Blogger TAG

Mockrát děkuji všem, kteří mě do tohoto tagu zapojili. Odpovídám na otázky, které jste mi položili, ale již vynechávám 10 věcí o sobě, neboť ty už jste si moli přečíst v tagu předešlém. Také nebudu nominovat žádné další bloggery, aby zodpověděli na mé otázky, protože bohužel vůbec nemám přehled o tom, kdo se do tagu už zapojil a kdo ještě ne. Tento tag se ovšem šíří takovou rychlostí, že jsem si jistá, že na každého se dostane i tak...


Otázky od Eskandriel:
1.) Jak by vypadala tvoje vysněná knihovna?
Jednou bych si přála mít dům od podlahy po strop zaplněný knihami. Takže ano, moje vysněná knihovna je velký dům.

2.) Antikvariát nebo knihkupectví?
Miluji staré i nové knihy, a tak nakupuji tam i tam. Prosím, nenuťte mě si mezi nimi vybírat.

3.) Do jakého historického období by ses ráda podívala a proč?
Do italské renesance v 14. st., kdy žil Leonardo da Vinci. Přála bych si s ním sedět někde na kopcích toskánské krajiny, kreslit a dlouze rozprávět o jeho výzkumech a vynálezech...

4.) Tvoje nejoblíbenější knižní nebo filmová hláška?
"Být člověkem je většinu času dost na hovno. Videohry jsou jediná věc, která činí život snesitelným." (Ready player one - Hra začíná, Ernest Cline)

5.) Co bys dělala, kdybys vyhrála 10 milionů?
Koupila bych opuštěný dům se smutným osudem, který stojí za naší zahradou. Věnovala bych mu svou péči a lásku a proměnila ho v tu nejúžasnější knihovnu na bydlení.

6.) Literární postava nebo spisovatel, krerého bys chtěla potkat a proč?
Vždyť vy to víte - chtěla bych se potkat s Eragonem, protože ho mám prostě strašně moc ráda. A chtěla bych se potkat i s jeho tvůrcem Paolinim, protože si myslím, že by můj život hrozně obohatil.

7.) Jak by podle tebe vypadal svět bez knih?
Jakože, vůbec se mi nechce si to představovat, ale myslím, že by byl plný hloupých a neskutečně smutných lidí.

8.) Brečela jsi někdy u knížky? Pokud ano, u jaké?
Já brečím u každé druhé, mě knihy zkrátka dojímají. Naposledy se mi oči zalily slzami v knize Bílá jako sníh, rudá jako krev od Alessandra d'Avenia.

9.) Klasická nebo novodobá literatura?
Miluji knihy jako takové, takže mezi nimi nerozlišuji, nerada je škatulkuji apod. Klasická literatura je mojí srdeční záležitostí a novodobou mám ráda stejně tak. Ve své knihovně je od sebe nedělím, mám je promíchané mezi sebou a mám to tak ráda...

10.) Co ti v poslední době udělalo největší radost?
Krásné počasí a milé komentáře od mých čtenářů...


Otázky od Anne Leyyd:
1. Kdyby ti někdo dal možnost přenést se na týden do fantasy země, kterou znáš z knih, která by to byla?
Dříve jsem vždycky odpovídala, že bych ráda zavítala do Alaghesie nebo do Bradavic. Po přečtení románu Ernesta Clina by to ale byl videoherní systém OASIS, kde bych si s Wadem změřila síly v Joustu.

2. Star Wars nebo Star Trek?
Tak tedy asi nastal čas se přiznat - ani jedno ani druhé jsem nikdy neviděla/nečetla/nehrála. V podstatě ani nevím, o co přesně tam jde. No prostě, to, co z těchto klučičích záležitostí znám, ovlivnil můj brácha, a protože na Star Wars nebo Star Trek nikdy neujížděl, uniklo to i mé pozornosti...

3. Máš raději knihy se šťastným (nebo skoro šťastným) koncem nebo raději ty se smutným?
Dopředu si nikdy neříkám, jak bych si přála, aby ta která kniha skončila. Stejně mi nikdy nezbyde nic jiného, než to nechat na autorovi samotném. Mám ráda filosofické i lehce neuzavřené konce, které ponechávají prostor čtenářově fantazii, nevadí mi i ty, kde všechno není jednoznačně řečeno. Ale pokud si mám vybrat mezi šťastnými a nešťastnými, vždycky to budou ty šťastné (a to i za cenu toho, že by už nepůsobily reálně).

4. Jsi ráda, když odhadneš, jak bude příběh v knize pokračovat nebo se raději necháváš překvapovat?
Raději se nechávám překvapovat, ale jestliže se nějakým odhadům nevyhnu, opravdu mě baví postupně odkrývat, zda jsem měla pravdu...

5. Kdo je podle tebe největší knižní (filmový) záporák/záporačka? A pokud by ses ho/jí mohla zeptat na 1 věc, na co by ses zeptala?
Největším záporákem je podle mě trifid ze sci-fi románu Johna Windhama, ale toho se na nic zeptat nemůžu. Takže bych se asi zeptala polozáporného Prašprsta z Inkoustového srdce, odkud má toho svého tchoře, protože já bych ho chtěla taky.

6. Chtěla by ses naučit nějaké bojové umění? Pokud ano, jaké? Pokud ho už umíš, jaké?
Když jsem byla malá, můj brácha s tátou dělali karate. A jednou, když mě neměl, kdo hlídat, mě vzali na hodinu s sebou. Trenér mě mezi ně zapojil a ukázal mi pár chvatů. A mě to už tehdy velmi okouzlilo. Takže bych určitě volila karate...

