Jednoho dne, možná...

Původní název: Someday, Someday, Maybe
Autor: Lauren Graham
Překladatel: Olga Neumanová
Nakladatel: XYZ, Albatrosmedia a. s.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 330
Vazba: vázaná

Sedmadvacetiletá Franny žije v New Yorku už téměř tři roky, což je doba, kterou si vyhradila pro to, aby se prosadila jako herečka. Jenže její vymezený čas se krátí a ona stále nezaznamenala žádný konkrétní úspěch, jenž by mohl něco znamenat do budoucna.

Franny ale ještě není připravená to vzdát, a tak zmobilizuje všechny svoje síly a naplno se vrhne do světa herectví, v němž se snaží vydobít si své místo. V tu chvíli jí do života vstoupí herec, do kterého se zamilovala, avšak je pro ni právě on ten pravý?

Tuhle knihu jsem si toužila přečíst od první chvíle, kdy jsem se dozvěděla o jejím vydání v Americe, proto mě neskutečně potěšilo, když jsem na ni po roce náhodou narazila v knihkupectví. Musela jsem si ji koupit a hned se do ní také pustit. Nedokázala jsem ještě předtím ani dokončit právě rozečtenou knihu. Hlavním důvodem mého těšení byl fakt, že knihu napsala jedna z mých vůbec nejmilejších hereček Lauren Graham, kterou jsem si pro její roli v Gilmorových děvčatech naprosto zamilovala.
Bylo mi vlastně docela jedno, o čem kniha bude. V tomto případě mi šlo výhradně o to, kdo ji napsal. Přesto, nebo možná právě proto, jsem na ni měla velká očekávání. A Lauren mě mile překvapila. Její styl psaní je jemný a svižný a ona sama se v něm odráží. To jsem na celé knize ocenila ze všeho nejvíce - že jsem ji díky ní mohla o trochu lépe poznat. Dovedla jsem se vcítit do jejích těžkých začátků, které ji na herecké dráze jistě provázely stejně jako Franny; představit si, jak asi vypadal její život v letech, kdy se román odehrává. Poznala jsem i její specifický, jiskřivý humor, jímž mě provázela celým příběhem. Líbil se mi její pohled na svět a na lidi kolem sebe. V tomto ohledu je román velice inspirující...

Ústředním tématem celé knihy je herectví; nesmíte tedy tak jako já čekat love story s herectvím na pozadí, protože tomu je přesně naopak. Hlavní hrdinka absolvuje casting za castingem, mezi tím se potýká s neúspěchy každodenního života. Řeší rodinné vztahy a lásku a zároveň se snaží vyznat v hereckém světě plném přetvářky a laciného pozlátka. Učí se rozpoznat to správné a naslouchat svému srdci. Čtenář se tak vlastně stane jejím fanouškem a po celou dobu jí drží pěsti, aby vše dobře dopadlo. Jinak to ani nejde, neboť Franny je stejně okouzlující a zábavná jako Lorelai z Gilmorových děvčat, a tak si ji zkrátka nelze neoblíbit.
Jednoho dne, možná... sice není nijak velkolepé dílo, které by mě hluboce zasáhlo, ale je to kniha, díky které mám Lauren Graham dokonce ještě radši. Vážím si jí jako člověka i jako herečky - a nyní také jako spisovatelky. Příběh v její knize je plný naděje, silných a jedinečných osobností a vtipného životního nadhledu, jehož je často tak moc potřeba...

Hodnocení: 4/5

Comments

  1. Zrovna ji čtu. :) Jsem na 147 stránce a musím říct, že se mi hodně líbí. Laurem Graham není jenom dokonalá matka Gilmorová, ale i velmi dobrá spisovatelka. :)

    ReplyDelete
  2. Tuto knihu si taky chci přečíst právě kvůli autorce, i když tuším, že to nebude něco extra, kniha, do které se zamiluji, ale jsem zvědavá - i proto, žes napsala, žes jí díky tomu líp poznala, takže se na přečtení této knihy těším :)

    ReplyDelete
  3. Tak to jsem vůbec netušila,ze Lauren napsala knihu. Gilmorky taky a miluju, a tím pádem je jasné, ze si musím pořídit tuto knihu. Díky za tip!

    ReplyDelete
  4. Tuto knihu si moc chci pořídit, už jsem se na ní minule koukala v knihkupectví. Určitě si ji jednou přečtu. :)
    Krásná recenze a fotky. :-)

    ReplyDelete
  5. must have :D miluju Lauren, miluju Gilmorky a prostě no to musím mít :D už jen kvůli faktu, že to napsala Lauren.

    ReplyDelete
  6. To jsem ani netušila, že napsala knížku! :) asi bych si ji přečetla ze stejného důvodu jako ty, protože by mě námět moc nezaujal, ale Lauren jako herečku miluju! :) <3

    ReplyDelete
  7. Ona napsala knížku? Skvělá Lorelai je i spisovatelka? No já zírám! Tak to musím mít :) Nevím, zda se mi bude líbit, ale představuji si, že Lauren je podobná jako Lorelai, a že se to odrazí i na jejím psaní a proto si knihu přečtu :) Takže díky moc za tuto recenzi, která mě upozornila, že tato kniha vůbec existuje :)

    ReplyDelete
  8. Velmi zajímavý námět knihy. Popřemýšlím o ní :-).

    Jinak moc pěkně napsaná recenze :-).

    ReplyDelete
  9. Už mám objednáno :)
    Hrozně se mi líbí ta tvoje "nádobka" na svíčku :)

    ReplyDelete
  10. Vůbec jsem netušila, že Lauren Graham napsala knihu, Panejo! Zamiltovala jsem si ji v Gilmorových děvčatech, takže si knihu musím přečíst. Hezká recenze :)

    ReplyDelete
  11. Četla jsem ji v angličtině.. Uplně moc se mi nelíbila :-(

    ReplyDelete

Post a Comment