Austenland

Původní název: Austenland
Autor: Shannon Hale
Překladatel: Marko a Hana Haulišovi
Nakladatel: Argo
Rok vydání: 2013
Počet stran: 200
Vazba: vázaná

Jane Hayesová zažívá jeden nešťastný vztah za druhým a aby se z každého rozchodu vzpamatovala, musí si nesčetněkrát přehrát Pýchu a předsudek z produkce BBC s Colinem Firthem v hlavní roli.

Když si uvědomí, že pan Darcy, či spíše její představa o něm, je to, co jí po léta brání v navázání zdravého vztahu, rozhodne se, že je načase s tím něco udělat. V tu pravou chvíli jí napomůže osud - tetička Carolyn, která jí v poslední vůli daruje výlet do Austenlandu.

A tak se Jane vydává na Pembrookské panství zažít to pravé dobrodružství, na jehož konci se má z fantazírující Jane stát sebevědomá žena, která ví, že pan Darcy není skutečný...

Do Austenlandu jsem se zamilovala už ve filmu. Když jsem si ho poprvé pustila, v prvních pár minutách jsem si říkala, že to asi nebude nic moc, ale doufala jsem, že alespoň vydržím do konce, jenomže pak nastal úplný obrat. Nemohla jsem se přestat smát, tát a červenat. Ten příběh je totiž neuvěřitelně vtipný, romantický a pro fanynky Austenové jako dělaný. To, že hlavní roli zastala jedna z mých nejmilejších hereček Keri Russel, byl už jen bonus navíc. A mohl snad být pro postavu pana Nobleyho vybrán někdo dokonalejší než JJ Feild z Northangerského opatství, v jehož stínu by stěží obstál i sám pan Darcy? - nemyslím si...
Když se mi tedy o měsíc později konečně dostala do rukou knižní předloha, věděla jsem, že si ji zamiluji stejně jako film. Jenomže pak se mi stalo ještě něco mnohem úžasnějšího - kniha film dokonce předčila. Bavila jsem se u ní dvakrát tolik, a pokud jsem v přítomnosti pana Nobleyho na obrazovce tála, při setkání s ním mezi stránkami jsem se doslova rozpustila. Nejúžasnější však bylo to, že ačkoli jsem film viděla tolikrát, že by mi neunikl ani ten nejmenší detail, v knize na mě čekala mnohá překvapení, díky kterým jsem si Janin příběh mohla užít, jako by to bylo poprvé.

Na první pohled - dobře, možná i na druhý, pokud soudíme knihu podle obalu - by se mohlo zdát, že jde o přeslazený román, kterých je všude spousta, ale věřte mi, že to tak není. Zřejmě bychom si tuhle knihu sice měly nechat mezi námi holkami, ale o to více si ji taky užít. Autorka příběh vypráví svižně, poutavě a zábavně - v několika pasážích mě dokonce přiměla smát se nahlas. Je třeba knihu brát trochu s nadhledem, už jen proto, že se vše odehrává v Austenlandu, jde spíše o komedii, ale to nic nemění na tom, že je to půvabný a milý příběh, kterých na světě nebude nikdy dost. 
Vzhledem k tomu, že jsem romantická duše, přečetla jsem už za svůj život docela slušnou řádku románů, ale s klidným srdcem můžu říct, že žádný z nich nebyl tak originální a svůj jako ten Shannon Haleové. Když se má z nějaké knihy stát moje srdcová záležitost, poznám to velmi brzy, někdy na posledních stranách, jindy hned na začátku, a Austenland se jí stal už ze své podstaty. Tu knihu psal někdo, kdo věděl, čím ženskou duši potěšit, a taky se mu to povedlo.

Nejvíc na celém příběhu jsem si užívala kostýmy, účesy, dialogy, prostředí a způsoby trávení volného času z dob regentství. Všechno to bylo naprosto kouzelné a autorce se tehdejší atmosféru podařilo zachytit opravdu věrně. Kromě toho mi prostě sedla postava Jane, která byla více než opravdová. Myslím, že každá v sobě máme kousek Jane - a myslím, že není ani tak malý...
A pak tam byla samozřejmě velká spousta okouzlujících gentlemanů, kteří příběh dokonale okořenili. Během čtení jsem se vlastně bez přestání usmívala, popřípadě se hlasitě chechtala, takže když jsem knihu odkládala, měla jsem po zbytek dne skvělou náladu. Austenland je bezpochyby jednou z těch knih, které když čtete, zapomenete na všechny starosti všedních dnů.

Vysoké hodnocení si však ode mě kniha neodnáší jen proto, že byla zábavná a rozkošná, ale především proto, že je půvabně napsána. Ať už je totiž příběh o čemkoliv, samotná slova a způsob vyprávění pro mě bude na knize vždy tím nejdůležitějším. A kniha Shannon Haleové, přestože vypráví příběh o lásce s nadsázkou, neztrácí absolutně nic na kvalitě psaného slova. K tomu všemu mě navíc zahřála na srdci a rozveselila mé první jarní dny, nemůžu tedy jinak, než ji hodnotit plným počtem hvězdiček.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Anonymous24/3/14 10:24

    Tak tohle si nutně potřebuju přečíst :D Díky za tip!

