Anketa: Čtení na dovolenou


Možná už jste se někteří na mém blogu dozvěděli, že letos pojedu na dovolenou do Itálie. Moje babička tam už dlouhá léta dělá delegátku, a tak se tam každý rok v průběhu sezóny snažíme vypravit, abychom jí tam dělali krátkou společnost. Bohužel v posledních letech nám to moc nevycházelo, takže jsem za babičkou jezdila sama, popřípadě mě vystřídal brácha. Já jsem tam byla naposledy před třemi lety, což je vůbec nejdelší doba, a mně už se začíná nesmírně stýskat. Itálii navštěvuji od svých sedmi let, takže se již stala jakousi součástí mého života. Máme tam spoustu přátel, kteří nás vždycky rádi vidí - jsou to přece Italové a ti rádi vidí každého, milujeme tamější kuchyni, architekturu, filosofii života, pohodu, která z každého čiší, historii i architekturu celé země. Letošní dovolená je ale zvláštní v tom, že pojedeme všichni, brácha já i rodiče. Jsem z toho nadšená, protože na společné rodinné dovolené jsme byli naposledy, když jsem chodila do osmé třídy na základní škole, což je už spousta let. Taky to bude po dlouhé době, kdy s námi někam vyrazí i brácha, z čehož mám radost. Vlastně už jsme oba dospěláci, takže to možná bude vypadat trochu legračně, ale určitě to bude boží a já už se nemůžu dočkat.

Teď mám ale dilema, protože jsem ze své knihovny vybrala deset knih, které bych si opravdu moc chtěla přečíst a které se podle mě na dovolenou dokonale hodí. Jsem si ale jistá, že více než dvě přečíst nestihnu, takže z nich musím nějaké vybrat. Pravděpodobně nakonec rozhodne moje aktuální rozpoložení, ale budu strašně moc ráda, když mi do komentářů napíšete, které z knih bych měla dát přednost (můžete hlasovat pro dvě). Protože budu mít na dovolené s sebou notebook a v průběhu budu psát blog, knihy, které pojedou se mnou, se budou nejčastěji objevovat na fotkách a také na ně pak brzy napíšu recenzi, takže se můžete rozhodovat i podle těchto faktorů...

Předem děkuji každému za jeho hlas!


Moře klidu - Katja Millay
Tři muži ve člunu - Jerome Klapka Jerome


Tygře, tygře - Margaux Fragos
Kdo chytá v žitě - J. D. Salinger


Bezpečný přístav - Nicholas Sparks
Mé sladké šestnácté století - Rachel Harris


Tahle píseň ti změní život - Leila Sales
Noc trifidů - Simon Clark


Amy & Roger: Na cestě - Morgan Matson
PS: Miluju tě - Cecelia Ahern

Comments

  1. hmm, těžká volba, Veru :-) za sebe bych Ti vybrala Moře klidu (ještě jsem ji nečetla, ale už ten název opravdu láká k přibalení do věcí na dovolenou), a protože máš ráda cestování časem, tak jako druhou knihu Mé sladké šestnácté století. ale opravdu vybrat jen dvě z těchto... nezávidím Ti to :D

    moc se mi líbí ten kufřík, je takový správně opotřebovaný a ty knihy v něm vypadají skvěle ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji moc, Veru, Moře klidu je asi téměř jistá volba a Mé sladké šestnácté století by vzhledem k tomu, že se odehrává v Itálii, bylo taky skvělé čtení s atmosférou... :-)

      Delete
    2. Mé sladké 16.století je skvělá kniha a je pravda, že tím, že se odehrává v Itálii je o to lepší :-) Doporučuju ji :)
      Jinak Moře klidu jsem ještě nečetla, ale všude slyším skvělé ohlasy! Prý je to kniha, která hluboko zasáhne a která zlomí srdce!

      Delete
  2. ..mojím jasným favoritom by bol Salinger a druhá nejaká romantická oddychovka,ja by som asi volila Sparksa..som ale zvedavá, pre ktoré dve sa rozhodneš :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skvělá volba, děkuji. Ráda bych si s sebou vzala jednu klasiku a jednu romantiku, takže obě knihy by mohly být těmi pravými... :-)

      Delete
  3. Jé,Tři muže ve člunu jsem nedávno četla a byla jsem z toho naprosto unešená!Byla to vlastně první kniha,u které jsem plakala smíchy:-) A určitě bych Ti doporučila i Mé sladké šestnácté století,to je totiž pro dovolenou ve slunné Itálii ta nejlepší volba!:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tři muži ve člunu si chci přečíst opravdu neskutečně moc a úplně vidím, jak skvěle by se kniha fotila, takže je dost možné, že se pro ni rozhodnu. Děkuji moc... :-)

