Jestli zůstanu

Původní název: If I Stay
Autor: Gayle Forman
Překladatel: Květa Palowská
Nakladatel: Ikar
Rok vydání: 2011
Počet stran: 184
Vazba: vázaná

Sedmnáctiletá Mia se odmalička věnuje klasické hudbě. Zatímco její otec kdysi hrával ve skupině na bicí a její přítel Adam hraje na kytaru a zpívá v punkové skupině, Mia překrásně hraje na cello. A snad také proto má mnohdy pocit, že do své rodiny a blízkého okolí nikdy tak docela nezapadla, ale všichni jí dávají najevo, jak je pro ně důležitá, a tak je Mia ve svém životě šťastná. Jednoho pozdního únorového rána, kdy si s rodinou vyjede na výlet, se však stane něco, co navždy všechno změní. A Mia zůstane sama na nejtěžší rozhodnutí ve svém životě...

"Zažila jsem zklamání, byla jsem osamělá, smutná a vzteklá, jako každý. Opravdového zármutku jsem však zůstala ušetřena. Nikdy jsem se nezocelila dost na to, abych zvládla to, co budu muset zvládnout, jestli zůstanu."

Kdo by to byl řekl, že vás tak kratičká kniha může hluboce zasáhnout. Vybrala jsem si ji ke čtení v jednom nedělním ránu s tím, že ji do večera přečtu, ale nebyla jsem toho schopná. Musela jsem ji číst v průběhu více dní, abych ji dokázala vstřebat. Je to příběh, který doslova přetéká emocemi, jež autorka vyjadřuje tak přesně a živě, že se mi při obracení listu pokaždé třásly ruce a často se mi oči zamlžily slzami. Od Gayle Formanové jsem už četla knihu Jen jeden den, do které jsem se okamžitě zamilovala. Je mi velice blízká životní filosofie, jíž je kniha prodchnutá. A napříč tomu, že jsem od Jestli zůstanu zdaleka nečekala tolik, co od knihy předešlé, zapůsobila na mě dokonce ještě víc.

Je to jedna z těch velice vzácných knih, které vás přimějí vážit si života a užívat si přítomného okamžiku. Při jejímž čtení si uvědomíte, jak je všechno, včetně vašeho těla, křehké a nestálé. Donutí vás zamyslet se nad hlubšími záležitostmi, které po většinu dní odkládáme. Gayle Formanová vyjadřuje slovy všechny krásy světa kolem nás a zárověň jimi oživuje vnitřní démony, kterými se čas od času necháváme ovládat. Její kniha předává čtenářům cenné poselství.

Autorčin styl psaní je mi velice blízký. Líbí se mi, jaká slova volí a jak je uspořádává do vět. Píše docela prostě, ale konečný výsledek je působivý. A její témata podmanivá. V knize Jen jeden den mě oslovoval její náhled na Shakespeara a jeho dílo. V Jestli zůstanu si mě získala okouzlujícím podáním klasické hudby. Jedno mají ale obě knihy společné - a sice jakým způsobem autorka pohlíží na lásku. Bezesporu patří k těm málo autorům, kteří dokáží vystihnout její podstatu a krásu. Ačkoli je hrdinkám obou románů  teprve sedmnáct, zamilovávají se opravdově, nespoutaně a hluboce. Když její knihy čtu, věřím, že je to možné a těším se z toho. Proto jsou pro mě její knihy tak jedinečné a důležité...

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Krásná recenze také bych si ji chtěla přečíst :)

    ReplyDelete
  2. Tohle není vůbec můj žánr, ale zase mám díky Tvé recenzi pocit, že si ji přečíst prostě musím. :-)

    ReplyDelete
  3. Já si tohle chci už strašně dlouho koupit ale pořád se objevují nové knihy, které mě taky moc lákají, takže si vždycky koupím nějakou která mě víc zaujme :D Ale už se opravdu chystám si jí při další návštěvě knihkupectví koupit a hned přečíst...Moc hezká recenze, úplně teď mám chuť si pro knihu běžet hned teď :D :-)

    ReplyDelete
  4. Tato kniha se mi moc líbila a film byl taky dokonalý. :-)
    Krásná recenze a fotky, Verunko. :)

    ReplyDelete
  5. Tuto knihu jsem četla minulý měsíc a zamilovala jsem si neskutečně. Ten emotivní příběh mě dokázal zahřát u srdce, zaskočit, rozplakat. prostě taková má být podle mě kniha :-)

    ReplyDelete

Post a Comment