Zámek & Klíč 2: Hlavohrátky

Autor: Joe Hill
Kresba: Gabriel Rodriguez
Překladatel: Jan Kantůrek
Nakladatel: Comics Centrum
Rok vydání: 2013 
Počet stran: 160
Vazba: vázaná









Rodina Zámkových si postupně zvyká na život v Klíčově, obrovském domě plném tajemství a magických záhad. Každý se s rodinou tragédií vyrovnává po svém: Tyler se zamiloval, Kinsey neustále propadá strachu a pláči a malý Bóďa nepřestává bádat - najde další ze záhadných klíčů, a snaží se přijít na to, jaké dveře otevírá.

Co kdyby to ale nebyl klíč od klasického zámku, ale umožňoval by nahlédnout do naší hlavy a spatřit změť veškerých myšlenek, vzpomínek a vědomostí, které ukrývá...? Bóďa má za to, že je to naprosto skvělé, ale své starší sourozence tím k smrti vyděsí.

To ovšem není jediný jejich problém. Ačkoli byl vrah jejich otce dopaden, v jejich novém domově v Lovecroftu začínají umírat další lidé. Neznamená to, že by si měli začít dávat větší pozor na to, koho si pustí do svého života a odkryjí mu všechna svá tajemství...?

Jestliže mě první díl při čtení doslova pohltil, druhý díl způsobil, že jsem se stala závislou. Jedinečný příběh v podání nápaditého Joa Hilla a nadaného Gabriela Rodrigueze je neskutečně uhrančivý a opravdu divoce návykový. Atmosféra každého obrázku vždy způsobí, že se úplně odpoutám od všeho kolem a nechám se unášet proudem jejich vyprávění. Černý humor a špetka ironie, jimiž autoři vyvažují děsivé aspekty příběhu, jsou v jejich charismatickém mužském podání naprosto neodolatelné...

Co mám na Zámku&Klíči obzvláště ráda, jsou postavy. Joe Hill si s jejich charaktery velice vyhrál. V prvním díle nám hodně přiblížil Tylera, nejstaršího ze sourozenců; ukázal nám jeho smutek, trápení i vztek, který cítil, když přišel o svého otce, a tím nám odhalil podstatnou část jeho osobnosti. V tomto druhém díle se zase zaměřil na Kinsey, která může navenek působit silně a odhodlaně, ale kdo ji pozná blíž, zjistí, že je velmi křehká a citlivá duše a také milující sestra. Také se mi líbí, jak všichni sourozenci drží při sobě, když je jejich máma příliš ponořená do boje s alkoholem, než aby jim byla v těžkých chvílích oporou. To je velice lidský faktor příběhu, který jej dělá opravdovým a působí na čtenářovy city.


Po přečtení druhého dílu je mi jasné, že každý komiks se bude věnovat jednomu ze šesti kouzelných klíčů, které svému nositeli mohou být velmi užitečné, ale když se dostanou do špatných rukou, může dojít ke katastrofě. Klíč Lebeční mě v tomto díle opravdu bavil. To, že namísto dveří otevírá hlavu každého, je super cool. Navíc to byla další možnost, jak ještě blíže poznat naše hrdiny. Třeba náhled do Bóďovi hlavy byl opravdu výživný. Tady se pan Rodriguez při kreslení neuvěřitelně vyřádil. Člověk se na kresbu může dívat, jak chce dlouho, a stejně pokaždé objeví něco nového.

A to už se opět dostáváme k tomu nejgeniálnějšímu na celém komiksu. Tak jako v prvním díle, i tady jsou dialogy provázány s kresbou úžasnými a působivými detaily, pro něž jsem si Zámek&Klíč tolik zamilovala. Joe Hill komiks píše podobně jako film; scény se navzájem prolínají, a tak máme možnost být u toho, co se děje v jednu chvíli na dvou místech, a zároveň nahlédnou do minulosti, která ovlivňuje budoucí dění. Jednotlivé scény jsou přitom taktéž provázány velice důmyslnými detaily.

Hlavohrátky byly také napínavé a akční od samého začátku; objevily se nové postavy, děj se rozvětvuje, zápletka se stává složitější a příběh získává na strašidelnosti. Jsem neskutečně napjatá, jak se vše bude vyvíjet dál a jak se budou rozvíjet charaktery postav, protože si nemyslím, že Joe Hill by odkryl všechna zákoutí jejich duší hned na začátku. Dozajista nic nebude takové, jak se zdá, a možná, že některá z postav, jež stála na zlé straně, bude nakonec patřit na tu dobrou, nebo naopak. Jsem taky zvědavá, jak využije tajuplné možnosti zbylých klíčů a jakým způsobem je zakombinuje do děje. Jsem si jistá, že se mám na co těšit...

Nemám, co bych vytkla, příběh mě neskutečně baví, neustále překvapuje, není nic, co by mi v něm chybělo, nebo co bych na něm chtěla měnit. Je prostě skvělý, úžasný, dech beroucí a bezkonkurenční, proto jej i tentokrát hodnotím plným počtem hvězdiček.

Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Comics centru, jehož spolupráce si velice cením. Komiks si můžete zakoupit zde...

Comments

  1. Anonymous9/9/15 13:02

    Ahoj Verčo, chtěla jsem se jen zeptat, zda nevíš, kde by se tato kniha dala sehnat? Po přečtení prvního dílu (na tvoje doporučení) jsem hrozně nadšená a ráda bych si pořídila i další díly. Nicméně právě druhý - Hlavohrátky, co jsem tak koukala (na netu i v kamenných obchodech), je beznadějně vyprodaný... Tak mě právě napadlo, jestli třeba nemáš nějaký tip anebo nejsi třeba v kontaktu s Comics Centrem a zda nechystají dotisk. Děkuju, Hanka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, milá Hanko, napsala jsem nakladatelství, abychom se dozvěděli, jako to s tím druhým dílem Z&K je, a bohužel se ukázalo, že je skutečně vyprodaný a dotisk se prý kvůli malému zájmu nechystá. Jediná možnost tedy je obcházet knihkupectví, zda v některém ještě nějaký poslední kus nezůstal. Budu Ti při hledání přát štěstí... Měj se hezky! :-)

      Delete
    2. Ještě jsem se chtěla pochlubit, že už jsem ho sehnala a z celé série jsem strašně nadšená, takže ti díky ta tip :) Četla jsi už i čtvrtý díl?

      Delete
    3. Tak to mám velkou radost, že jsi druhý díl sehnala a že se ti série taky tak líbí. :-) Čtvrtý díl jsem bohužel ještě nečetla, ale mám v plánu si brzy zbylé tři komiksy dokoupit v angličtině a hned naráz je přečíst, protože to čekání na každý díl je více než dlouhé...

      Delete

Post a Comment