      Delete
    2. Já bych volila stejně, Muži jsou nejlepší! A k tomu bych si vzala nějakou další knihu z jiného konce spektra, tu romantickou oddychovku co doporučuje Kattie třeba, byť já ji nečetla. :-) A na jak dlouho jedeš? Já zrovna byla v Římě :-)

      Delete
    3. Řím je to nejúžasnější místo. Byla jsem tak mnohokrát, ale ještě nikdy jsem tam nespala. Musí to být překrásné, není nic hezčího než večerní Řím. :-) Jedu do Itálie jen na týden, někdy jsem tam s babičkou bývala měsíc, ale to už je hodně dlouhá doba. A moc děkuji za Tvůj hlas... :-)

      Delete
  4. Tak to je opravdu těžká volba :) Já bych asi volila mezi Bezpečným přístavem a Mořem klidu jednu a pak Tři muži ve člunu nebo Kdo chytá v žitě. I když třeba na Amy a Roger na cestě jsem teď také slyšela samou chválu :) Kdy tam pojedeš Veru a na jak dlouho? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Přesně nad těmi čtyřmi nejvíce uvažuji, milá Barunko, děkuji. :-) Jedu vlastně až za měsíc, ale to uteče jako voda. A bude to pouze týden, ovšem určitě to bude stát za to... :-) Každý den budu přispívat na blog fotografie a jiné články...

      Delete
    2. To jsem Ti tedy moc nepomohla :) To věřím, už se moc těším na fotky i příspěvky! A mimochodem Tvoje fotky s tím úžasným kufrem jsou prostě nepřekonatelné! :)

      Delete
  5. Zase jsem se pokochala krásnými fotkami :-)
    Ale k otázce, já bych brala Moře klidu, Tahle píseň ti změní život a Amy s Rogerem. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, věřím, že tyto budou úplně úžasné na čtení na pláži. Jednu z nich si pravděpodobně vyberu... :-) Děkuji mockrát! :-)

      Delete
  6. Ani jednu knížku jsem sice nečetla, ale myslím, že dobrá volba by bylo Moře klidu, Bezpečný přístav a nebo Amy a Roger: Na cestě :)).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokud se na Moře klidu nevrhnu ještě předtím, než odjedu, určitě si ho s sebou nabalím. Děkuji za Tvůj hlas... :-)

      Delete
  7. Opravdu moc těžká volba, sama se budu muset rozhodovat co si vezmu do letadla já. Minulé prázdniny jsem zažívala něco podobného, jela jsem za rodinou do Austrálie a mohla si sebou vzít pouze čtyři knihy na tři měsíce...takže vím jak těžké to rozhodování je :)

    Já osobně bych si sebou vzala nějakou oddychovku-romanťárnu buď Mé sladké šestnácté století nebo Tahle píseň ti změní život. A pak rozhodně Tygře, tygře. Protože všechny tři knihy vypadají zajímavě a nejraději bych tady na tvém blogu viděla recenze. Přesto ať se rozhodneš jakkoli, všechny knihy jsou něčím pěkné a zajímavé a určitě budou prima :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To ano, rozhodování je to těžké, protože člověk si vždycky pamatuje za jakých okolností čtetl tu kterou knihu poprvé, a tak bych si s sebou ráda vzala nějakou opravdu speciální... :-) Tygře, tygře by mohla být tou pravou, takový příběh se na sluncem zalitou pláž opravdu hodí, navíc bych si ji opravdu velmi ráda přečetla. A Tahle píseň ti změní život by taky byla báječná, navíc je krásně fotogenická... :-)
      Děkuji mockrát za Tvůj komentář...

      Delete
  8. Noo těžká volba. Vzala bych si amy a roger a p.s. Miluji tě :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem ráda, že se tu objevil alespoň jeden hlas pro PS: Miluji tě. Myslím, že ta kniha by byla perfektní... :-)

      Delete
    2. Taky bych si to chtěla přečíst. Máme doma vydaní z edice blesk pro ženy,ta bohužel nemá tak pěknou obálku...

      Delete
    3. Opravdu? Tak o té jsem doposud neměla ani tušení. A jak vypadá?

