Láska v Provenci + recept na Francouzský jablečný koláč

Původní název: The Provance Cure for the Brokenhearted
Autor: Bridget Asher
Překladatel: Pavla & Matouš Iblovi
Nakladatel: Fortuna Libri
Rok vydání: 2013
Počet stran: 430
Vazba: vázaná










Heidi se i po dvou letech stále vzpamatovává ze smrti svého manžela, kterého hluboce milovala; nadále ho hledá mezi náhodnými kolemjdoucími, je vykolejená, všude vnímá jeho přítomnost, ale zároveň se cítí osamělá a touží po tom, aby jí opět stál po boku - její přítel, opora, milenec, životní partner, otec jejich syna.

Její matka je toho názoru, že každá žena si ve svém životě zaslouží alespoň jedno léto pro sebe, a tak ji pošle do jejich domu v Provenci, kde nelítostný vliv času a nedávný požár napáchal spoustu škod. Heidi se tedy za doprovodu svého syna Abbota a neteře Charlotty vydává do Francie na záchranu domu, jenž po celé generace léčil srdce zlomená láskou.

"Byla jsem na pouti určené těm se zlomeným srdcem a čekalo se ode mě, že se naučím znovu žít - že obživnu."

V Provenci se Heidi po mnoha letech setká s tamějšími sousedy - ráznou Véronique a jejím synem Julienem, ze kterého vyrostl krásný svérázný muž. A tak začíná celé dobrodružství provoněné provensálskými pokrmy, jež se odehrává na pozadí velkorysé hory Montagne Sainte-Victoire.

Může existovat něco lepšího, než když máte pocit, že kniha, kterou jste právě začali číst, byla napsána právě pro vás? Není těžké se do knihy zamilovat i bez toho, ale když se vám stane tohle, máte přímo magický pocit z toho, že se vám kniha dostala do rukou. A mně se to stalo - do této knihy jsem se zamilovala, našla se v ní a její čtení jsem si absolutně užila.
Láska v Provenci je kniha nejen o lásce a Francii, vypráví o vztazích, půvabu starých domů, dobrém jídle, rodině, přátelství, o smutku i radosti a pradávných příbězích a to všechno s francouzskou elegancí a něžností. Je to kniha, která mě okouzlila, naplnila a obohatila. Snoubí v sobě všechno, co mám na životě ráda a připomněla mi ty krásy, na které by se dalo snadno zapomenout, ačkoli jsou to právě ony, které nás dělají šťastnými.
Kromě sympatického a velmi přitažlivého stylu autorčina psaní jsem si na tomto příběhu oblíbila především hlavní protagonisty, kteří se podíleli na vzniku nezapomenutelné knihy nejvíce. Byli tak opravdoví a současně poetičtí, číst o jejich životech mě nesmírně bavilo a jejich pohledy na svět mi toho hodně dali. Samozřejmě má ale velký podíl na tom, že si mě kniha tolik získala, prostředí, do kterého autorka příběh zasadila. Provence, letní prázdniny a starý dům s historií na úpatí magické hory jsou dokonalou kombinací pro romantickou duši čtenáře, který touží do knih unikat za nezapomenutelnými dobrodružstvími před všední realitou.

Autorka si mě získala také tím, že v její knize nic není předvídatelné nebo fádní; postavy mají hloubku a příběh, který nám vypráví, je ucelený, podnětný i poučný. Kniha je to velmi obsáhlá, netočí se jen kolem jedné z postav, věnuje se každé z nich s péčí, kterou ta či ona vyžaduje. Je to v podstatě sága o životě dvou rodin, které spojuje láska, ať už k lidem nebo místu, kde se střetávají. Je nádherné ji číst. Pokaždé, když jsem knihu otevřela, pohltila mě její atmosféra a moje duše se naplnila harmonií. Četla jsem ji s úsměvem a radostí, ale někdy i se slzami v očích. Je to příběh velice citlivý, otevřený a vnímavý, takže pozornému čtenáři nabídne spoustu krásných poznatků a cenných životních zkušeností i myšlenek.
Pro mě se kniha stala výjimečnou i proto, že její autorka mě přiměla zamilovat se do postavy, kterou jsem ve své podstatě neměla možnost poznat - Heidin manžel zemřel před začátkem příběhu, ale přesto jej provází od samého začátku až do konce a jeho patrná přítomnost mezi řádky je nesmírně důležitá. Autorka o něm mluvila tak kouzelně a procítěně, že jsem už od první strany pociťovala stejnou lítost jako Heidi, že už není. To byl velmi zvláštní, ale hezký zážitek ze čtení. Postavy Bridget Asherové byly zkrátka jako živé a já si k nim vytvořila velice silné pouto.

Mimo to, že je tahle kniha úžasná, trávila jsem s ní spoustu času, dokonce si ji brala i na cesty a prožila jsem s ní krásné chvíle, ji mám ráda také proto, že jsem si během čtení mohla upéct koláč podle autentického receptu, který autorka k příběhu připojila na konci knihy. Když jsem voňavý koláč vytáhla z trouby, stal se pro mě provensálský příběh a jeho hrdinové ještě skutečnější a už na ně nikdy nezapomenu.

