Ta druhá zapisovatelka

Původní název: The Other Typist
Autor: Suzanne Rindell
Překladatel: Naďa Funioková
Nakladatel: Jota
Rok vydání: 2014
Počet stran: 400
Vazba: vázaná

Rose Bakerová pracuje jako stenotypistka zapisující výpovědi zločinců na policejní stanici v New Yorku v období americké prohibice. Má neuvěřitelně vyvinutý smysl pro spravedlnost, a trpí tím, když jí není učiněno zadost. Proto se ji v nepravou chvíli rozhodne vzít do vlastních rukou, aniž by zcela zvážila dopad svých skutků.

"Je to takový zvláštní fenomén - pokaždé, když se něco napíše na stroji, stane se z toho, v dobrém i ve zlém - pravda."

Když na okrsek přijde ta druhá zapisovatelka Odalie, okamžitě si všechny získá svým uhrančivým vzhledem a okouzlujícím vystupováním. Omámí i Rose a z obou se po sléze stanou přítelkyně. Odalie začne mít na Rose neuvěřitelně velký vliv a dřív, než si to Rose stačí pořádně uvědomit, posedlost Odalií ji požene do zkázy...

Ach bože, tahle kniha byla tak dokonalá, že pro ni nemám dostatečně vzletných slov. Od začátku jsem věděla, že bude výjimečná, ale v mnohém má očekávání dokonce předčila. Nejlepší bylo, že jsem se do ní pustila, aniž bych věděla, o čem vypráví. Stala se tak pro mě jedním z nejlepších čtenářských zážitků. Vrátila jsem se s ní do doby před Goodreads a dalšími knižními sférami, kdy pro mě všechny knihy zůstávaly překvapením, dokud jsem je sama neotevřela. S každou další stránkou vzrůstala má zvědavost a celkové napětí. Jak já jsem si čtení této knihy užila. V knihách je pro mě kromě strhujícího děje velmi důležitý styl psaní. Miluji krásnou literaturu, jejíž slova povznášejí moji duši jako kterékoli jiné umění. V Té druhé zapisovatelce se snoubí obojí, je tak překrásně napsaná a její děj tak fascinující a uhrančivý, že jsem byla po celou dobu čtení naprosto uchvácená.
Suzanne Rindellová příběh vypráví s detektivní přesností a čtenáře dokáže po celou dobu držet v nevědomosti; naznačuje sice, že se něco stalo a něco přijde, ale ani v nejmenším ho nepřipraví o následný šok. Její román má šmrnc historických děl (při čtení jsem si nejednou vzpomněla na Janu Eyrovou) a také thrillerů a kriminálních příběhů. Vyprávění je tedy chvílemi pochmurné, děsivé a zatraceně napínavé, ale dokáže být i něžné, citlivé a taky romantické. Občas dokonce vyvolává dojem veselosti, čímž se ale pozorný čtenář nenechá zmást, protože už od začátku tuší, že autorka své hrdiny ani v nejmenším nebude šetřit. Hlavní hrdinka Rose je velice svérázná a nevšední osobnost - svůj příběh čtenáři předkládá s naprostou otevřeností, odhaluje tajemství, dává najevo všechny své vlastnosti, ať už ty dobré, nebo špatné, a nestará se o to, co si o ní kdo myslí. Tím si okamžitě získala mé sympatie. Díky ní má kniha velice provokativní šmrnc a nelze ji srovnat s jakoukoli jinou.

Kdybych knihu měla popsat jedním slovem, řekla bych o ní, že je stylová. A to nejen proto, že móda a účesy hlavních protagonistek vám připomenou Velkého Gatsbyho. Řekla bych, že i samotné věty, které Suzanne Rindellová píše, jsou stylové. Celé její dílo na mě působilo dokonale elegantně a propracovaně. Její vyprávění je autentické a nepředvídatelné. Ta druhá zapisovatelka je rozhodně jedním z nejlepších románů, které se mi za poslední dobu dostaly do rukou.
Obzvláště jsem byla nadšená z nevšedního prostředí policejní stanice na Manhattanu, do nějž autorka příběh zasadila. Koho by napadlo, že žena povoláním stenotypistka by mohla mít tak dramatický život. I přes všechny těžkosti jsem jí ho ale chvílemi záviděla. Už jen kvůli té atmosféře, kterou místo oplývalo, a kterou autorka dovedla tak dovedně vylíčit. Přála bych si v románu Suzanne Rindellové žít.

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Jota, jehož velkorysé a vstřícné spolupráce si velice vážím...

Comments

  1. Už dlouho jsem nečetla knihu, která by předčila má očekávání a naprosto mě uchvátila. Tak třeba by to zvládla tahle. Nevím, jak to děláš, ale kdykoliv napíšeš recenzi, mám chuť se do knihy okamžitě začíst. :)

    ReplyDelete
  2. Veronika, presne toto som potrebovala počuť, aby som sa naladila na túto knižku ešte viac :) Už sa na ňu nesmierne teším a recenzia sa Ti krásne vydarila. A tie fotky, tie sú božské :)

    ReplyDelete
  3. ¨Tak tohle vypadá opravdu úžasně - a Tvá skvěle napsaná recenze mě v tom jen utvrdila :) A jako vždy krásné fotky!

    ReplyDelete
  4. Ta knížka musí být dokonalá. Nádherná recenze a nádherné fotky! :-)

    ReplyDelete
  5. Anonymous22/3/15 14:46

    Právě ji čtu, jsem na straně 90 a zatím je to docela trápení, přijde mi to moc rozvláčné. Hledala jsem recenze na webu a narazila jsem na Tvůj blog, máš to tu hezké. Literární vkus máme úplně odlišný, ale občas sem zavítám, abych viděla, co je nového :) Hodně zdaru

    ReplyDelete

Post a Comment