everyday post| English Literature

Poslední dobou mě nepříjemně překvapuje, kolik klasických příběhů není k dostání v českém překladu. Například knihy jako A Little Princess nebo I Capture the Castle, také téměř žádná z knih od Johna Wyndhama či H. G. Wellse, a tím výčet zdaleka nekončí. Rozhodla jsem se tedy, že se tím nenechám odradit a zkusím si přečíst nějakou klasiku v originále. Bude mi to jistě trvat nějakou dobu, ale určitě to bude taky zábava a velká výzva - a já mám ráda výzvy, zvláště pak ty, co se čtení týkají. Vybrala jsem si knihu - o které jsem nedávno slyšela velmi pěkně mluvit jednu americkou booktuberku -  Tess of the D'Ubervilles od  Thomase Hardyho. Věřím, že  to bude krásný příběh a že si jeho čtení užiju. Samozřejmě pak na něj i napíšu recenzi, a dost možná bude v obou jazycích - českém i anglickém. Jen doufám, že se mi to podaří brzy. Můžete mi držet pěsti...

Comments

  1. Páni tak to držím palce já prostě až takový kamarád s angličtinou nejsem, takže na to odvahu nemám. Od Wyndhama nějaké knihy máme u přítele a od Wellse taky, ale samé staré kousky, co jsem někde posbírala vždycky :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to Ti závidím. Naštěstí nejznámější Wellsovo dílo Stroj času vydá Omega, z čehož mám vážně radost. Bůh žehnej tomuto nakladatelství... :-)

      Delete
    2. To určitě! Já chtěla objednat Kroniku Pickwickova klubu, ale když jsem se podívala na počet stránek a čas který mám na přečtení tak jsem se zase zklidnila a vzala Noc na Karlštejně a Čapkovy Povídky z jedné a druhé kapsy :)

      Delete
  2. No já se zatím na klasiku ani moc necítím v češtině, ale už se to blíží bohužel :/ :D Jinak mě tak napadlo, jestli nemáš v plánu někdy udělat článek s Booktuberama, které sleduješ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, určitě bych mohla takový článek připravit, pokud by byl zájem. :-) Některým už jsem stejně dávala doporučení na ty, kteří jsou mými nejoblíbenějšími, takže bych to mohla dát i sem... :-)

      Delete
    2. To by bylo moc super :) Protože jak sleduju různé vlogery, tak jsem zjistila, že mezi nimi není žádný co by mluvil o knížkách, takže kdybys sem dala už osvědčené, tak bych ti byla moc vděčná :)

      Delete
  3. Já anglicky četla pár knih od Dickense a nebylo to tak zlé - tedy když jsem si zvykla na jeho proklatě dlouhá souvětí :) A Tess mi už pěkně dlouho doporučuje kamarádka, tak si říkám, že bych jí také někdy v blízké době mohla dát šanci :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já dlouhá souvětí miluju, Dickens mi opravdu sedí, ale chápu, že to není pro každého, moje mamka to taky nevyhledává... :-)

      Delete
  4. Děkuji, opravdu se do ní hodlám piustit co nejdříve... :-)

    ReplyDelete
  5. Tess je jedna z mých nejoblíbenějších klasik, vážně je to skvělá kniha. Přijde mi, že u nás ji moc lidí nezná, což je škoda...takže čím víc lidí se o ní dozví, tím lépe! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem ráda za Tvé doporučení... :-) A Ty jsi ji četla v angličtině nebo češtině? :-)

      Delete
    2. Já jsem ji četla v češtině, anglicky jenom pár ukázek, ale nepřišlo mi to tak hrozné. (rozhodně lepší než Dickens :) ) Samozřejmě musíš počítat s tím, že se to asi nebude číst tak lehce jako moderní knihy, ale když se na to soustředíš, tak to určitě půjde. :) Jinak bych ještě doporučila minisérii Tess z rodu D'Urbervillů od BBC z roku 2008, která je hezky udělaná. A pokud by se ti Thomas Hardy zalíbil, tak Neblahý Juda je taky skvělá kniha. :) (co se týče Hardyho, jsem vážně nadšenec... :D )

      Delete
    3. Bohužel nevím, kde tu BBC sérii sehnat, ale moc ráda bych se na ni podívala. Neblahý Juda je tuším stále ještě k dostání, takže se po něm musím mrknout. Děkuju moc... :-)

      Delete
    4. Já jí našla na Youtube, měly by tam být nahrané všechny 4 díly, jenom je to bohužel všechno v originále bez titulků. :)

      Delete
    5. Já už jsem ji našla v jednom internetovém obchodě, tak jsem si ji hned objedla... :-) Děkuju!

      Delete
  6. Klasika je častokrát náročná aj v preklade, ale o to viac si užijem príbeh. :) O Tess som videla seriálové spracovanie, verím že kniha bude ešte lepšia.

    ReplyDelete
  7. Naprosto s Tebou souhlasím! I já bych si moc chtěla přečíst Tess z d'Urbervillů ,ale v angličtině si na to opravdu netroufám. Stejně tak jsem hledala i další knihy, které tu zmiňuješ,jako například A Little princess nebo I capture the castle,ale marně. Tak Ti držím palce,ať to zvládneš :)

    ReplyDelete
  8. Někdy bych taky chtěla přečíst nějakou klasiku v angličtině, ale teď si na to ještě netroufám :) Jinak dobrý výběr, knížka vypadá opravdu zajímavě. Těším se na tvoji recenzi :)

    ReplyDelete

Post a Comment