Umět milovat

Původní název: How to Love
Autor: Katie Cotugno
Překladatel: Milan Lžička
Nakladatel: Fortuna Libri
Rok vydání: 2013
Počet stran: 328
Vazba: vázaná










Reena je slušná dívka, která touží studovat a cestovat daleko, daleko za obzor jejího domova na Floridě. Snad ještě víc však touží po Sawyerovi LeGrande - klukovi, o kterém se dá říct cokoliv, jen ne to, že je slušný. Ani jeden z nich to v životě nemá snadné, ale každý se k problémům staví jinak, i když ne vždy je jeho řešení správné.

Jejich životy otřese tragédie, která oba zasáhne v těch nejcitlivějších místech, což ty dva spojuje, ale zároveň rozděluje. Jsou jako magnety, které se přitahují nebo odpuzují, podle toho, jakou stranou je k sobě přiložíte. Jedno je ale jisté - vzájemně se milují. Dokáže však jejich láska obstát ve všech zkouškách života?

Když se cesty obou hrdinů rozdělí, je nevyhnutelné, aby se zase jednou sešly. Nebude už ale příliš pozdě k dohánění ztraceného času a nápravám starých chyb? Ať tak nebo tak, Reena a Sawyer se do sebe zamilují znovu. Nebo snad zamilovaní jeden do druhého nikdy nepřestali být...?

K blížícímu se svátku svatého Valentýna jsem si nemohla vybrat lepší knihu. Zamilovala jsem se do ní už na prvních stránkách a s každou další jsem byla nadšenější a nadšenější. Ze všeho nejvíc mě okouzlil autorčin styl psaní, je velmi svěží, čtivý a mladistvý, ale zároveň nijak primitivní nebo laciný. Je to kniha o mladých lidech napsaná tak, aby našla své čtenáře mezi dospělými. Řeší se v ní velmi palčivá témata, která se čtenáře dotknou, ať už se s nimi v životě sám setkal, nebo ne. Autorka o nich totiž píše tak, že čtenáře nutí zamýšlet se nad tím, jak by se v podobné situaci zachoval.

Příběh je vystavěn na velmi silných a rozmanitých charakterech postav, které mu dodávají hloubku a díky nimž se také stává opravdovým. Reena je charismatická hrdinka, jež čtenářům příběh vypráví v doprovodu svých jedinečných postřehů a bezprostředního vtipu. Její povaha a pohled na svět je pro ženskou představitelku velice netypický a sympatický, proto si troufnu říct, že by kniha díky ní bavila i mužské čtenáře.

Osudy obou hrdinů autorka čtenáři předkládá z pohledu do minulosti i přítomnosti, a tak čtenář postupně odkrývá všechna tajemství a zároveň se stává svědkem proměn osobností hrdinů v průběhu času. To je velice nevšední aspekt knihy, který ji tvoří zajímavou a výjimečnou.

Co na téhle knize miluji nejvíc, je atmosféra, jíž ji autorka prodchnula od začátku do konce. Čtení mě vždy přesunulo na místo, na němž jsem chtěla být tisíckrát raději než tam, kde jsem se právě nacházela ve skutečném životě, a to ať už se děj právě odehrával kdekoliv. Tohle podle mě umí jen málokterá kniha, to, že zapomenete, kde právě jste, vnímáte vůně a dokonce i chutě, které se šíří stránkami knihy, jste přímo se svými hrdiny a jejich příběh prožíváte společně s nimi. To je to kouzlo čtení, které v knihách hledáme, to, co nám skýtá útočiště ve chvílích, kdy máme chuť odpoutat se od vlastních životů. Tenhle příběh mě zkrátka zcela pohltil, a vždy, když jsem se začetla, autorka nedopustila, aby se mi myšlenky rozutíkávaly různými směry, jak se mi občas stává, svým poutavým stylem psaní a nápaditým dějem mě přiměla zůstat uvnitř knihy a rozplétat spletitá tajemství osudů našich hrdinů.

Katie Cotugno si mě také získala svou jedinečnou schopností realisticky zachytit lásku ve všech jejích podobách - od nadlehčujícího pocitu v břiše, přes veškerou její složitost až po radost a bolest, které způsobuje -, se vším, co k ní patří, a zároveň nezabřednout do popisů, jimiž by narušila romantické kouzlo příběhu.

Umět milovat je autorčiným debutem a mě si jím naprosto získala. Pokud hledáte knihu o lásce s hlubším podtextem, něco romantického, ale ne přeslazeného, o mladých lidech, i když byste se raději vyhnuli žánru Young Adult, knihu s nevšední formou vyprávění, jejímž příběhem by vás doprovázeli hrdinové s povahami bohatými jako život sám, našli jste to pravé.

Tato kniha se už teď řadí k mým nejmilejším a už se vyloženě nemůžu dočkat, až si ji přečtu znovu. Protože byla krásná, velmi dobře napsaná, pohladila mě po duši, ale zároveň mě během čtení nikdy nenechala v klidu, zaslouží si plný počet hvězdiček a moje vřelé doporučení...

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství FortunaLibri, jehož spolupráce si velice cením...

Comments

  1. Anonymous10/2/14 21:27

    knihu mam doma a brzo se na ni chystám , tvá recenze me velice navnadila a vypadá lépe než jsem si o ní myslela :)

    ReplyDelete
  2. O této knížce jsem už slyšela. Tvoje recenze me přesvědčila a určitě si ji někdy přečtu. :)

    ReplyDelete
  3. Wow, tvoje recenze mě stoprocentně naladila na čtení! O téhle knížce slyším poprvé, ale rozhodně si ji opatřím! :)

    ReplyDelete

Post a Comment