Ready Player One: Hra začíná

Původní název: Ready Player One
Autor: Ernest Cline
Překladatel: Naďa Funioková
Nakladatel: Jota
Rok vydání: 2012
Počet stran: 512
Vazba: brožovaná

Wade žije v roce 2045, kdy se svět už moc nepodobá místu, jak ho známe. Na každém kroku je vidět, že se právě nachází v energetické a ekonomické krizi. Vládnou války, nepokoje, chudoba a hlad. Lidí je mnoho a často nemají důstojné místo, kam složit hlavu. Proto unikají před drsnou realitou do počítačově vytvořeného vesmíru, který jim skýtá videoherní systém OASIS. Tam si může každý bezplatně vytvořit novou identitu a pod ní pak navštěvovat školu, chodit do práce, bavit se a dělat všechno ostatní, co v běžném životě nemůže.

Někde v této virtuální realitě se nachází dědictví tvůrce celé videohry. Miliardář James Halliday jej odkázal tomu, kdo jako první najde tři klíče a s jejich pomocí se dostane k velikonočnímu vejci. Po své smrti formou videa s poslední vůlí odstartuje Hon, kterému většina lidí zasvětí svůj život.

Teprve po pěti letech od Hallidayovi smrti se Wadeovi, jenž si v životě nic jiného nepřál, podaří najít první měděný klíč - a přesně v té chvíli mu začne jít o život...


To, co na knize Ernesta Clina miluji nejvíce - a že ji miluji, o tom nemůže být pochyb -, je Wade. Její hlavní hrdina je natolik barvitou a úžasnou osobností, že mě po celých pět set stran ani na vteřinku nepřestalo bavit o něm číst. Nejzajímavější věcí na celém románu je to, že se odehrává ve dvou rovinách - v reálném životě a virtuálním světě OASIS. Přičemž avatar se skutečnému člověku, jímž je ovládán, podobá jen natolik, kolik člověk sám připustí. Tedy jsem měla možnost poznat Wada opravdu do hloubky, protože paradoxně je to právě váš avatar, který toho na vás nejvíce prozradí.
Celý příběh v knize popsaný mě prostě od samého začátku dostával. Neumím přesně říct, čím to bylo, ale jednoznačně na tom má zásluhu autorovo vypravěčství, díky kterému se kniha stává vysloveně magickou. Všechny okolnosti v ní jsou navíc tak dopodrobna propracovány, že čtenář zůstává šokovaně zírat. Jak je to možné? Jak něco tak dokonalého mohl někdo napsat? A vymyslet? Ať se propadnu, jestli jsem právě nedočetla tu nejgeniálnější knihu. Autor si mě získal svým geekovským humorem, svým zanícením a vášní a také tím, že do knihy vtiskl velký kus sebe. Díky tomu pro mě jeho kniha navždy zůstane nenapodobitelnou.


Nikdy jsem neujížděla na počítačových hrách - ačkoli kdysi jsem na bráchově počítači hrávala Aladina, a nutno podotknout, že jsem v něm byla vážně dobrá, to je ovšem tak dávno, že už to vlastně ani není pravda -, přesto mě tématika knihy nadchla. Ernest Cline má všechno tak dokonale promyšlené, že absolutně nezáleží na tom, jestli jste holka nebo kluk. Je zkrátka naprosto jasné, že téhle knize propadnete a budete hltat každičké slovo.
Jsou knihy, které přilnou k vašemu srdci, a vy se o ně neradi dělíte ze strachu, že by je druhý nepochopil a třeba vám je pohanil. A jsou knihy, které zbožňujete, a naopak je potřebujete sdílet s dalšími. A právě k takovým Ready Player One: hra začíná patří. Ernest Cline mi pomohl trochu lépe porozumět mému bráchovi. Koupila jsem dokonce jeden výtisk jeho knihy navíc a bráchovi ji darovala, abych si s ním o ní mohla popovídat. Vlastně moc nedoufám, že si ji přečte, alespoň v blízké budoucnosti to určitě nebude, ale věřím, že jakmile ji vezme do rukou, dokonce ani takový zapřísáhlý nečtenář ji nebude moci odložit.


Ready Player One: Hra začíná je zatraceně promakaná kniha. Nejúžasnější na ní je, že cestu k Hallidayově velikonočnímu vejci hledáte společně s Wadem. Wade je neskutečně chytrý a být po jeho boku, zatímco zdolává překážky, je extrémně napínavé. Zamilovala jsem si ho a právě díky němu mě celá kniha tolik pohltila. To se zkrátka nedá popsat, dokud si knihu sami nepřečtete, nepochopíte, v čemže je tak bezvadná. A věřte mi, že je to hrozné, vědět, že by se všem líbila a nemoci je přinutit k tomu, aby si ji přečetli. Ale můžu doufat v to, že si přečtete moji recenzi, a už jen proto, abyste zjistili důvod mého nadšení, věnujete této knize svůj čas. Věřte mi, že nebudete litovat. A jsem si celkem jistá, že poté budete mé nadšení sdílet a knihu doporučovat, kdekoli půjdete.

