KORALINA

Autor: Neil Gaiman
Překladatel:
Ladislava Vojtková
Nakladatel:
POLARIS
Rok vydání:
2009
Počet stran:
160
Vazba:
vázaná

Hororová pohádka z pera anglického autora, kterého můžete znát například pro jeho fantasy román Hvězdný prach, podle něhož v roce 2007 vznikl celovečerní film s Michelle Pfeiffer v hlavní roli, vypráví o dívce Koralině, jež se s rodiči přestěhovala do velkého domu, který kromě její rodiny obývají ještě dvě staré dámy se spoustou psů a jeden pomatený dědeček, jenž chová krysy, které údajně umí cirkusová čísla.

Koralinin nový dům má čtrnáct dveří, z nichž jedny zdánlivě nikam nevedou. Ale protože je Koralina velká badatelka, objeví za dveřmi tajnou chodbu, jíž se dostane na druhou stranu domu, který vypadá úplně stejně jako ten její. Obývá jej její druhá matka a také druhý otec. Vypadají téměř jako její skuteční rodiče, ovšem namísto očí mají lesklé černé knoflíky. Tito druzí rodiče se snaží Koralinu nalákat do svých spárů a už ji nikdy nepustit domů.

Koralina je však chytrá dívka a jejich lstivou povahu prokoukne. Uteče, ale doma zjistí, že její opravdoví rodiče zmizeli. Pokud je chce Koralina ještě někdy vidět, bude se muset vrátit tajnou chodbou na druhou stranu domu a vysvobodit je ze spárů matky s knoflíkovýma očima. Podaří se jí to? Co všechno na ni v temném světě z iluzí ještě čeká? Bude na všechno sama, nebo jí někdo - například ta sarkastická černá číča - pomůže?

Neodolala jsem a alespoň na pár chvil se prostřednictvím tohoto příběhu vrátila do dětství. Koralinu jsem si oblíbila. Byla typicky neposedným dítětem, které touží všechno prozkoumat, a když je venku špatné počasí, hrozně se nudí a neustále se ptá rodičů, co má dělat. Při čtení se mi na rtech rozlil úsměv, protože jsem jako malá dělala to samé. Tak jako Koralině se mi jejich návrhy nikdy nezamlouvaly, ale stejně jsem se vždycky zeptala. Kniha má svoji úžasnou atmosféru, která mě doslova vcucla a já nechtěla přestat číst. Je to jednoduché a rychlé čtení, takže knihu slupnete jako jednohubku, ale zůstane ve vašich vzpomínkách. Dovedu si představit, že by mohla být přesně tou knihou, kterou bych milovala jako malá. Je poutavá, napínavá a chvílemi docela strašidelná. Plná krásných ilustrací, fascinujících postaviček a zvířat. Dokonalé čtení pro děti, ale nejen pro ně. Neil Gaiman dokázal příběh vykreslit tak, aby mu rozumělo malé dítě, ale zároveň bavil i jeho rodiče, kteří mu jej budou večer před spaním předčítat. Řekla bych, že autor dokonale vystihl podstatu dětského uvažování. Přesně věděl, čím malé čtenáře nadchnout a podařilo se mu nadchnout i mě. Z některých příběhů a pohádek nelze vyrůst a Koralina je jedním z nich. Má v sobě kus ze skutečného světa a nese s sebou poučení, které by měla každá správná pohádka obsahovat. Napsat pohádku není jen tak a vymyslet takovou, která tu ještě nebyla, je docela dost obtížné. Já se přiznám, že mně se to nikdy nepodařilo, ač jsem se o to již mnohokrát pokoušela. Ale Neil Gaiman to dokázal a má očekávání splnil. Jsem z celé knihy unešená a vám všem ji vřele doporučuji...

Hodnocení: 4/5


V roce 2009 vznikl také stejnojmenný film režírovaný Henrym Selickem, na který se mám v plánu dnes večer podívat. Postavička, jež v něm Koralinu ztvárnila, je neskutečně roztomilá a precizně vychytaná do posledního detailu.

Comments

  1. Milujem tú knihu, Neila Gaimana a aj film. :)
    Ak si od Gaimana čítala len Koralínu, rozhodne ti odporúčam Nikdykde. :)

    ReplyDelete
  2. Hezky napsáno.:) Gaiman je jeden z mých oblíbených spisovatelů, ať se rozhodneš přečíst si jakoukoliv jeho knihu, máš jistotu, že bude dobrá. Koralinu jsem četla před pár lety a pořád si pamatuju, že mi přišla docela strašidelná. Film jsem viděla také a rozhodně ho doporučuji. :)

    ReplyDelete
  3. Koralina je naprosto úžasná. Gaiman prostě umí probudit čtenářovi fantazii a touhu přečíst další jeho knížky ;)

    ReplyDelete
  4. Koralina je úžasná :) Sice to je pohádka, ale hrozně mnou vnitřně otřásla...a dodnes pořádně nevím proč. Kamarádka má takovou teorii, že svět za zamčenými dveřmi hrozně připomíná svět z nočních můr - tak možná je to opravdu tím. Jako že mě máloco odrovná, tak Koralině se to podařilo.

    ReplyDelete
  5. Ke Koralině jsem se dostala konečně teď v létě a byla jsem taky nadšená, hned jsem se znovu dívala na film, už asi podesáté a ten se mi taky hrozně líbí, přesto, že to byla od Gaimana moje první kniha, myslím, že bude patřit k mým od něj nejmilejším, protože třeba Oceán na konci uličky mě tolik nezaujal, Koralina je každopádně nádherná kniha pro děti i rodiče a těším se, až ji jednou přečtu svému dítěti :)

    ReplyDelete
  6. Anonymous3/8/14 16:21

    Tato kniha mě naprosto nadchla. I když je to pohádka tak tuhle knihu miluju..
    Nevíte kde bych mohla stáhnout film ??

    ReplyDelete
  7. Koralina je taková pohádka s hororovými prvky. Gaimanův styl se mi zalíbil už v Nikdykde a rozhodně si chci načíst další jeho knihy.

    ReplyDelete

Post a Comment