Čas mezi námi

Autor: Tamara Ireland Stone
Překladatel: Michaela Škultéty
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2013
Počet stran: 302 
Vazba: brožovaná


Anna je středoškolská dívka, která touží cestovat, ale prozatím se jí nepodařilo vystrčit paty ze svého rodného místa. Společně s její nejlepší kamarádkou Emmou rády navštěvují koncerty a Annin přítel z dětství Justin, který pracuje v obchodě s muzikou, jim nahrává cédéčka zdarma.

Po škole vždy Anna chodí pomáhat svému tátovi do knihkupectví, kde má nejraději police s cestovními průvodci, které si jen tak pro radost pročítá. Každé ráno ještě před školou chodí běhat, protože se chystá do soutěže. Většinou bývá ještě tma, takže kromě jednoho běžce nikoho nepotkává; to ráno ovšem na tribunách zahlédne chlapce, který se na ni usmívá a tváří se, jako by ji znal, když se za ním ale ohlédne, kluk zmizí...
 
Ten samý den nastoupí do jejich školy nový žák - Bennett Cooper. Jaké bude překvapení, když v něm Anna pozná kluka z tribuny...?

Víc z příběhu vám neprozradím. A doporučím vám nečíst ani anotaci, protože by vám z děje mohla odhalit příliš mnoho, přičemž na této knize je nejlepší právě to, že se všechno dozvídáte společně s hlavní hrdinkou, tak se o to překvapení nepřipravte.

Čas mezi námi je kniha o cestování v čase s opravdu originální zápletkou, kterou budete číst občas se zatajeným dechem a občas s úsměvem na rtech. Když bych dopodrobna uvažovala nad všemožnými následky, které by cestování v čase mohlo vyvolat, tahle kniha by mohla působit mírně naivně a neuvěřitelně, ale já jsem se rozhodla je pustit z hlavy. Autorka nám v knize předkládá příběh o lásce, která překlene vzdálenost nejen mnoha kilometrů, ale dokonce let. Což je samo o sobě velmi romantické, a tak jsem se prostě pohodlně usadila a užívala si čtení.

Příběh Anny a Bennetta si mě získal hned od začátku. A ti, kdo četli některé z mých recenzí, určitě vědí, jak je pro mě první dojem důležitý - možná proto každou knihu začínám s trochou nervozity, která opadne až po otočení prvního listu. Když jsem se tedy hned na první stránce knihy ocitla na sanfranciském kopci a očima hlavní hrdinky sledovala překrásný západ slunce nad zátokou, bylo mi jasné, že si tuhle knihu zamiluji. A nemýlila jsem se. Byla skutečně úžasná a já jen doufám, že na druhý díl nebudu muset čekat příliš dlouho, jelikož jsem zvědavá, jak budou osudy našich hrdinů pokračovat...

Postavy byly určitě tím nejdůležitějším aspektem příběhu, díky kterému jsem si knihu oblíbila. Anna není typická šestnáctiletá hrdinka, se kterou se v Young Adult knihách běžně setkáváme; její koníčky, přání a způsob uvažování mi byly blízké a sympatické. Stát se na chvíli součástí jejího dobrodružství bylo vážně skvělé.
Bennett taktéž není předvídatelnou knižní postavou kluka, který za každých okolností vypadá k nakousnutí, tváří se zmučeně, ale má sexy úsměv a vždycky přesně ví, co dělat. Kdepak, do Bennetta jsem se zamilovala právě ve chvíli, kdy měl mastné vlasy, špinavé oblečení, unavený obličej a totálně neuklizený pokoj. Protože mám doma bratra, musela jsem se usmívat nad tím, jak dokonale autorka vystihla podstatu kluka, který nečeká, že ho navštíví dívka, která se mu líbí. A přesně v té chvíli jsem také příběhu uvěřila, ať už se v něm odehrávalo cokoli nadpřirozeného...
Vzhledem k tomu, že jsem měla Annu a Benneta opravdu ráda, potěšilo mě, že autorka knihu uzavřela šťastným koncem, který nebyl ani příliš přeslazený nebo uzavřený, ale naopak dokonale vyvážený a s prostorem ponechaným čtenářově fantazii.
Čas mezi námi si tedy pro svoji originalitu, sympatické hrdiny v hlavní roli, romantickou lásku a skvělé dobrodružství, zaslouží plný počet bodů a moje vřelé doporučení...

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Knižní klub, jehož spolupráce si velmi cením...

Comments

  1. už předtím mě zaujala obálka v Tvém "Právě čtu" a po této recenzi si knihu rozhodně dávám do plánu na čtení ;-) a dám na Tebe a anotaci si číst nebudu ;-)

    ReplyDelete
  2. Díky za moc hezky napsanou recenzi. Zrovna na tuhle knížku už jsem koukala dříve a pořád jsem se nemohla rozhodnout, jestli si ji pořídit k Vánocům... Po přečtení Tvé recenze už neváhám :-) A moc se na ni těším! Navíc ta obálka je úžasná, moc se mi líbí :-)

    ReplyDelete
  3. Zní to jako dobře oddychový slaďák. Asi si jej zapíši do seznamu :)

    ReplyDelete
  4. Nádherná recenze :) Tuhle knížku bych tak moc chtěla!!:)

    ReplyDelete
  5. Krásná recenze, takovéhle knížky jsou přesně pro mě, žádné neuvěřitelné postavy :) Píší si na seznam :)

    ReplyDelete
  6. Díky tvé recenzi, se mi knížka naježí pod stromeček :). Parádně si mě navnadila.

    ReplyDelete

Post a Comment