Ilustrace

Ilustrace - dříve tak nedílná součást textu - jsou dozajista tím nejkrásnějším způsobem, jak čtenáře blíže seznámit s příběhem, jeho prostředím a hrdiny. Dnes už se bohužel od ilustrací v knihách upouští, neboť je to samozřejmě nákladnější a také není vždy jednoduché najít správného kreslíře či výtvarníka, který by dokázal svoji verzi příběhu převést do kreseb a obrázků. Když už se s ilustrovanou knihou setkáme, jedná se většinou o pohádkové příběhy. Ovšem myslím si, že nejen pro děti jsou ilustrace v knihách důležité. Někdy jsou s příběhem tak úzce spojeny, že si knihu bez nich nedovedu představit. Například nebýt překrásných ilustrací Aloise Křesaly, nikdy bych nebyla schopná si tak dokonale představit trifida z legendárního Wyndhamova sci-fi románu. Stejně tak Koralina by bez ilustrací ztrácela svého ducha; dodávají jí tu správnou atmosféru a příběh se díky nim dostává na úplně jinou úroveň. V knize Velký objev Huga Cabreta autor pracuje s textem a ilustracemi zcela odlišným způsobem. Kresby zde příběh pouze nedoplňují, nýbrž jej vyprávějí. Bez nich by kniha přestala být úplná a příběh by nefungoval; ilustrace drží příběh pohromadě tak jako desky drží pohromadě celou knihu.
Ilustrace dodávají knihám uměleckou hodnotu, podporují čtenářovu představivost a hrdinové příběhů s nimi ožívají. Knihy, ve kterých nejsou, jako by byly ochuzeny o to nejlepší. No, řekněte sami, jestli by ilustrace třeba k takové trologii Hunger Games nebyly naprosto úchvatné. Nebo série Odkaz dračích jezdců. Ano, má sice překrásné obálky a je doplněna o mapu celé Alagaesie, ale přesto bych byla šťastná, kdybych mezi řádky narazila na kresbu Eragona, jak poprvé letí na Safiře, nebo jak spolu bojují proti Urgalům...
Přece jen se ale i v dnešní době najde mnoho knih, ve kterých ilustrace najdete. Takové jsou pro mě vzácné a nenahraditelné. Ve své knihovně jsem našla docela pěknou hromádku ilustrovaných knih a s těmi nejoblíbenějšími a nejkouzelnějšími se teď s vámi podělím...

Svéhlavička
ilustrovala Jarmila Marešová
  
Tajná zahrada
ilustrovala Renáta Fučíková

Rozum a cit a mořské příšery
ilustroval Eugen Smith
 
Den trifidů
ilustrace Aloise Křesaly

Medvídek Pú
ilustrace E. H. Sheparda
 
Návrat do Stokorcového lesa
ilustroval Mark Burgess
 
Harry Potter a vězeň z Azkabanu
ilustrovala Mary GrandPré

Narnie
ilustrace Pauliny Baynes

Koralina
ilustroval Dave McKean

Volání netvora
ilustroval Jim Kay

Matylda
ilustroval Quentin Blake

Nejkrásnější pohádky bratří Grimmů
ilustrovala Anastassija Archipowa

Hobit
ilustrovala Jemima Catlin

Velký objev Huga Cabreta
ilustrace Briana Selznicka
 
Vánoční koleda
(autor ilustrací neuveden)
 
Bílý tesák
ilustrace Lubomíra Kupčíka

Leviatan
ilustroval Keith Thompson
  
Dvacet tisíc mil pod mořem
ilustrace Neuvilleovy a Riouovy
  

Comments

  1. Naprosto souhlasím, taky mám ilustrace ráda, kniha hned víc ožije. Celkově si myslím, že jakékoliv obohacení textu, ať už nápaditou sazbou, fotkami apod. je kolikrát jeden z podnětů, které tě pomohou vtáhnout do knihy. Nečetla jsi například knihy od Nickyho Sixxe? To je pastva pro oči, i když třeba obsah Heroinových deníků je dost drsný i sám o sobě :)
    Zajímalo by mě, jakou verzi Dne trifidů máš? Já mám doma dvě a ani v jedné ilustrace krom obálky nejsou :/
    A Koralínu mám doma od letošního Světa knihy konečně taky :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Od Sixxe jsem nic nečetla, ale díky za tip, určitě se po něm podívám. :-) Den trifidů mám od BB/art 8. vydání, myslím ale, že už bohužel není k dostání...
      Ilustrace v Koralině jsou jedny z nejlepších. Miluju je... :-)