7. Kdo je pro tebe MOMENTÁLNĚ nejlepším spisovatelem/spisovatelkou? (Nemusí být nutně žijící.)
Tohle je tak zákeřná otázka! No, ale myslím, že by to byl John Irving, což je autor, na kterého si vzpomenu snad každý týden. Svým románem Svět podle Garpa mě hodně ovlivnil.

8. Kdybys mohla změnit osud nějaké postavy v knize, která by to byla a jak bys její/jeho osud změnila?
Tohle by mohla být pro některé velmi spoilerující odpověď. UPOZORNĚNÍ: odpovídám pouze pro ty, kteří již četli Jeden den od Davida Nicholse! Změnila bych osud Emmy. Nikdy bych jí nedovolila nasednout na to pitomé kolo, ale zavola jí taxík, aby se brzy setkala s Dexterem a nenechala ho na světě samotného napospas všem jeho vnitřním strašákům...

9. Vadí ti pohled na krev? 
Nevadí.

10. Kdyby ti teď někdo řekl, že si do příštího roku můžeš přečíst jen 3 knihy, které sis ještě nepřečetla, které by to byly?
Teda to je velmi zajímavá otázka.
Vybrala bych si knihu Poslední kabriolet od Antona Myrera, kterou kdysi hodně dávno, když jsem ještě nebyla na světě, četl můj táta, a zapůsobila na něj natolik, aby si ji zapamatoval. Koupila jsem si ji k Vánocům a táta ji právě před nedávnem znovu dočetl. Byl z ní nadšený a já vím, že taky budu.
Pak by to byl Hobit od J. R. R. Tolkiena a kompletní kniha Narnie od C. S. Lewise, protože obojí si toužím přečíst už strašně dlouho.



Otázky od Jitky:
1.) Jaký žánr nečteš?
O tom už jsem se zmiňovala výše, čtu zrátka všechny knihy, o kterých si myslím, že za to stojí. Je mi jedno, jestli je to román, sc-fi, pohádka nebo detektivka...

2.) Jaká kniha tě nejvíc rozčílila?
Pokání od Iana McEwana. Nechápejte mě špatně, ta kniha je naprosto dokonale napsaná, ale proboha - tolik nespravedlnosti v jednom životě...

3.) Jaký hrdina/ka z knih je tvůj nej?
To už tu také bylo - Eragon.

4.) Kterou knižní postavu bys na místě odstřelil/a?
No páni, takové nutkání jsem ještě neměla. Některé mám ráda více, jiné méně, ale nezastřelila bych žádnou.
5.) Jakou knihu by stálo za to prožít? Se vším všudy.
Pro mě je to jednoznačně kniha Jen jeden den od Gayle Forman. Do toho bych rozhodně šla i za cenu všeho trápení...

6.) Ideální dovolená?
Už mám za sebou jednu plážovou, která mi na další rok bude stačit. Právě teď bych se ale strašně ráda vydala do Londýna, tam bych si při nejbližší příležitosti koupila kávu do kelímku, půjčila si kolo a vyjela hledat knihkupectví, kde bych strávila zbytek dne. Večer bych si pak někde na lavičce s výhledem na Big Bena snědla proslulé Fish and chips.

7.) 40 stupňové léto nebo -20 stupňový mráz?
Jednou tak a jednou tak. Na Česku mám ráda hlavně to, že se nám tu roční doby střídají, a my si tak užijeme obojí...

8.) Co bys dělal/a, kdyby sis nemohl/a číst?
Alespoň bych poslouchala audioknihy.

9.) Jak často přeorganizováváš svoji knihovnu?
Většinou vždy, když je potřeba ji odprášit. Vezmu to ráz na ráz.

10.) Jakou knihu bys dal/a přečíst nepříteli? 
Asi žádnou, knihy a radost z nich sdílím jen s lidmi, kteří za to stojí...

Comments

  1. Veľmi pekné otázky a odpovede. :)

    ReplyDelete
  2. To je úžasné, jak moc na tebe Ready Player One zapůsobilo, taky jsem z toho byla totálně nadšená, proto se chci pořádně připravit, než o knize napíšu článek :-) taky bych jela do Londýna!

    ReplyDelete
  3. skvělý tag, Veru :-) jsem moc ráda, že ses zapojila a všechny odpovědi jsem si ráda přečetla :-) moc mě pobavila ta odpověď na největšího záporáka, že by ses zeptala na tchoře :D to je super! a co se týče Star Wars nebo Star Treku, tak už dlouho plánuji napsat článek právě o Star Wars, tak třeba Tě navnadí, aby ses na ně podívala. mě totiž taky hrozně dlouhou dobu nechávaly chladnou, dokud mě kamarádka v 7. třídě na základce doslova nedokopala k tomu, abych se na jeden díl podívala a pak... už to jelo :D v těch filmech je totiž víc, než se na první (a ženský) pohled může zdát :-)

    ReplyDelete
  4. Skvělá cesta jak se dozvědět zase o trochu víc o Tobě a knihách :) Star Wars a Star Trek mě taky minuly a necítím se vůbec provinile :D Dnes jsem si byla v Levných Knihách koupit Ready Player One a díky Tobě se na čtení téhle knížky těším ještě víc :)

    ReplyDelete
  5. Úžasné odpovědi Verunko, takové milé, úsměvné, hladící... :) A hrozně obdivuji, jak vždycky dokážeš vybrat tak krásné a vystihující fotky! :) Renesanční Itálie je i moje oblíbené období, kam bych se ráda podívala a Leonarda bych si také přála moc poznat už od té doby, co jsem o něm na základní škole psala seminární práci a zcela mu propadla :) A představa domu plného knih, ach... Krásný den Verunko, Ready player one jsem také koupila a chystám se na něj, tenkrát jsem ho chudáčka odložila kvůli škole a tak mu to teď brzy budu muset vrátit

    ReplyDelete

Post a Comment