Zámek & Klíč 1: Vítejte v Lovecraftu

AUTOR: Joe Hill
KRESBA: Gabriel Rodriguez
PŘEKLADATEL: Jan Kantůrek
NAKLADATEL: Comics Centrum
ROK VYDÁNÍ: 2011
POČET STRAN: 168
VAZBA: paperback









Otec rodiny Zámkových pracuje jako výchovný poradce na střední škole v San Franciscu, a tak se musí potýkat se spoustou problémových dětí a delikventů. Aby si odpočinul, jezdí se svou ženou a třemi dětmi do letního domu ve Willitsu.

V opuštěném prostředí se stane děsivá tragédie, která rodinu Zámkových donutí, aby se ze San Francisca přestěhovala do Klíčova v Lovecraftu, ohromného domu, který svým vzrůstem a velkolepostí připomíná spíše hrad.

Nejenže zde ale nenaleznou úkryt před nebezpečím, jež jim všem hrozí, navíc jim tajuplné čarovné místo odhalí tajemství, která je mohou stát život...

Pro mě, jakožto pro někoho, kdo miluje výtvarné umění, byl čtecí zážitek z tohoto komiksu neuvěřitelně bohatý. Když jsem četla komiks naposledy, chodila jsem ještě na základní školu, což už je pěkných pár let zpátky, takže se pro mě čtení Zámku&Klíče stalo i jakýmsi nostalgickým vzpomínáním. Byla jsem neuvěřitelně překvapená, jak moc mě tahle forma vyprávění bavila. Celou knihu jsem zhltla na jedno posezení, neboť se od ní zkrátka nešlo odtrhnout.
Námět je fantasticky skvělý, líbilo se mi, že se příběh odehrával ve dvou rovinách, a to ve velmi drsné realitě, kterou protíná ještě temnější magičnost. Celý děj je navíc obestřen mnoha napínavými tajemstvími, u kterých jsem měla, co dělat, abych si nezačala kousat nehty. Nevěřili byste, jak děsivá může taková komiksová kresba být, a ve spojení s Hillovým scénářem vzniká opravdu působivý horor. Nejvíce nadšená jsem ale byla z dialogů, ty byly zatraceně dobré. Na komiksu je báječné to, jak je psaní uvolněné, autor může přímou řeč okořenit hovorovou mluvou a sprostými výrazy taky šetřit nemusí, tím příběh získá podmanivý šmrnc a působí autentičtějším dojmem.
 
Absolutně úžasné byly různorodé charaktery postav. Obzvláště jsem si oblíbila malého Bóďu, nejmladšího ze sourozenců, který pořád někde něco zkoumá, snaží se zahnat nudu, jen tak něčeho se nebojí, ale občas se cítí opuštěný a trápí ho hrůzostrašné noční můry. Když se pak probudí a otevře ty svoje obrovitánské smutné oči, málem bych se rozbrečela. Ovšem každá z postav v podání Joa Hilla a zobrazení Gabriela Rodrigueze je naprosto nezapomenutelná a pro příběh nepostradatelná.
Obdivuji spolupráci obou autorů, jejichž dílo je ve svém zpracování naprosto úchvatné, troufla bych si říci mistrné. Když bude čtenář hodně pozorný, může si všimnout mnoha detailů mezi dialogy a kresbou, které dílo dotahují k úplné dokonalosti. Člověku z toho až běhal mráz po zádech.

Začátek této komiksové série byl neuvěřitelně akční a Joe Hill i Gabriel Rodriguez nastavili jeho laťku velice vysoko.  Nemůžu se dočkat, až se pustím do druhého pokračování, ponořím se do nezaměnitelné atmosféry příběhu a dozvím se, jak to bude s hrdiny žijícími v hrůzném domě dál. Jediné, čeho se bojím, je, že čekání na další díly bude nesnesitelné. Proto mi nezbývá, než doufat, že čas do vydání třetího dílu uteče jako voda...

Za všechny senzační aspekty příběhu, brilantní kresby a překrásné grafické provedení dávám prvnímu dílu Zámku&Klíče naprosto zasloužený plný počet hvězdiček.

HODNOCENÍ: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Comics Centru, jehož spolupráce si velmi cením. Komiks si můžete zakoupit zde...

Comments

  1. Ooooh komiksy a horory miluju, takže si mě touhle recenzí fakt potěšila n_n A vypadá to fakt moc dobře, snad si to brzo koupím.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to jsem moc ráda, Baru. :-) Myslím, že budeš opravdu nadšená... :-)

      Delete
  2. Vidíš já jsem také naposledy snad četla komiks už několik let zpátky a poslední dobou se o nich hodně píše na blogosféře, takže se doufám také do nějakého pustím, už jsem si nějaké našla a tenhle vypadá opravdu moc povedeně :)

    ReplyDelete
  3. Půjčil jsem si to tuším před rokem z knihovny a kochal jsem se. Takže jsem zvědavej na dvojku! :)

    ReplyDelete
  4. Teda, já se snad ještě na "starý kolena" dostanu ke komixům :) Už mám v plánu Persepolis a tohle také vypadá skvěle, děkuju za tip! :)

    ReplyDelete
  5. a ještě je na co se těšit, je to geniální od začátku až do konce :)

    ReplyDelete

Post a Comment