Caramel Apple Pie

Když jsem včera odpoledne popíjela kávu na záhrádce s výhledem na Zelný trh, dostala jsem neodolatelnou chuť na poctivý jablkový koláč. Takový, který nejvíce chutná, když se z něho ještě kouří a který dokáže celý dům provonět teplem, skořicí a vanilkou. Podlé mého je podzim bez jablkového koláče jako Vánoce bez perníčků - zkrátka nečím nepředstavitelným. 
Apple pie má původ v Anglii, a protože mám za to, že je jejich recept opravdu poctivý, nechala jsem se jím inspirovat. Ovšem můj koláč je jedinečný v tom, že jablka nedávám do koláče syrová, ale povařím je v karamelu, takže výsledná chuť je prostě skvostná a s tím původním zcela nesrovnatelná. Velice důležitý je také korpus. Klasické linecké těsto je sice moc dobré, ale v případě jablkového koláče udělejte tohle máslové s ledovou vodou namísto vajec. Po upečení bude vypadat jako by bylo tvořeno tisíce vrstvičkami a jeho křehká konzistence s jemnou chutí jablkovou náplň dokonale doplní. 
Pokud chcete zazářit, upečtě tento karamelový jablečný koláč a všichni vás budou zbožňovat. Za to vám ručím...

Ingredience:
350g hladké mouky
30g krupicového cukru
1/2 lžičky mořské soli
225g čerstvého másla
60ml ledové vody

Náplň:
8 jablek
100g krupicového cukru
25g másla
15g hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky skořice

Postup:
Prosátou mouku smícháme s cukrem a se solí a do směsi zapracujeme na kostičky nakrájené máslo, přilijeme vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme jej do fólie a na půl hodiny uložíme do lednice.

Krupicový cukr s máslem necháme na nepřilnavé pánvi roztavit na karamel. Přidáme oloupaná, na plátky nakrájená jablka a vaříme. Karamel v důsledku změny teplot ztuhne, když k němu jablka přidáme, ale postupně se opět rozpustí. Jakmile se tak stane, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Krátce povaříme a odstavíme z ohně. Nakonec přidáme vanilku a skořici.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme. Jednou polovinou vyložíme zapékací koláčovou formu, na ni rozprostřeme jablečnou náplň a přikryjeme zbylou polovinou těsta. Na povrchu vyřízneme otvor, aby během pečení mohla unikat pára z jablek. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Před podáváním necháme koláč vychladnout, aby se lépe krájel. Nenecháme ho však vystydnout úplně; nejlépe chutná ještě teplý s vanilkovou zmrzlinou...

Comments

  1. Chci tě domů!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-) To je milé, děkuju, ale ten koláč zvládneš i sama. Je opravdu jednoduchý na to, jak excelentně chutná... :-)

      Delete
  2. Dneska jsme ho pekli a je naprosto úžasný. Opravdu moc výborný. Děkuju moc za recept ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to mám velkou radost. Moc děkuju za komentář. Opravdu mě těší, že podle mých receptů někdo peče a že mu chutná... :-)

      Delete
  3. Včera jsem ho dělala a můžu potvrdit, že je výbornej!! ^_^ Navíc máš všechny ty recepty tak hezky a srozumitelně napsaný, že to upeče i taková lama jako já :D Děkuju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milá Barunko, děkuju za pěkný komentář. Jsem moc ráda, že Ti koláč chutnal a těší mě, že se Ti mé recepty líbí... Měj se moc hezky a ještě jednou děkuju. :-)

      Delete
  4. Tento recept je opravdu výborný, dlouho se mi nestalo že bych byla z některého takhle paf. Většinou mě zklamou, protože je lidé až moc vychválí. Ale tento...♥

    ReplyDelete

Post a Comment