      Delete
    4. http://knihy.abz.cz/imgs/products/img_212764_main.jpg takhle... Jako není to tak strašné, ale filmová obálka je lepší jelikož mám ráda Hilary Swank. A spletla jsem se je to edice román do kabelky od Blesku pro ženy :D Těchto knih máme doma spoustu, prodávali je v LK a já je kupovala mamce. Chtěla jsem aby je měla všechny, bohužel to nevyšlo :D Myslím, že by se ti některé knihy z edice mohly zalíbit. Tady http://www.databazeknih.cz/edice/blesk-pro-zeny-1517/strana-1 jsou nějaké knihy z edice, ale mám pocit, že mi jich doma máme o hodně víc...

      Delete
  9. V prvom rade by som ti pochválila krásne fotky, najprv som si myslela, že prvá fotka kufríku je skopírovaná, no keď som uvidela české názvy.... úplne som otvorila ústa...
    Ohľadom voľby kníh, poradila by som ti Moře klidu, aj keď som to nečítala, názov znie úžasne a celkovo aj obálka je pekná, takže by mohla byť dobrá... a druhá kniha Moje sladké šestnácté století tiež nie je na zahodenie. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji mockrát. Na blogu kromě starších recenzí s ilustačními obrázky, nenajdeš žádnou fotku, která by nebyla moje. Snažím se na internet přispět něčím svým, a tak užod začátku nového roku i recenze knih doplňuji pouze o své fotky, které stejně řeknou víc, než obrázek z internetu, který s knihou nemá nic moc společného... :-)
      Moc děkuji za Tvůj hlas. Moře klidu je zatím největším favoritem...

      Delete
  10. Anonymous13/4/14 15:06

    Mě nejvíc zaujala Tygře, tygře.

    ReplyDelete
  11. No, já mohu jen a jen doporučit Amy & Roger: Na cestě. Dostala jsem ji na podzim a dočetla hned třetí den od otevření. A rozhodně nestačí si ji přečíst pouze jednou :)
    Už dlouhou dobu se chystám na Tygře, tygře, doporučilo mi ji už spoustu lidí a určitě by stála za přečtení. Jenže rozhodnout se z těchto knih pro dvě je vážně neuvěřitelně těžké. Zrovna do Itálie bych si vzala spíše knihu Tahle píseň ti změní život. Nejenom že má úžasnou obálku, ale je spojená se spoustou úžasných písní. Je sice spíše pro mladší čtenářky a někdy mi dělalo trochu problém pochopit, proč hlavní hrdinka něco udělala, ale je to takové milé a lehčí čtení :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já stále váhám, jestli si knihu Amy a Roger koupit a nebo ne :-D Asi si počkám na Verunčinu recenzi a pak se rozhodnu :-)

      Delete
  12. Rozhodně si s sebou vezmi Kdo chytá v žitě! To je jedna z mých nejoblíbenějších knih. A Amy & Roger: Na cestě, to bych si moc ráda přečetla :)

    ReplyDelete
  13. Skvělý kufr!
    Jinak máš jen knihy co jsem nečetla, ale já bych si vzala Moře klidu a Mé sladké 16.století, protože tyhle knížky už nějakou dobu plánuji číst

    ReplyDelete
  14. Doporučuji Amy a Roger: Na cestě. Podle anotace to vypadá jako takový nenáročný, trochu romantický příběh, ale v té knížce se toho skrývá daleko víc. Je sice určena mladším čtenářům, mezi které já nepatřím, ale i tak mě nadchla. Je v ní spousta myšlenek, které nejspíš člověka osloví až když už má něco za sebou. Je to zábavné, ale taky dojemné a chytré čtení. A ta knížka je navíc krásně graficky zpracovaná.
    Ale myslím, že ať už si vybereš cokoliv, tak si to užiješ:) Vím, že už to tu psalo víc lidí, ale vážně máš skvělé fotky.

    ReplyDelete
  15. Já osobně dávám hlas těmto: MOŘE KLIDU, BEZPEČNÝ PŘÍSTAV
    Jinak Verunko Itálie musí být úžasná země, já v ní bohužel nikdy nebyla, ale i tak je mi sympatická a hodně se mi líbí :-) Snad se mi někdy poštěstí a dostanu se tam :-)
    Je úžasné, že tam jezdíte tak často a že tam máte i přátele!!!
    Rozhodně se těším na všechny články hlavně na všechny fotky z Itálie!! :) Užij si to!! :)

    ReplyDelete
  16. Já doporučuji Amy a Roger na cestě. Ještě jsem ji nečetla, ale ohlasy na knihu byly kladné, takže bych si zvolila asi tuto. A přikláním se i k tomu sladkému století.
    Užij si dovču!

    ReplyDelete

Post a Comment