Projekt manželka

Původní název: The Rosie Project
Autor: Graeme Simsion
Překladatel: Jana Jašová
Nakladatel: Fortuna Libri
Rok vydání: 2013
Počet stran: 300
Vazba: vázaná

Seznamte se s Donem, milí čtenáři, atraktivním mužem po třicítce, který jezdí do práce na kole a jeho mozek pracuje ve dne v noci. Don je vědec a profesor genetiky a má rád rozvrhy. Každý jeho den v týdnu je naplánovaný do nejmenšího detailu, včetně toho, co bude mít k večeři a kdy přesně ke stolu usedne.

Mám velké množství cenných znalostí - o genetice, počítačích, aikidu, karate, železářství, hraní šachů, vínu, koktejlech, tancování, sexuálních polohách, společenských protokolech a pravděpodobnosti toho, že  v dějinách baseballu někdo získá v padesáti sedmi hrách po sobě bod. Vím tolik kravin, a stejně si nevím rady sám se sebou.

Vzhledem ke své komplikované povaze je Don stále sám, ale touží po partnerce, s níž by mohl sdílet své zájmy, diskutovat s ní o svých vědeckých projektech a dělit se o svoji domácnost. Najít takovou ženu je ale strašně těžké, zvlášť pokud má obstát ve všech jeho požadavcích. Ale co by to byl za vědce, kdyby nepřišel s řešením? Od teď se začne o ženu zajímat jen v případě, že vyplní jeho dotazník, přičemž všechny otázky budou podle Donových kritérií zodpovězeny správně.

Jenže ženám na mně něco vadí. Nikdy jsem snadno nenavazoval přátelství a deficit způsobující tento problém se zřejmě promítá i do mých pokusů navazovat milostné vztahy. Dobrým příkladem je Fiasko s meruňkovou zmrzlinou.

Situace se však značně vymkne kontrole, když do Donova života vpadne Rosie se vším chaosem, jež je pro ni typický. Společně se budou snažit najít jejího biologického otce, nakonec však možná najdou něco docela jiného...

LÁSKA NENÍ ŽÁDNÁ VĚDA!

Všichni se rádi díváme na romantické komedie. Díky své vysoce rozvinuté schopnosti pozorování jiných lidí si dovolím tvrdit, že baví i muže, ačkoli se k tomu neradi přiznávají. Kniha Projekt manželka je jako romantická komedie ve formě knihy, a já vám můžu zaručit, že ať jste žena nebo muž, budete ji milovat.
Debutový román australského spisovatele totiž absolutně nemá chybu. Sympatický Don vás svým nevšedním způsobem uvažovaní a stylem vyprávění příběhu naprosto pohltí už na prvních stránkách. Budete tomu společensky neobratnému roztomilému muži, který když se napije trošky vína, stává se neodolatelným romantickým hrdinou, fandit při hledání životního štěstí od začátku do konce. Budete se nekontrolovatelně smát humorným situacím, do kterých se při své nevinnosti často omylem dostane, a budete s ním zůstávat a držet mu palce, když to bude s tím jeho štěstím nahnuté...
Autorův styl psaní je nesmírně originální a poutavý. Díky tomu, že příběh píše z Donova pohledu, máme možnost pochopit, co se našemu hrdinovi děje v hlavě a nahlížet na svět jeho očima, čímž nám autor zároveň nabízí jedinečnou možnost vyzkoušet si, jak se asi cítí autisté ve společnosti ostatních. Dona rozhodně nelze takto zjednodušeně chápat jako autistického člověka, avšak v určitých rysech jeho chování můžeme nalézt jistou shodu. Nejedná se ale o žádnou vážnou literaturu, je povoleno smát se všem vylomeninám a malichernostem, které Don neúmyslně vyvádí, když se ocitne na veřejném místě.
Inteligentní, vtipný, zábavný, ale v těch pravých okamžicích taky velmi romantický a dojemně upřímný román o spořádaném Donovy, který se brání vyvléknout ze svých svazujících rituálů, a Rosii, která by v jeho dotazníku propadla už po prvních třech otázkách, a přece se zdá, že by Don jen těžko hledal tu pravou někde jinde, je krásným odpočinkovým čtením, které vás pobaví, potěší a pohladí po srdci. Pokud tak jako já patříte k těm čtenářům, kteří stále dávají přednost šťastným koncům před nešťastnými, tahle kniha vás potěší, protože náš nezapomenutelný osobitý hrdina nakonec životní štěstí najde a vy budete u toho...
Věděla jsem od první chvíle, že tahle kniha bude prostě bezvadná a neskutečně si ji užiju, ale já jsem se do této knihy naprosto a beznadějně zamilovala a všema deseti vám ji doporučuji. Jsem si naprosto jistá, že až ji dočtete, dáte mi zapravdu. Vždycky se k ní budu ráda vracet, a když teď píši tuhle recenzi, je mi jasné, že to bude velmi brzo, protože už teď se mi po všech strašně stýská.
A pokud jsou tu i nějací nečtenáři, kteří mají přece jen raději filmy, i pro ty mám skvělou zprávu. Společnost Sony Pictures totiž už chystá filmové zpracování příběhu Dona a Rosie. A jestliže bude film stejně fenomenální jako kniha a jeho představitelé stejně neodolatelní jako naši hrdinové, nepochybuji o tom, že to skutečně bude stát za to, a já už se nemůžu dočkat...

Hodnocení: 6/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fortuna Libri, jehož spolupráce si velice vážím...

Comments

  1. Že bych rozšířila vánoční seznam přání? Vypadá to vážně pěkně a oddechově, což teď přesně potřebuji, děkuji za recenzi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Věřím, že nebudeš litovat, ta kniha je prostě fantastická. A já děkuji za komentík... :-)

      Delete
    2. Připisuji si jí na seznam :)

      Delete
  2. moc povedená recenze a určitě mě na tuto knihu navnadila ještě víc ;-) už se těším, až si ji přečtu!

    ReplyDelete
  3. Tak teď si mě hodně nalákala, plánovala jsem, že si tuto knihu někdy časem přečtu, ale po tvé recenzi vážně uvažuji o koupi, protože romantických a vtipných knih není nikdy dost... :D

    ReplyDelete
  4. Tedy přiznám se, že podobnou knihu bych nejspíš v knihkupectví nevybrala, ale svou recenzí jsi mě více než navnadila :) Autistické rysy? Výborně! To miluju! Romantická komedie sice není můj oblíbený žánr, ale každý se občas rád odreaguje u nějaké té nenáročné četby, no ne? :)

    ReplyDelete
  5. Přiznám se, že jsem o knize předtím vůbec nevěděla. Teď jsem ráda, že jsem se o ní díky Tvé recenzi dozvěděla. Vážně jsi mě nalákala, knížku si pořídím k Vánocům a už se moc těším, až si ji přečtu! Díky za skvělou recenzi :-)

    ReplyDelete
  6. Anonymous13/3/14 19:42

    Úplně přesná recenze! Za sebe mohu říct, že po dočtení jsem jí začala číst znovu, od začátku, a to se mi nestává často. Také jsem si ji hned koupila (ta první byla knihovní). A Dona jsem si zamilovala - prostě skvělá kniha, pro ženy i muže!

    ReplyDelete
  7. Skvělá kniha.... a nejen proto, že mám doma dva autisty, kteří uvažují podobně jako hlavní hrdina.

    ReplyDelete

Post a Comment