Léto, kdy jsem zkrásněla

Původní název: The Summer I Turned Pretty
Autor: Jenny Han
Překladatel: Vanda Senko Ohnisková
Nakladatel: Jota
Rok vydání: 2012
Počet stran: 238
Vazba: vázaná

Belly počítá svůj život v létech, jež tráví se svou mámou a starším bratrem v domě u moře, o který se s nimi dělí Susanna a její dva synové. Susanna je dlouholetá přítelkyně Belliny mámy. Belly v domě u moře vyrůstala odmalička, snažila se zapadnout mezi kluky a potajmu byla zamilovaná do staršího ze Susanniných synů - Konráda.

Belly má na léta v domě u moře šťastné i méně šťastné vzpomínky, ale přesto má pocit, že jedině tam, mezi kluky a oběma matkami, skutečně žije. Na každé léto se těší a na jeho konci vždy jen s těžkým srdcem odjíždí. A ani letos tomu není jinak. Ovšem tohle léto má být jiné. Belly totiž vyrostla do krásy. A věci se začínají komplikovat...

Ani si neumíte představit, jak moc jsem se na čtení této knihy, a vlastně celé série, těšila. Naplánovala jsem si její koupi na Svět knihy, což se mi i podařilo, takže jsem si ji s sebou mohla vzít na dovolenou. A nemohla jsem udělat lépe, tahle kniha je dokonalým prázdninovým čtením. Nic jiného jsem od ní ani nečekala, ale spletla jsem se. Není to žádné laciné čtení, které se hodí tak akorát na pláž. Pouze doporučuji knihu číst na nějakém krásném letním místě, jinak byste hlavní hrdince po celou dobu záviděli, že tráví prázdniny v pohádkovém domě u moře, navíc s báječnými lidmi...

Tahle kniha je jedinečnou kombinací komplikovanosti vztahů a jednoduchosti léta, v níž se snoubí láska, přátelství, rodina, vzpomínky, ztráty a nálezy. Belly nám vypráví příběh své první a jediné opravdové lásky, který však nezahrnuje pouze ji, avšak celou její i Konrádovu rodinu. Je plný nejrůznějších zážitků z Bellina dětství, řeší se v něm problémy dospívání, ale i starosti dospělých, které zároveň ovlivňují Belly a kluky, přičemž jejich léto přestává být tak bezstarostné jako dřív.
Kniha Jenny Hanové je úžasná především v tom, že dává čtenáři možnost vcítit se do hlavní hrdinky. Je to už docela dost dávno, kdy mi bylo patnáct, ale pamatuji si, že v té době jsem bývala do puntíku stejná jako Belly. Autorce se její dívčí srdce podařilo vyobrazit s neuvěřitelnou přesností. A mě opravdu moc bavilo při čtení vzpomínat na své dospívání.

Moc se mi líbil Bellin sourozenecký vztah s jejím bratrem Stevenem. Stejně jako povaha dospívající dívky i tento byl autorkou vystižen opravdu přesně. A já si opět krásně zavzpomínala na časy, kdy jsme se s bráchou hašteřili a prali a nikdy bychom nepřiznali, jak moc se máme rádi, přestože tomu tak ve skutečnosti bylo. Steven za Belly stál, chránil ji a měl ji rád, ale samozřejmě si tu a tam neodpustil nějakou tu kyselou poznámku a podobně. Starší bratr hraje v životě dospívající holky velmi důležitou roli a Steven se jí zhostil doopravdy skvěle. Byl jednou z mých nejoblíbenějších postav celého románu a já se nemůžu dočkat, až se s ním setkám v druhém díle.

Moje romantické já nemůže opomenout ani prostředí, do kterého Jenny Hanová Bellin příběh zasadila. Celý ten nápad s léty trávenými v domě u moře, kam mají otcové vstup zakázán a veškerý čas patří pouze matkám a dětem, je prostě pohádkový. Autorka má dar zachytit atmosféru a podstatu léta a svoji knihu jím vyplnila. Po celou dobu čtení jsem měla pocit, že život je prostě úžasný a my všichni si ho musíme do sytosti užívat, dokud je čas. Byla jsem pohlcená vlastními vzpomínkami a nostalgií a snažila se odhadnout, jak Bellino léto skončí. Jenny Hanová své čtenáře napíná a příběh jim postupně dávkuje, takže nic není předvídatelné.

