HON

Původní název: The Hunt
Autor: Andrew Fukuda
Překladatel: Jakub Kalina
Nakladatel: FRAGMENT
Rok vydání: 2014, 9. dubna
Počet stran: 304
Vazba: paperback




Gen žije ve světě „lidí“, kteří ze všeho nejvíce touží po jeho krvi. Gen je ovšem mistr v přetvářce a i se svými odlišnostmi mezi ně dokonale zapadá - s pravidly, která mu otec od malička vštěpoval, se naučil, jak glupan jako on může přežít mezi krvelačnými příšerami, které ovládají jeho život.

Gen zůstal sám. Jeho rodina - otec, matka i sestra - postupně zemřeli, a tak zůstal úplně sám i na své tajemství. Zároveň se domnívá, že by nikde nenašel ani jemu podobné - dřív nebo později se totiž zapomněli, usmáli se nebo se jinak prozradili a „lidé“ je na místě sežrali...

Do skutečného nebezpečí se však Gen dostává až ve chvíli, kdy je mezi dalšími šesti vylosován, aby se zúčastnil honu na poslední glupany. Pro všechny ostatní je to velká pocta, ale jak může Gen přežít ve výcvikovém centru bez vody nebo deodorantu? Stačí, aby si někdo všimnul, že mu raší vousy a stane se pro všechny ostatní lovce předkrmem.
 
První díl strhující série od Andrewa Fukudy vychází pro české čtenáře v nakladatelství Fragment již 9. dubna. V zahraničí si Genův napínavý příběh plný nečekaných zvratů našel zástupy fanoušků a mnohdy je přirovnáván ke světovému bestselleru Hunger Games. Osobně nerada knihy tímto způsobem srovnávám, ale pokud bych měla upřímně zvolit, který z příběhů na mě zapůsobil víc, bez dlouhého váhání bych ukázala právě na ten Andrewa Fukudy. Tady se opět projevuje moje slabost pro mužské spisovatele - jejich knihy jsou opravdovější, upřímnější, vnímavější a dokonce citlivější. A Andrew Fukuda bezpochyby je jedním z těchto spisovatelů, proto můžu s jistotou říct, že sáhnu po každé jeho další knize, protože svým nevšedním stylem vyprávění i pojetím celého děje na moji čtenářskou duši hluboce zapůsobil.

Hon je bezpochyby jedním z nejoriginálnějších příběhů, jejichž děj je vystavěn v dystopickém pokřiveném světe, ve kterém jde hlavním hrdinům o život, jaké jsem kdy četla. Nepochybně to byl také právě Gen, díky němuž mi bylo čtení o tolik sympatičtější než třeba v Hunger Games; hlavní hrdinky bývají často nestálé nebo malicherné, a tak mi povětšinou začnou brzy lézt na nervy. A to je docela problém, čtenář by měl totiž svým hrdinům především fandit. Gen se sice kvůli své nelehké situaci musel uchylovat ke lžím a schovávat své pravé já, ale jeho osobnost byla natolik zajímavá a složitá a jeho srdce ryzí, že mě ani na chvilku nepřestávalo bavit nad ním přemýšlet a přát mu šťastný konec.
 
Autorův styl psaní je velmi surový, což podtrhuje atmosféru celého příběhu. Pokud v ději nastane zlom a dojde k vyhroceným a bojovým situacím, autor se je nezdráhá popsat bez obalu, ve vší své krutosti i prostotě. Jeho líčení bylo natolik přesvědčivé, že mi mnohdy běhal mráz po zádech. Hon je děsivá a zatraceně dobře napsaná kniha plná divokosti, napětí, ale i něžného citu.
Andrew Fukuda v ní rozehrál skutečně působivý začátek celé série a já se nemůžu dočkat, čím mě překvapí v dalším pokračování. Za jedinečnost zápletky, impozantní vykreslení atmosféry, hororový nádech příběhu a absolutně neočekávatelný děj v kombinaci s efektním stylem psaní, si ode mě Andrew Fukuda a jeho Hon zasloužil plný počet hvězdiček a silné doporučení...

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí reading copy mnohokrát děkuji nakladatelství FRAGMENT, jehož velkorysé spolupráce si velice cením...

Comments

  1. Pořád nevím jestli si tuhle knížku přečíst :D, někomu se líbí někomu zas ne :)). Ale když vezmu že se líbí i tobě tak bych ji mohla aspoň zkusit :) a udělat si na ní sama názor :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je milé, že na můj názor dáš. Děkuji moc za všechny Tvé komentáře, velmi si jich vážím... :-)

      Delete
    2. Nemusíš mi za nic děkovat :), tobě napíšu komentář ráda :), protože máš skvělý blog a ty si zasloužíš chválu :).

      Delete
  2. moc pěkná recenze. byla jsem hodně zvědavá, jak se Ti Hon bude líbit, Veru a když se Ti to líbilo tak moc, beru to jako další přesvědčení, že to za přečtení stojí :-)

    ReplyDelete
  3. Velmi přesvědčivá recenze. Nenapadlo by mě to číst, ale umíš navnadit :-)

    ReplyDelete
  4. Tak tahle recenze mě přesvědčila o tom, že si chci Hon přečíst a přečtu si ho :-)

    ReplyDelete

Post a Comment