Přestože se podstatná část děje odehrává ve videohře, samotná kniha je neuvěřitelně lidská. Je prodchnutá všemi emocemi a hlavní hrdina je jedním z nejcitlivějších kluků, s jakými jsem se v knihách doposud setkala. Ernest Cline svůj příběh nepíše jednostranně, snoubí v něm reálný i počítačový svět se vším všudy a svému hrdinovi neodepře ani lásku. Wadeovi od začátku nejde o nic jiného než o Hon - touží jej vyhrát a moci tak jednou provždy opustit svůj dosavadní osamělý a smutný život, když se však zamiluje, zjistí, že ke štěstí potřebuje něco úplně jiného - a to je jedna z nejkrásnějších částí celé knihy. Je tak opravdová a nečekaná, že jsem se přistihla, jak při čtení zadržuji dech. A tehdy jsem se do knihy zcela zamilovala. K tomu všemu se Ready Player One: Hra začíná navíc vyznačuje velice vytříbeným stylem psaní, je dobrodružná a fascinující, nepředvídatelná a neopakovatelná. Zkrátka nemůžu jinak, hodnotím ji tím nejvyšším počtem hvězdiček, ale ani to nestačí. pokud pátráte po knize, která vás nadchne a nepustí, právě jste ji našli...

Hodnocení: 6/5


Knižní chvilky s Ready Player One: Hra začíná

Comments

  1. Knížka vypadá moc dobře :). Neměla jsem v plánu si ji přečíst, ale asi to zkusím, asi si mě přesvědčila teď :D.
    Jinak moc pěkná recenze a ty fotky, já je prostě zbožňuju :D :D.

    ReplyDelete
  2. Skvělá recenze a nádherné fotky. Knihu jsem si před pár dny koupila v Levných knihách, protože mám strašně ráda tématiku počítačů a her v knihách (v reálném životě ne:) a po tvé recenzi mám chuť se do ní okamžitě pustit. Až na to, že nejdřív musím dočíst recenzní výtisky:)

    ReplyDelete
  3. Tak po téhle recenzi mám sto chutí přestat číst co mám rozečtené a pustit se do téhle knížky :D
    Skvělá recenze! :) Hned jak budu mít příležitost, chuť a dost času tak se do ní pustím, nalákala jsi mne :)

    ReplyDelete
  4. Nečetla jsi nahodou knihu Erebos je podobnou tématikou jako Reay Player One? :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knihu Erebos jsem nečetla, ale vím, o co v ní jde, tedy si dovolím tvrdit, že tohle je něco úplně jiného... :-)

      Delete
    2. přečtu a uvidím :)

      Delete
  5. Moc krásná recenze Verunko a báječné fotky, já knížku mám, rozečetla jsem kousek už před Vánoci, ale pak kvůli knížce na recenzi odložila a už se k ní nedostala, díky Tobě věřím, že se k ní zase dostanu a věřím, že se mi bude líbit tak jako Tobě :)

    ReplyDelete
  6. Veľmi rada by som videla Vašu knihovničku, neplánujete niekedy napísať o nej článok?. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milá Aly, nějaké články o svých knihovnách jsem již psala, ale fotky už jsou staré a neaktuální, mám tedy v plánu napsat nové články doplněné o nové fotografie. Určitě se dočkáš. Děkuju za Tvůj zájem. Měj se hezky... :-)

      Delete
  7. Na knihu jsi mě neuvěřitelně moc nalákala :) Krásná recenze! :)

    ReplyDelete
  8. Řeknu ti, tuhle knihu jsem jen tak přešla...ale tvá recenze mě stopro nalákala :) Spoustu let jsem byla divý pařmen, takže podobná tématika mi není cizí a moc ráda si o tom přečtu :)

    ReplyDelete
  9. Tak kvůli tobě už mi leží v Levných knihách a čeká na vyzvednutí. :-) Moc se na ni těším a doufám, že se mi bude líbit stejně jako tobě :-)

    ReplyDelete
  10. Tuhle knížku mám právě rozečtenou a taky jsem se do ní úplně zamilovala! Když ji čtu, připadám si, jako bych tam opravdu byla :). A Wade je prostě jeden z nejsympatičtějších hrdinů, co znám! Jenom je škoda, že všechny moje kamarádky mají k téhle knížce předsudky, protože nemají moc rády hraní her. Jenže to já taky ne a stejně mi ta kniha připadá skvělá....jenom to ještě musím holkám nějak vysvětlit :D.
    P.S.: Máš naprosto úžasný hrneček se sovou :).

    ReplyDelete

Post a Comment