Koralína - román v obrazech

Autor: Neil Gaiman
Kresba: P. Craig Russell
Překladatel: Jan Kantůrek
Nakladatel: Comics Centrum
Rok vydání: 2009
Počet stran: 200
Vazba: vázaná









Koralína se s rodiči přestěhuje do starého domu se čtrnácti dveřmi, z nichž jedny zdánlivě nikam nevedou. Protože je ale Koralína průzkumník a venku nepřetržitě prší, snaží se vypátrat, co by mohlo za vyzděným prostorem být. 

Uprostřed noci za tajuplnými dveřmi objeví temnou chodbu. Vydá se tedy na její druhý konec, kde najde úplně ten samý pokoj, z jakého právě vyšla. Všechno na téhle straně domu je stejné jako u ní doma, dokonce v kuchyni najde svoji maminku.

Alespoň to si Koralína myslí, než se žena otočí, a ona spatří její děsivě černé knoflíkové oči. Posléze se Koralína dozví, že je to její tadruhá matka. Její knoflíkové oči, příliš dlouhé zuby a ostré špičaté nehty, kterými neustále poklepává, ale na ní nejsou tím nejstrašlivějším.

Koralínina tadruhá matka se snaží dívenku uvěznit ve svém smyšleném mlhovém světě a už jí nikdy nevrátit její pravé rodiče. Koralína je ale velmi odvážná a na pomoc jí přijde opelichaná černá kočka beze jména, která má sice prořízlý jazyk, ale podle všeho má Koralínu ráda...

Do Koralíny jsem se zamilovala hned třikrát. Nejprve v knize, poté ve filmu a nakonec v překrásném komiksu P. Craiga Russella. Neil Gaiman je naprosto úžasný svérázný a nápaditý vypravěč. Jedna z věcí, kterou na jeho příbězích tolik miluji, je to, že se díky nim ocitám v jiných světech. Myslím, že to je taky nejhlavnějším důvodem, proč tak ráda čtu. Na Koralíně je ale úžasné, že se ten jiný svět nachází za obyčejnými dveřmi. Jako malá jsem si nesčetněkrát představovala, že se něco takového stane. Když jsem tedy takové dveře našla v Gaimanově knize, měla jsem pocit, jako by ten příběh byl vyprávěný přímo pro mě. A jsem si jistá, že takový pocit má u Gaimanových knih úplně každý, protože jeho příběhy jsou naprosto podmanivé.

P. Craig Rassell ovšem Koralíně svými něžnými kresbami vdechl život. Pod jeho rukama ožil úplně nový příběh. Já jsem si neskutečně oblíbila malou postavičku Koralíny s křiklavě modrým mikádem ve žluté pláštěnce, kterou známe z filmu, ale Koralína v Rassellově podání se podobá normální dívce, kterou si lze oblíbit stejně tak snadno, a příběh, kterým nás provází, se stává mnohem opravdovějším. Když jsem byla malá, měla jsem přesně takové vlasy jako ona, stejně tak jsem věčně nevěděla, co dělat, když se nudím, a ráda jsem prozkoumávala naši velkou zahradu v domě, do kterého jsme se nově přestěhovali. Ztotožnit se s komiksovou Koralínou pro mě tedy bylo ještě jednodušší. P. Craig Rassell původní román Neila Gaiman převyprávěl s důkladnou pečlivostí a doplnil jej o naprosto úžasné ilustrace, díky kterým se čtenáři příběh odehrává přímo před očima. Jeho kresby přibližují příběh i mnohem mladším čtenářům, ale zároveň jsou neodolatelným lákadlem pro čtenáře jakéhokoliv věku.
 
Koralína je jednoznačně tím pravým příběhem, který může být vyprávěn formou komiksu. Řekla bych, že se v tomto podání stává dokonce ještě působivějším. Koralína je také jednou z těch knih, kterou milujete, když jste dětmi, ale i tou, která si vás získá, když jste už dost staří, abyste občas zapomínali na to, že svět může být velmi magickým místem. Jsem si jistá, že to jednou bude první kniha, kterou kdy přečtu vlastním dětem, neboť mám za to, že díky ní se do knih zamilují tak jako já. A také proto, že je v ní obsaženo tolik moudra a velkého dobrodružství, poučení a zábavy jako v žádné jiné pohádce. Koralína se zkrátka už stala takovou mojí srdcovou záležitostí, ale bez jakékoli zaujatosti jí dávám zasloužený plný počet hvězdiček.

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Comics Centrum, jehož velkorysé spolupráce si velice cením...

Comments

  1. Nevím, jestli bych si po Burtonově podání zvykla na tento styl postav v komiksu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teda ne po Burtovovi (PAKO), ale po Selickovi :D Pořád se mi to u Coraliny plete!!! :D

      Delete
  2. Páni tak to vypadá opravdu povedeně tenhle komiks! :)

    ReplyDelete

Post a Comment