem kdy četla. Při jejím čtení jsem přestala dýchat a doslova se chvěla vzrušením a hned po dočtení mi naskočila husí kůže. Úžasné. Tanec a polibek a sounáležitost v podaní Nicholase Sparkse - to je něco tak nepopsatelně krásného.

Já vážně nevím, jestli dokážu přimět člověka, aby málem hned po dočtení recenze vstal a ihned se pro knihu vydal do knihkupectví, protože by měl pocit, že to nemůže déle vydržet a tu knihu si prostě musí okamžitě přečíst. Ale tahle kniha by si přesně takovou pozornost skutečně zasloužila.
Stejně jako všechny Sparksovy knihy by se mohla líbit i klukům, chci říct mužům, vlastně jsem o tom, že by se jim líbila, přesvědčená.
Tahle kniha byla opravdu něco neskutečného. A pro mě je vážně těžké vyjádřit všechny svoje pocity z ní, abych vám přitom neodhalila děj a jeho rozuzlení, ale snad mohu prozradit, že byla napínavá, romantická, smutná i úsměvná, že vás zahřeje na srdci, že vás překvapí a bude i plná akce, protkaná vzpomínkami i trochou melancholie, se spoustou nečekaných zvratů. Je krásná, krásná, krásná. A já se z jejího konce budu asi ještě hodně dlouho vzpamatovávat. Slzám se tady nejspíš neubrání ani ti nejzatvrzelejší...
Prostě si ji přečtěte. To je jediné, co potřebujete vědět. Rozhodně to udělejte. Nenechte si tuhle báječnou knihu ujít...

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. úplně lituji, že jsem ji v knihkupectví v sobotu nechala! Shit...!!:/ popsala jsi ji nádherně!:-) Sparkse zbožňuji, můj nejoblíbenější spisovatel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jé, tak to jsem moc ráda, že jsem Tě na knihu dokázala navnadit. :-) A neboj se, kniha na Tebe určitě počká; vyšla nedávno, takže ji hned tak nevyprodají... :-)

      Delete
  2. "Víte, já si nemyslím, že knihy o lásce jsou klišé a opravdu věřím, že láska skutečně může existovat v podobě, jak o ní píše - osudové a věčné. Myslím si totiž, že právě lidé, co v takovou lásku věří, ji mohou prožít, a životy těch, kteří na ni nevěří, musejí být hrozně pusté..."

    No to rozhodně ano!!! Přesně s tímhle souhlasím! Já miluju Sparkse nadevšechno na světě. Vážně... Zápisník jedné lásky, Poslední píseň, Milý Johne.. a teď nedávno jsem zvládla přelouskat i Bezpečný přístav v originále :))) Jeho knížky mají prostě nepopsatelné kouzlo a já se vždycky moc ráda vracím do prostředí Severní Karolíny, odkud většina příběhů je.

    Jsi můj člověk, Sparksomile. Asi si budu muset tento blog uložit do oblíbených. :))

    Také už se těším, až si To nejlepší z nás přečtu, mám ho také od buxu, takže snad to nebude dlouho trvat a moje recenze se také brzy objeví.

    Upřímně nejradši bych mu dala přednost před všemi jinými knihami, co na mě doma čekají. :D Ale musím se nechat napnutá trochu, protože čekání do dalšího románu od něj bude zas nekonečné :/ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji za moc milý komentář, opravdu mě potěšil. Jsem moc ráda, že je víc lidí, kteří Sparksovy knihy milují. Vím, že v Americe má příznivců velmi mnoho, ale tady v Česku bohužel méně. Budu určitě ráda, když ke mně zavítáš i v budoucnu; věřím, že se Ti tu bude líbit... :-)

      Delete
  3. Děkuji Ti za nádhernou recenzi, která mě nejen pohladila po duši, ale hlavně mě na knížku ještě více nalákala!!
    Já jsem si pro To nejlepší z nás šla hned v ten den, co kniha vyšla. Dlouho jsem ji hledala a nakonec když jsem ji opravdu držela v rukách, štěstím jsem málem skákala :) I když jsem od pana Sparkse četla jen Milý Johne, ostatní knížky mám na poličce a rozhodně plánuju brzo si je přečíst :) Viděla jsem pár filmů podle jeho knih a jeden lepší než druhý, opravdu.
    Na tuto knihu se neskutečně moc těším, po Tvé krásné recenzi ještě víc (a to jsem si myslela, že už to není možné). Takže děkuji :)

    ReplyDelete

Post a Comment