      Delete
    2. Škoda, Den trifidů bych měla doma klidně i třikrát, kdyby tam byly ty ilustrace :D
      Ještě jsem si vzpomněla na Pána prstenů verzi s krásnými ilustracemi Alana Lee, dlouholetého přítele Tolkiena, který je kreslil přímo na jeho přání. Vyšly v Mladé frontě, i když mám pocit, že tahle verze už taky není moc sehnatelná.
      Díky za článek, asi se už vrhnu na tu Koralínu velmi brzy :)

      Delete
    3. Já moc děkuji za milé komentáře a tipy! :-) Pána prstenů bohužel ještě nemám doma v žádném vydání, ale je na nejvyšší příčce na mém pomyslném wishlistu, musím si ho brzy pořídit a přečíst. Naštěstí je ještě hodně vydání, ze kterých jde vybírat... :-)

      Delete
  2. Koralína, Hobit, 20 tisíc mil pod mořem a Medvídek Pú... a i většina ostatních, ale tyhle mě oslovily asi nejvíc :) Ilustrace miluju, určitě jim věnuju jednu pondělní topku u sebe na blogu. A jestli si nepořídím to ilustrované vydání Hobita, určitě umřu :)

    ReplyDelete
  3. Jojo, ilustrace jsou super, hlavně některé! taky mám podobný článek v plánu, i když to nakonec asi udělám jináč, páč mi jde o méně knih :) hezké fotky, Veru!

    ReplyDelete
  4. Nádherný článek. Vzpomínala jsem během jeho čtení na všechny své oblíbené ilustrované dětské knížky. Popravdě - dřív jsem si říkala, že čím méně je v knize ilustrací, tím "dospěláčtější" knihy čtu. Bylo mi trapně, když jsem četla knihu s "obrázky". Ale teď už mi ilustrace trochu chybí, ale v každé knize si je představit nedokážu. Tvůj článek mi však rozehřál srdíčko :).

    ReplyDelete
  5. Spoustu z těchto knižních ilustrací znám. :-)

    ReplyDelete
  6. Přesně jak píšeš - ilustrace jsou příjemným doplňkem příběhu. Mám doma už starou, bohužel odrbanou anglickou knížku pohádek, ve které jsou ilustrace na každé straně. Takže ikdyž jsem ještě neuměla pořádně číst, nota bene v angličtině, dokázala jsem si odvyprávět celou pohádku po svém, na základě obrázků :)

    ReplyDelete
  7. Krásné ilustrace :)

    ReplyDelete
  8. úplne mi hovoríš z duše, tiež mám rovnaký názor na ilustrácie a mrzí ma, že sa postupne vytrácajú. O to viac ma to mrzí preto, že chcem ilustráciu študovať, ale neodrádza ma ani to, že to nemá až také veľké využitie v dnešnej dobe :D Každopádne, veľmi sa mi ilustrácie v tvojich knihách páčia a ak by som sa mala podeliť o svoje obľúbené tak by to bola kniha Dunwichská hrôza od H.P. Lovecrafta ilustrovaná Santiagom Carusom. :)

    ReplyDelete
  9. Och tie ilustrácie sú krásne ! A tie tvoje fotky.. každá tvoja fotka má dušu :)

    ReplyDelete
  10. Nádhera, až tak do duše prenikajú tie kresby... <3

    ReplyDelete
  11. Jé, já si už nepamatuju, kdy jsem naposledy četla nějakou novou ilustrovanou knížku. Dost toho ubylo i tím, že čtu hodně na čtečce. Jediné, co mi uvízlo v paměti byla nějaká Alenka v říši divů v angličtině. A tam byly kouzelné obrázky.
    Z těch knížek, které mám mezi oblíbenými už dlouho se nemůžu vynadívat na ilustrace v Pipi Dlouhé Punčoše a Třetím přání.
    A mimochodem - ta Koralina je skvělá. Komiks byl asi jedním jediným komiksem, který jsem s nadšením přečetla.

    ReplyDelete
  12. Svéhlavičku a Medvídka Pú mám moc ráda. Nádherné fotky a krásné ilustrace, tak se tu kochám a kochám a kochám...

    ReplyDelete

Post a Comment