Jana Eyrová

Původní název: Jane Eyre
Autor: Charlotte Brontë
Překladatel: Jarmila Fastrová
Nakladatel: Český spisovatel
Rok vydání: 1994
Počet stran: 464
Vazba: vázaná

Jana Eyrová je sirotek, kterého se ujal strýc z matčiny strany. Miloval ji jako své vlastní dítě, ale umřel, když byla Jana ještě miminko, a tak nemohl dohlédnout na to, jak o ni bude postaráno. Její teta ji naopak od první chvíle nenáviděla a ze života ubohé dívence udělala peklo. Stejně tak i Janiny sestřenky a bratranec. Jejich nenávist vůči ní v jednu chvíli doslova přeteče a teta ji zcela samotnou vyšle do sirotčince, kde na Janu čekají zlé časy.

Přesto z Jany vyroste chytrá a samostatná mladá žena schopná té nejvřelejší lásky, která se rozhodne pracovat jako vychovatelka. Dá si inzerát do novin a čeká, co jí osud přinese. Odpoví jí starší paní Fairfaxová, která hledá někoho, kdo by učil francouzskou schovanku jejího pána. A tak se Jana Eyrová vydává do sídla pana Rochestera, plného temných tajemství - čímž se začíná její příběh...

"Cit nekořeněný soudností je mdlý nápoj, ale soudnost nemírněná citem je hořké a drsné sousto, které člověku uvízne v krku."

Herci z mého oblíbeného filmového zpracování od BBC z roku 2006

Pokud existuje klasická kniha, která vás absolutně strhne svým dějem, zaujme postavami a pohltí prostředím, do nějž byste se nejraději přenesli. Pokud je možné, abyste si ji zcela a bezvýhradně zamilovali, aby vás bavila od samého začátku do úplného konce a aby vás překvapila a naplnila láskou. Pokud je někde nějaká taková, která docela popírá všechny předsudky, jež obyčejně lidé mívají k povinné četbě, pak to může být jedině Jana Eyrová. Jsem si jistá, že právě ona dokáže změnit pohled každého zatvrzelce, který si nehodlá přečíst cokoli, co se třeba jen okrajově řadí mezi klasiku. Jsem vlastně přesvědčená o tom, že knihu Charlotte Brontëové by milovala i moje mamka, která povinnou četbu vážně nemusí. Jenže Jana Eyrová je jiná. Tu nečtete proto, že musíte, ale proto, že toužíte. Je to kniha, která splňuje všechny aspekty nezapomenutelného příběhu - je velice citová, uhrančivá a tajuplná, vypráví o lásce, hrůzách a tajemstvích, je strašidelná a temná a v těch správných okamžicích také veselá, něžná a láskyplná. Obsahuje spoustu mouder a ve čtenáři vyvolává ty nejsilnější pocity. A to především, když se na scéně objeví pan Rochester. Vztah mezi ním a Janou je nesmírně elektrizující. Od knihy se nedokážete odtrhnout, dokud se nedozvíte, jak se všechno skončí. Přitom si ale ani v nejmenším nepřejete, aby kniha někdy skončila. Budete si chtít vtipné, rozkošné a neopakovatelné rozhovory Jany s panem Rochesterem číst donekonečna. Jsou totiž tak brilantní, že i Oscar Wilde by je Brontëové záviděl.


Jana Eyrová je kniha, kterou když si přečtete, nebudete už mít nikdy problém odpovědět na otázku, která ze všech knih, je vaše nejmilejší. Obvykle je to tak těžké; existuje přece taková spousta úžasných knih - vybrat mezi nimi jen jednu jedinou, je v podstatě nemožné. Já si ale dovedu představit, že bych si mezi nimi vybrat dokázala - kdybych mohla zvolit právě Janu Eyrovou. Jestliže bych měla do konce života číst stále dokola už jen ji a žádnou jinou knihu, nestrádala bych, neboť příběh, jenž se na jejích stranách odvíjí, je natolik bohatý a má tolik, co nabídnout, že bych si v něm pokaždé přišla na své. Charlotte Brontëová píše excelentně. Její styl je vytříbený; sečtělý; jemný a půvabný, popisuje-li právě romantický okamžik; a velice prudký a surový, když se hlavní hrdinové ocitají ve vypjatých situacích. Román Jana Eyrová je jedinečný svojí temnou a děsivou atmosférou, za níž se skrývá příběh osudové lásky. Je velmi málo klasických knih, které by byly ve své podstatě pozitivní, pokud se tedy nejedná přímo o nějakou komedii, Jana Eyrová je ovšem plná naděje, oslavuje krásu života, přírody a něžného lidského citu, který je opětován. Charlotte Brontëová sice své postavy trápí, ale dopřeje jim i štěstí. Tahle kniha je jednou z nejpravdivějších, jaké jsem kdy četla; autorka v ní vyjádřila všechno, co se mi kdy odehrávalo v nitru. Miluji hrdiny, které stvořila a svými slovy jim vdechla nesmrtelnou duši. Jejich příběh na mě zapůsobil velice silně a já ho s nimi vždy ráda prožiji znovu. Janu Eyrovou by si měl přečíst úplně každý - a to nejen jednou...

Hodnocení: 6/5

Comments

  1. Asi najkrajšia recenzia, akú som doteraz čítala :) Vážne sa do nej musím pustiť ! ♥

    ReplyDelete
  2. Je poznat, že sis tuhle knihu opravdu zamilovala :) Je krásné, když člověk najdu TU JEDNU knihu, ten svůj nejoblíbenější příběh, který je nejkrásnější ze všech :) Moc hezká recenze :)

    ReplyDelete
  3. Krásná recenze na krásnou knihu, Verunko:-)
    Ta se čte jedním dechem. Za sychravého podzimního víkendu....s hrnkem horkého čaje....
    Brontë umí:-)
    I film se mi líbil.
    Fotkami jsi vše doladila k naprosté dokonalosti:-) Úplně sedí k jedinečné atmosféře celé knížky:-) Dýchá z nich celý příběh...

    ReplyDelete
  4. To je nádherná recenze! :-) Je znát, že tuhle knihu opravdu miluješ. Já si musím Janu Eyrovou co nejdřív přečíst!

    ReplyDelete
  5. Mám doma stejné vydání jako ty s trochu poničeným hřbetem, ale přesto se mi moc líbí. O příběhu vím díky nejnovější filmové verzi, na kterou jsme šly do kina společně s mamkou, která má příběh stejně jako ty ráda. Na knihu se chystám a doufám, že se k ní brzy dostanu, film mě velmi zaujal i přesto, že podle mamky není moc vydařený. :)

    ReplyDelete
  6. Miluju, miluju, miluju! A miluju tohle vydání, chci ho taky. :D

    ReplyDelete
  7. Anonymous5/3/15 06:00

    I kdyz jsem tuto knihu cetla v jazyce holandskem, mam z teto knihy stejne pocity jako ty. Po precteni tve recenze mam chut se do ni pustit znova.

    ReplyDelete

Post a Comment