Americal style SIMPLE PANCAKES

V naší rodině nebyly lívanečky nikdy považovány za snídaňové jídlo, když jsem byla malá, moje maminka nám je připravovala vždy k večeři. Myslím, že to bylo proto, že ráno se jí do toho nechtělo. Udělat těsto, vytáhnout pánev, pustit digestoř, zakouřit dům rozpáleným olejem - to všechno pro ni znamenalo moc práce, hluku, špinavého nádobí a nepohodlí hned po probuzení. Já vám ale přináším recept na dokonalou víkendovou snídani, kterou hravě zvládnete do desíti minut. Množství těsta je akorátní pro čtyřčlennou rodinu, takže není potřeba dělat dvojnásobné množství a stát u sporáku s obracečkou  v ruce dvě hodiny. Doba pokročila, použijte tedy nepřilnavou pánev a při opékání vynechte olej, kuchyň nebude začouzená a lívanečky budou lehčí a chutnější. Tento můj recept je navíc tak jednoduchý a rychlý, že přistanou zlatavé lívanečky na jídelním stole dřív, než vůbec začnete mít hlad...
Lívanečky nejlépe chutnají s bílým jogurtem a sladkou marmeládou, nebo s čerstvým ovocem a štědrou dávkou javorového sirupu...

Ingredience:
2 vejce
255ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu (není nutné)
20ml rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
180g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku (8g)
1/4 lžičky soli
2 lžíce krupicového cukru (30g)

Postup:
Vejce vyšleháme s mlékem, olejem, vanilkou a cukrem, přisypeme prosátou mouku s kypř. práškem a solí a vymícháme hladké tekuté těsto.

Na suchou rozpálenou nepřilnavou pánev nalijeme šufánek těsta a počkáme, dokud se na jeho okrajích nevytvoří malé bublinky, tak poznáme, že je čas lívaneček obrátit. Druhou stranu lívanečku opékáme už jen velmi krátce - stačí pár vteřin. Takto postupujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto.

Lívanečky podáváme ještě teplé.

Comments

  1. Vypadá to moc dobře :), třeba to i sama někdy vyzkouším. :))
    PS. Jinak moc krásné fotky ;).

    ReplyDelete
  2. Pomohlo to a uzdravilo tě to? Pokud jo tak lezu z postele a jdu na to taky :-)

    ReplyDelete
  3. No, sice pořád smrkám a strašně pšikám, ale díky této snídani je i na nemoci něco super... :-)

    ReplyDelete
  4. vypadá to opravdu stráášně dobře! ta chuť a vůně jde pomalu cítit z těch fotek :-) nicméně já jsem bohužel sova, takže ráno mě z postele dřív než je nutné nedostane skoro nic :D ale třeba někdy na svačinu nebo k večeři :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tyhle jsou ideální jako brunch, můžeš si je udělat klidně ve dvanáct nebo i později, až vstaneš z postele... :-) Naši většinou vylezou hned, jakmile ucítí jejich vůni... :-)

      Delete
  5. Máš naprosto dokonalé fotky a já lívanečky vyzkouším hned dneska k večeři :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jsem opravdu ráda, děkuji moc... :-) Věřím, že si pochutnáš... :-)

      Delete
    2. Na to jak se mi lívance nikdy nepovedly, a byly to spíš trhance, tyhle dopadly super a dokonce měly i podobný tvar, takže děkuji za recept! :)

      Delete
    3. Skvělé, to mám vážně radost. :-) Jsi moc milá, že jsi mi napsala, vždy mě potěší zpětná vazba od toho, kdo některý z mých receptů vyzkouší... :-) Měj se moc hezky! :-)

      Delete
  6. dělám je často, ale nikdy se mi nepovedly takhle KRÁSNĚ :)

    ReplyDelete
  7. Úplně se mi sbíhají sliny, Veru :-) Jen mám ještě nějaké otázky, jak to děláš, že mají takovou krásnou jednolitou barvu? A také mají takový super malý tvar, děláš je na menší pánvičce?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Barvu takovou mají právě proto, že nepoužívám olej, tím se lívanečky nesmaží, ale opékají a získávají tak jednolitou zlatou barvu a hladký povrch. Malé mi ani nepřijdou, klasický lívaneček odpovídá množství těsta, které se vejde do menšího šufánku - cca 50ml. :-) Jinak moc děkuji. Určitě Ti budou moc chutnat, pokud je vyzkoušíš... :-)

      Delete
  8. Zkoušela jsem je včera a moc se povedly, určitě je budu dělat i častěji. Díky moc za recept! :)

    ReplyDelete
  9. Ty vypadají skvěle, asi je tenhle víkend vyzkouším. :))

    ReplyDelete
  10. Jsou hrozně moc dobré, díky za recept ^^ :)

    ReplyDelete

Post a Comment