Já vím, co mi řeknete - že nikdy nepíšu recenzi na knihu, která by se mi nelíbila. A asi máte i pravdu, protože jsem ve skutečnosti nikdy nečetla knihu, která by se mi absolutně a zcela nelíbila, pouze dvakrát jsem narazila na knihu, která mě v mnoha ohledech neoslovila, ale i tak jsem si v ní našla něco pěkného, čím mě dokázala obohatit. Takže buď mám nevýslovné štěstí při hledání čtiva, nebo - a k tomuto vysvětlení se přikláním spíše - zkrátka vím, které knihy mám ráda a které chci číst. Léto od Jenny Hanové mezi takové jednoznačně patří, jeho čtení jsem si opravdu užila. Kniha mě rozesmála, zahřála u srdce a dokonce rozplakala, a já si ji vážně oblíbila, proto ji hodnotím plným počtem hvězdiček a je mi jedno, co kdo na to. Protože tahle kniha si to zkrátka zaslouží...

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Ach Verunko úplně krásná recenze, krásné fotky a úžasná atmosféra. Úplně si vzpomínám na svoji pubertu a tábory u moře. Na krásné prostředí, vůni moře, přátelství a první lásky :) Občas je skvělé vrátit se do "dětství" :) Bráchu jsem vždycky chtěla a mám starší sestřičku, pořád jsme se štěkali a kočkovali, ale měli se pořád rádi :)

    ReplyDelete
  2. Tie posledné dve fotky! <3

    ReplyDelete
  3. Nádherné fotky a skvělá recenze. :)
    Já mám tuto sérii moc ráda. :)

    ReplyDelete
  4. Hrozně moc se mi líbí ta druhá fotka - kombinace klobouku, knížky a suprové záložky. Taky si zakládám knížky kde čím, ale květinkou - no to se mi ještě nepovedlo! :))

    A závidím ti tu skvělou atmosféru, kde jsi četla. Tam se muselo číst jedna báseň! :)) Věřím, že správnou letní knížku si ani doma vychutnat nemůžeš! :)

    ReplyDelete
  5. Taky mám v plánu si tuhle sérii přečíst, akorát se nechystám nikam k moři, tak nevím nevím jestli se odvážím číst ji "jen" v Českých zemích :D ...Krásná recenze, opravdu moc povedená :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Když si ji vezmeš někam pěkně na zahradu nebo do parku, vlastně by byla dokonalá i kavárenská zahrádka, bude to úplně dokonalé... :-)

      Delete
  6. Děkuji, milá Eskandriel, pokusím se najít čas a zapojit se... :-)

    ReplyDelete
  7. Jsem ráda, že se ti tahle kniha líbila! Já jsem ji četla už před lety v angličtině, ale strašně mě nadchla. :) Docela mě mrzí, že jsem se u nás nesetkala s moc dobrými ohlasy. A celkově mi přijde, že moc lidem nepřišla pod ruku, což je rozhodně škoda. Není to žádné převratné dílo, ale je to strašně milé a oddychové a zrovna teď je na to ideální roční doba. :) Jsem hodně zvědavá, co budeš říkat na další díly, protože to už je trochu jiné kafe a docela hodně se toho změní. Události na začátku dvojky (pokud si to už nepletu) mě docela hodně překvapily a rozhodily... Ještě se máš na co těšit. :)

    ReplyDelete
  8. Líbí se mi ty fotky, jsou nádherné! .) Knížka mi také připadá celkem dobrá. :) Asi si jí brzy zakoupím :D

    ReplyDelete
  9. Verunko jak ty to děláš, že máš tak krásné fotky? Mnohem víc se mi líbí obálky v originále, ale vtém fotografickém vydání, ty české krásně vynikly. Navíc je hezké, že se ti knížka i líbila, já se stále nemůžu donutit přečíst další dva díly. Ale bude léto, tak co už je víc ideální než tato série :)

    ReplyDelete
  10. To je nádherná recenze, napsaná od srdce. :-)
    Ta kniha musí být skvělá, i všechna její pokračování. Myslím, že si ji jednou taky přečtu. :)
    A fotky opět nemají jedinou chybičku. :))

    ReplyDelete

Post a Comment