Hodnocení: 5/5

Recept z knihy:
Francouzský jablečný koláč Lindy Richardsové

Přiznám se, že nikdy nezkouším recepty, ke kterým nejsou přiloženy fotografie. Vždy jsou to totiž právě fotografie jídel, které u mě vyvolají chuť a touhu recept vyzkoušet. Bridget Asherová ovšem o pokrmech ve své knize mluvila s takovou láskou a záviděníhodnou schopností vyjádřit slovy jejich dokonalost, že jsem prostě nemohla odolat a ještě před dočtením vyzkoušela jeden z přiložených receptů na rustikální jablkový koláč, ke kterému není zapotřebí ani pečicí forma, neboť zvednutím okrajů těsta vznikne perfektní tvar sám o sobě a při pečení neuteče ani kapka šťávy.
Pokud bych měla mezi moučníky vybrat ten můj nejoblíbenější, bez dlouhého rozmýšlení bych zvolila právě jablkový koláč, miluju je všechny a hrozně ráda zkouším další a další nové recepty, takže mi tímto Bridget Asherová udělala ohromnou radost. Recept to byl velmi jednoduchý a rychlý a hotový koláč byl neodolatelný. Recept vám předkládám beze změny, jen jsem si do závorek dovolila doplnit gramáže, protože pokud nemáte zkušenost s recepty zapisovanými po americkém způsobu v šálcích, mohlo by to dělat neplechu...
Pokud hledáte knihu s překrásným příběhem a kvalitní recepty z francouzské kuchyně, u kterých máte jistotu, že vyjdou, tahle kniha vám nesmí ujít!

Ingredience:
2 šálky celozrnné mouky (270g)
1 lžička soli
2/3 šálku rostlinného tuku + 2 lžíce nesoleného másla (100g másla)
1 lžíce cukru
4 lžíce ledové vody (50ml)

Jablečná směs:
2kg jablek (cca 4 velká jablka)
1 lžíce citronové šťávy a kůra z 1 citronu
3/4 šálku světle hnědého cukru (145g)
1/2 šálku krystalového cukru (100g)
1 lžička skořice
2 lžíce másla (15g)

Postup:
Suché přísady smícháme dohromady, přidáme nakrájené studené máslo a přilijeme studenou vodu. Poté ze směsi ručně vypracujeme hladké těsto, které vyválíme na pomoučněném vále.

Pomocí válečku těsto přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a vprostřed jej poklademe jablečnou směsí, kterou připravíme následovně: Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na tenké plátky, které vložíme do mísy a posypeme cukrem a skořicí. Přidáme ještě citronovou kůru a šťávu a nakonec i máslo.

Okraje těsta přiložíme kolem jablečné náplně a koláč dáme péct do trouby předehřáté na 195°C asi na 45 minut.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fortuna Libri, jehož velkorysé spolupráce si velice cením...

Comments

  1. knížka i recept se mi moc líbí, jsi skvělá

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji, to je od Tebe moc milé... :-)

      Delete
  2. Miluju tvoje recenze, díky nim jsi mě už navnadila na tolik knih :) a tahle je další :), vždycky se těším na každou :), a tuhle knihu si musím přečíst :D. Krásná recenze :).
    A ten koláč bych si dala :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji mockrát za tak potěšující milá slova, mám velkou radost, že Tě mé recenze dokážou na knihy nalákat. Tahle kniha musí oslovit každého s duší romantika - určitě z ní budeš nadšená... :-)

      Delete
    2. Taky doufám, že se mi bude líbit a doufám že se k ní brzo dostanu :).

      Delete
  3. Verunko vždy, když otevřu Tvůj článek mám chuť ty své všechny smazat. Tak krásná slova, krásné fotky a velice lahodně vypadající koláč. Úplně si představuji tu atmosféru a mám okamžitě chuť odjet buď do Provence nebo aspoň do knihkupectví pro knihu. Myslím, že by se mi také moc líbila! Úžasná recenze Veru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru, Ty jsi ta nejhodnější. Svými komentáři mě vždycky úplně dojmeš, je to od Tebe fakt moc hezké, děkuju za tak milá slova. Mám velkou radost... :-)

      Delete
  4. já jsem z té recenze úplně na měkko! tuhle knihu si budu muset rozhodně pořídit při první příležitosti. už jen po přečtení recenze ji mám ráda. takovýchto příběhů se nikdy nenabažím.
    a koláč vyzkouším hned ve čtvrtek. přijede mi kamarádka a já si lámala hlavu, co dobrého, ale zároveň pro mě rychlého a jednoduchého jí upeču. teď už nad tím dumat nemusím. ;-) děkuji moc! :-*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to mě moc těší, že jsi tu našla inspiraci. Děkuju za krásný komentář. Knihu i koláč silně doporučuju, určitě nebudeš litovat. Měj se moc hezky a ještě jednou díky... :-)

      Delete
  5. Krásná recenze, knížku si určitě přečtu. Myslím, že se mi bude také hodně líbit :-) A koláč vypadá úžasně! Recept vyzkouším co nejdřív :-) A opět se tu rozplývám nad těmi fotkami. Prostě nádhera. Taky bych chtěla umět dělat tak krásné fotky :-)

    ReplyDelete
  6. Po přečtení tvé úžasné recenze mám chuť si tuto knihu ihned přečíst! Vypadá naprosto dokonale! A ten jablečný koláč, mňam! :-)

    ReplyDelete

Post a Comment