Tweety s city

Původní název: Tweet Heart
Autor: Elizabeth Rudnick
Nakladatel: Coo Boo
Překladatel: Radka Kolebáčová
Rok vydání: 2012
Počet stran: 270
Vazba: paperback

Claire je od nepaměti beznadějně zakoukaná do největšího borce na škole, který si jí ale v běžném životě moc nevšímá. O to větším překvapením pro ni je, když si ji najde na Twitteru a začne si s ní psát. Vyklube se z něj milý kluk, ale když ho Claire osloví tváří v tvář, chová se divně.

Claire se o svém trápení svěřuje svému nejlepšími příteli Willovi, kterému z toho puká srdce, neboť je do Claire sám zamilovaný. Pozná nakonec Claire ty pravé hodnoty, na nichž při hledání lásky skutečně záleží. Je možné, že by se nakonec zamilovala do někoho úplně jiného než svého vysněného prince?

"Kluci naše očekávání nikdy nesplní. A tak celý hledání spočívá v tom najít někoho, kdo bude výjimka potvrzující pravidlo."

Tuto knihu jsem si koupila nejen proto, že ráda zkouším nové věci, ale taky proto, že mi námět připadal dosti výstižný pro naši dobu. No řekněte, kdo ještě nezažil nějaký ten virtuální flirt, ať už na ICQ, Tweetru nebo Facebooku? A komu se ještě nestalo, že by při tom zažil nějaké nedorozumění? U dopisování je sice výhodou, že si každou větu můžete předem promyslet, ale na druhou stranu to, že se dá psané slovo pochopit mnoha způsoby, je docela nebezpečné. 
Takže jsem se pustila do čtení, vědoma si toho, že se rozhodně pobavím a vzpomenu si na vlastní zkušenosti s touto ošemetnou formou komunikace. Co jsem ale nečekala, bylo to, že si tenhle příběh doslova zamiluju. Vůbec poprvé jsem četla knihu psanou pouze prostřednictvím e-mailů, tweetů a blogů a byla jsem nesmírně překvapená tím, že autorka i přes toto omezení dokázala příběhu vdechnout atmosféru. Při čtení jsem si dokázala představit nejrůznější situace a dokonce i prostředí, v němž se odehrály.
Velmi mile mě taky překvapilo, že i když spolu hlavní hrdinové komunikovali přes sociální sítě, jejich sdělení bylo úplné a bez chyb. Nemusela jsem se tedy během čtení rozhořčovat nad nedodržováním pravidel jazyka ani se bát, že než dojdu na konec, klesne moje hodnota iq. Věřte nebo ne, i na takové knihy jsem narazila, ačkoli byly napsány klasickou formou. Ale u knihy Tweety s city mi nic takového absolutně nehrozilo.

Kniha je úžasně graficky zpracovaná, plná roztomilých detailů a také nejrůznějších doprovodných textů, které děj skvěle doplňují a ozvláštňují. Co se mi na ní ale obzvláště líbí, je fakt, že báječně vystihuje podstatu celého "twittersmíru", kde jde o to, aby komunikace byla rychlá jako běžná mluva, proto se používají nejrůznější zkratky a výrazy, které potřebné sdělení smrsknou na maximum.
Kromě toho byla kniha nečekaně napínavá a děsně návyková. Brala jsem si ji večer před spaním do postele a hrozně se těšila, co dalšího se přihodí. A ona mě nikdy nezklamala, potěšila moji romantickou duši a King-Kong mě vždycky od srdce rozesmál. Nic hezčího pro mě kniha nemohla udělat...


Tweety s city je opravdu neskutečně milá knížka, která hýří vtipem a má ohromnou schopnost vytvořit člověku úsměv na tváři. Není nic, co by mi v ní chybělo. Hezky se četla, byla zábavná, trefná i upřímná. Hlavní hrdiny jsem si zamilovala a až do posledního tweetu jim držela pěsti. Proto knihu hodnotím nejvyšším počtem hvězdiček.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Miluji Tvoje fotky, miluji Tvoje recenze a miluji krásně graficky zpracované knihy, co víc k tomu dodat, snad jen, že Tweety s city si určitě někdy ráda přečtu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Barunko, Ty jsi fakt zlatá. Miluji Tvé komentáře. Děláš mi jimi ohromnou radost... Děkuju Ti! :-)

      Delete
    2. Taky musím jenom souhlasit :)).

      Delete
  2. To vypadá krásně:). Nádherná recenze a jak už psala Bastera, nádherné recenze. Klobouk dolů.

    ReplyDelete
  3. Nádherná recenze :-)
    Máme doma jednu knihu psanou pomocí mailů, jedná se o knížku od Meg Cabot a mamka mi říkala, že jí osobně to celkem vadí.... Takže jsem tuhle knížku (zatím) nekoupila :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji moc, milá Irčo. :-) Tu knihu od Meg Cabot jsem taky četla, ale nedočetla. Ta mě absolutně neoslovila. Ale tahle byla moc milá, myslím, že by se Ti mohla líbit... :-)

      Delete
  4. Hezká recenze, jako vždy super fotky a koláček! Na knize se mi líbí vtipný název, jinak mě to ale neláká, byť těma "zajímavýma detailama" mě lákáš :-)

    ReplyDelete
  5. Moc pěkná recenze :). Sama nevím jestli se do knížky někdy pustím, ale tak kdybych potřebovala něco nenáročného na čtení :), tak bych to možná někdy mohla zkusit přečíst :)).

    ReplyDelete
  6. Ty jo. Než jsem si přečetla tvoji recenzi, asi bych podle názvu a obálky knížku odsoudila nějaký neskutečný slaďák pro náctileté a asi bych si ji nekoupila, ale teď mě neskutečně zajímá! :) Knížku v e-mailech už jsem četla :) Jmenuje se Dobrý proti severáku a bylo to úžasně miloučké, svěží, vtipné a svižné čtení a moc se mi to líbilo. Takže se po téhle krásce podívám :) Fotky máš jako vždy naprosto úchvatné :)

    ReplyDelete
  7. Mě se naopak kniha vůbec nelíbila. Byla jsem v půlce a rozhodla jí nedočíst. Podle mě to byl zbytečný slaďák... A celkově blbost, ale je to věc názoru.. ;)

    ReplyDelete
  8. Skvělá recenze! Na knížku se teď moc těším a nemůžu se dočkat až se do ní někdy pustím! :)

    ReplyDelete
  9. Tweety s city četla spolužačka a taky nadmíru chválila. :) já si chci knížku přečíst hezky v létě, protože se mi zdá, že si ji v tomto ročním období nejlépe vychutnám. Někam hezky k vodě:)
    Moc pěkná recenze ;)

    ReplyDelete

Post a Comment