    ReplyDelete
  2. Hezká recenze, je mi jasné, že tohle je přesně kniha pro mě! Musím jí někde sehnat :)

    ReplyDelete
  3. skvelá recenzia :) myslím, že sa po tejto knižke trošku poobzerám

    ReplyDelete
  4. Moc pěkná recenze, zatím jsem četla jen takové nedůvěryhodné, moc jsem knize nevěřila, o existenci filmu nemám ani potuchy. Mimochodem, co to tam dobrého svačíš???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určitě knihu doporučuji, je to neskutečně milé čtení. A to jsou moje jarní veselé sušenky, určitě brzy přidám recept... :-)

      Delete
  5. Já si před pár týdny natěšeně pustila film, ale musím říct, že mě docela zklamal a po půlce jsem ho vypnula... Miluju Jane Austenovou, ale připadalo mi, jako kdyby si ten film vzal jen to z povrchu její tvorby, ne podstatu - prostě klasická jednodušší romantická komedie, jen zasazená do prostředí Jane Austenové s několika prvky jejích příběhů. Takový 'The Jane Austen Book Club' z roku 2007 se mi líbil o dost víc.
    Knížku ale popisuješ vážně lákavě, možná by mi tedy Austenland v psané podobě vyhovoval více. Neber to tedy prosím jako kritiku, možná jsem prostě jen větší cynik, než jsem si myslela... ;)

    ReplyDelete
  6. Krásná recenze! Mám velikou radost, že se Austenland líbí, protože i pro mě je to srdcovka a miluju jak knížku, tak film - a dokonce tahle knížka bude tvořit čtvrtinu mé bakalářky, kde se zabývám právě moderními přepisy Pýchy a předsudku. A přesně jak říkáš, ten příběh je tak krásně svěží a vtipný, výborně napsaný (což v případě mnoha jiných Austenovský modern-takes bohužel neplatí), že je radost ho číst. Je vidět, že tahle knížka byla psaná s chutí, stejně jako z filmu je vidět, že všechny natáčení moc bavilo.
    Ale na druhou stranu chápu Brabikate - Austenland je čistokrevná komedie a musí se brát, zvlášť v případě filmu, s hodně velkou nadsázkou. Ale musím říct, že film se mnou po očku sledoval i přítel a přistihla jsem ho, že se taky dobře bavil, i když samozřejmě dělal, že ho to ale vůůůůůbec nezajímá :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já mám taky velkou radost, že jsem narazila na někoho, komu tento příběh taky učaroval. Je pravda, že film je opravdu hodně komický, ale mě to nijak neuráželo, fakt jsem si ho užila, a kniha už je podstatně propracovanější a užila jsem si ji ještě víc. A můžu říct, že ji mám vážně hodně ráda a strašně se těším, až si ji někdy přečtu znovu. Taky je to jeden z příběhů, který nemám v plánu nikomu půjčovat, aby mi ho nepohanili, protože je fakt úžasný a já si to nehodlám nechat vzít... :-)

      Delete
    2. Přesvědčily jste mě! :)) Jestli je ale ta knížka tak dobře napsaná (a předem budu čekat hlavně ten humor), proč ne? Já si ráda přečtu i vtipnou knihu. :) Nechci nikomu nic "brát" nebo tak. Jen mi zkrátka ten film moc nesedl, což ale může být tím, že jsem čekala něco jiného nebo jsem zkrátka nebyla v tom správném rozpoložení... ;)

      Delete
    3. Neboj se, já to od Tebe tak neberu, že bys mi ten příběh brala. Ti vůbec ne, každému sedí něco jiného a je pravda, že záleží i na tom, v jaké náladě a rozpoložení člověk zrovna je. Mně se to prostě v tu chvíli trefilo do nálady, a protože jsem si příběh oblíbila, teď už se mi bude líbit vždycky, ale jasné, že každý to tak mít nemusí... Spíš jsem to myslela tak, že třeba knihu rozhodně nepůjčím mamce, jí se taky nelíbí skoro nic a vždycky mi tu knihu pohaní, takže tak, proto si ji nechám jen pro sebe. Ale když jí zkusíš dát šanci, třeba si Tě taky získá... :-)

      Delete
    4. Jó, není nad to objevovat spřízněné duše :-). Jinak nevím, jestli o tom víš, ale už je i druhý díl, Midnight in Austenland. Nevím, jestli už ho přeložili, nicméně je to taky super, na první čtení se mi to líbilo ještě víc než Austenland samotný, já mám od té doby, co jsem se prokousala Záhadami Udofla, slabost pro parodie gotických románů :D.

      Delete
  7. Krásná recenze!! Na film se určitě podívám!! Knížku jsem nikde v knihkupectví neviděla :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milá Rodaw, mají ji i v Dobrovském na České v oddělení s ženskými romány, kdyžtak se tam zeptej a oni Ti ji najdou, ale je tam... :-)

      Delete
  8. Není to na podobný způsob jako knížka Já a pan Darcy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne, v podstatě to nemá mnoho společného. Já a pan Darcy je taky moc pěkná kniha, ale Austenland je mnohem dokonalejší, opravdu... :-)

      Delete
  9. O téhle knížce jsem zatím neslyšela, až doteď a vím že si ji musím někdy přečíst, vypadá skvěle ;). Díky moc za tip :). A jinak moc pěkná recenze!!!

    ReplyDelete
  10. No teda, tolik chvály! Už teď se těším, až si Austenland přečtu, evidentně je pro mě jako dělaný :)

    ReplyDelete
  11. Anonymous27/8/14 17:59

    Krásná recenze :) Když čtu tvoje recenze je to vždycky jako pohlazení po duši ;) Film jsem viděla a nemohla jsem se u toho přestat smát a červenat, přesně jak říkáš. :)

    ReplyDelete

Post a Comment