Seznam mých přání

Původní název: La liste de mes envies
Autor: Grégoire Delacourt
Překladatel: Eva Sládková
Nakladatel: HOST
Rok vydání: 2013
Počet stran: 180
Vazba: vázaná

Jocelyne zažila ve svém životě velké ztráty a utrpení, ale teď žije docela spokojeným a poklidným životem. Vlastní galanterii, která si nevede nijak zvlášť výjimečně, ale uživí ji; má pár přítelkyň, dvě dospělé a samostatné děti a manžela, kterého má ráda.

"Pořád si lžeme. Protože láska by pravdu neunesla."

Jednoho dne se ovšem stane něco, co převrátí její život vzhůru nohama. Jocelyne by ho přitom ráda nechala přesně takový, jaký byl doposud. Není sice dokonalý a takový, o jakém snila, ale přece jej má ráda a je na něj pyšná. Život se jí ale neptá...

"Chtěla bych mít šanci rozhodnout o svém životě, myslím, že to je nejlepší dárek, který člověk může dostat."

 
"Některá neštěstí jsou tak nesmírná, že je prostě musíme nechat odejít. Nemůžeme si všechno nechat, všechno v sobě uchovat."

Myslím, že autor ve své knize přímo dokonale vyjádřil podstatu lidských přání. Jsme přesvědčeni, že po něčem prahneme. Skutečně a opravdově prahneme. Že bez toho nemůžeme žít, ba dokonce nikdy nebudeme šťastní, nepodaří-li se nám to získat. A pak, když se nám konečně naskytne příležitost, zjišťujeme, že to nepotřebujeme, že vlastně ani doopravdy nevíme, co bychom chtěli. Snad kromě oněch věcí, které si ale nemůžeme koupit.
Kniha Seznam mých přání je velice krásným způsobem dojemná a melancholická. Vypráví o životě a je tak pravdivá. Obdivuji autora za to, jak se dokázal vcítit do ženské duše, pochopit její tužby a dívat se na svět jejíma očima. Podle mě má něco, po čem všechny toužíme - a sice vnímavost. Díky ní musí být nejen báječným mužem a neocenitelným společníkem na cestě životem, ovšem je také úžasným spisovatelem, který se má s čtenářem o co podělit.

Kniha Grégoira Delacourta je jedinečná nejen ve svém sdělení, ale i způsobu podání. Autorův styl psaní je tak nekonvenční - tak osobitý. Někdy realisticky surový, jindy kouzelně jemný a něžný. Přímá řeč se mnohdy ztrácí v divokém moři vířících myšlenek, vzpomínek a pocitů Jocelyne. Příběh jako by díky tomu nabýval na umělecké hodnotě. Vždycky jsem byla obdivovatelkou francouzských filmů, jsou tak zábavné, vtipné, nevšední a vášnivé. A tenhle francouzský spisovatel jako by do své knihy dokázal dostat všechen jejich půvab. Přestože je příběh, který na stranách své knihy rozehrává romantickým způsobem velmi tragický, je také moudrý a poučný, a v mém nitru vyvolal spoustu pocitů.

Krom toho, jak překrásně autor píše a jak citlivě dokáže téma podat, jsem si na jeho románu zamilovala především to, jak zasvěceně mluvil o bloggerském světě, který dal vzniknout nespočtu nových přátelství. Od té doby, co sama vedu blog, totiž vím, že je to skutečně možné. A setkat se s tím na stránkách knihy pro mě bylo nesmírně potěšující. Jocelynin blog byl bezesporu místem plným lásky a mně skutečně mrzí, že Šikovné prstíky nemohu sama denně navštěvovat a hledat na něm útěchu v podobě krásných a hřejivých slov o nejrůznějších druzích látek a krajek a dalších věcí, které mají tu moc rozradostnit ženská srdce.
Román Grégoira Delacourta vypráví o lidských vztazích, o pokušení a nebezpečí, které může vyvolat náhlé bohatství. O lásce a také o tom, že zamilované srdce vydrží téměř všechno, ale zradu a lidskou hanebnost, kterou nedokáže pochopit, nedokáže ani odpustit. Je plný sounáležitosti a poučení z chyb; je to literární počin, který je poctou číst a nechat se jím inspirovat.

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí e-knihy k recenzi mnohokrát děkuji nakladatelství Host.

Comments

  1. Když jsem viděla ty papírové oblečky na panenky, hned jsem si vzpomněla, jak jsem si s jednou panenkou a její papírovou garderobou dokázala vyhrát :) Moc hezká recenze Verunko :)

    ReplyDelete
  2. Láká mě :-) Dle počtu stránek myslím, že bych ji zvládla přečíst během jednoho odpoledne :-)Děkuji za tip!

    ReplyDelete
  3. To nevypadá vůbec špatně :) :)

    ReplyDelete
  4. Anonymous30/6/14 20:01

    Máš pravdu, tá kniha je úžasná a skvelá, aj na mňa veľmi zapôsobila. Myšlienky boli krásne a spôsob vyjadrovania presne moje gusto:) A ten koniec... Tie maily boli lepšie ako akýkoľvek epilóg.

    ReplyDelete
  5. Musím jenom souhlasit. Kniha je psána čtivě a pravdivě. A dokonce i smutně, protože člověk si nakonec uvědomí, že to co potřebuje, si za peníze stejně koupit nemůže. :)

    ReplyDelete
  6. Kniha vypadá dokonale! Těším se až si jí přečtu :)
    Krásná recenze :)

    ReplyDelete

Post a Comment