Malá princezna

Původní název: A Little Princess
Autor: Frances Hodgson Burnett
Překladatel: Lucie Nekulová
Ilustrace: Ethel Franklin Betts
Nakladatel: Malvern
Rok vydání: 2014
Počet stran: 175

Malá princezna je klasický pohádkový příběh z pera Frances Hodgson Burnettové, který byl poprvé vydán v New Yorku roku 1905, a od té doby se stal nesmrtelným. O devadesát let později byl podle jeho knižní předlohy natočen stejnojmenný film v reřii Alfonsa Cuaróna, který patří k mým vůbec nejmilejším.

Kniha vypráví o teprve sedmileté Sáře Crewové, jež musí opustit Indii a svého milujícího tatínka, a dokud nevyroste, žít ve výběrové elitní škole v Anglii. Protože je její otec velice bohatý, stane se ze Sáry privilegovaná žákyně, které nic nechybí.

Sára je velmi nadaná dívka ušlechtilé povahy, která umí vyprávět ty nejkrásnější příběhy a navíc není skoupá podělit se o svoji nádhernou panenku a další třpytné bohatství. Ostatní žákyně si ji tedy velice rychle oblíbí. Když však přijde chvíle, kdy se k Sáře štěstí obrátí zády, jen ty nejsilnější povahy zůstanou stát při ní...

"Když se narodíte s otevřenýma rukama, máte i otevřené srdce, a i když mohou nastat časy, kdy máte ruce prázdné, můžete ze srdce rozdávat laskavost, teplo a smích - a veselý, laskavý smích může být někdy nejlepší pomoc."

Některým knihám je člověk vděčný za to, že vůbec dokáže najít krásu ve světě kolem sebe. Já se o to snažím každý den a většinou jsem úspěšná, ale někdy si prostě sama nevím rady. Bylo tomu tak i jednoho teplého zářijového odpoledne, kdy jsem se za hledáním dobré nálady vydala do knihkupectví. Pomalinku jsem se procházela mezi regály a v jenom z nich jsem zahlédla knihu, o které jsem už párkrát něco zaslechla. Chtěla jsem si prohlédnout její obal a nehlédnout dovnitř, a tak jsem se ji jala vytáhnout. Byla ale v polici mezi ostatními knihami tak natěsnaná, že to nešlo. A v tu chvíli mi padl zrak na žlutý hřbet, který se tísnil přímo vedle ní. Malá princezna? Ale vždyť tu já přece znám. Jednu takovou napsala Frances Hodgson Burnett. Ale to není možné. Ta u nás přece nevyšla... Jenže autorčino jméno, které se výrazně skvělo na vazbě, mě utvrdilo v tom, že jsem právě skutečně našla knižní poklad a že se na mě usmálo to největší štěstí. Kdybyste jen tušili, jak moc jsem si tuhle knihu přála. Odjakživa miluji filmové zpracování půvabného klasického příběhu, a tak jsem si vždycky chtěla přečíst i jeho knižní předlohu. Bohužel u nás ale kniha nebyla k dostání. Nedokážu tedy ani vypovědět, jak užaslá jsem v tu chvíli, kdy jsem Malou princeznu našla, byla. Odnesla jsem si ji z toho kouzelného knihkupectví (je kouzelné, protože jsem v něm podobný objev nezažila poprvé) domů s radostí v srdci a hned večer se do ní nedočkavě pustila. Přestože jsem si na ni po dlouhá léta, kdy jsem si ji toužila přečíst, vytvořila ta nejvyšší očekávání, ani v nejmenším je nezklamala. Byla prostě překrásná a dokonale půvabná.

Malá princezna je kouzelný pohádkový příběh o jedné výjimečné dívce, která se nespoléhá na materiální bohatství, ale pouze na takové, jaké nosí v srdci. Jako každé správné vyprávění pro děti, nese i tohle ponaučení, ovšem svojí moudrostí dokáže inspirovat i dospělé. Některé knihy jsou jako domácí mazlíčci. V tu pravou chvíli poznají, že se vám nedaří dobře a přijdou vás potěšit a projevit svoji účast. Kniha Frances Hodgson Burnettové je přesně taková. Od první věty a první ilustrace byla potěchou pro moji duši. Krása jejích slov mě naplnila radostí a já se od jejího čtivého vyprávění nedokázala odtrhnout. Na její knize jsem si zamilovala naprosto všechno - od pestrobarevných postav přes magické prostředí po samotný uhrančivý děj. Milovala jsem, jakým způsobem vyprávěla o knihách, panenkách a příbězích. Z vypravování o malé princezně přímo čišela láska k těmto a jiným věcem, které jsou v životě skutečně důležité. Ačkoli se jedná o pohádku, kniha je napsána velice vznešeně a sečtěle, takže si podmaní i mnohem starší čtenáře. Z toho důvodu je jako stvořená pro předčítání rodiči dětem. Kniha Frances Hodgson Burnettové je takovým malým knižním skvostem, který by neměl chybět v žádné kvalitní knihovničce a jejíž příběh by mělo znát každé dívčí srdce...

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Tohle si musím přečíst. Vůbec jsem o existenci knihy či filmu nevěděla, ale svými slovy jsi mě dokázala zaujmout a já mám chuť leteť do knihovny či knihkupectví a knihu si najít. :) Děkuju moc.

    ReplyDelete
  2. Verunko to je moc krásná a neskonale milá recenze!:) Úplně Tě chápu, že jsi tak nadšená, já po téhle knize toužím už několik let a pořád ji marně hledám. Gratuluji k takové skvělé koupi!:)

    ReplyDelete
  3. Já jsem viděla film, a ten byl překrásný. Věřím, že kniha je stejně úžasná, už jen tato tvá recenze to prozrazuje. :-)
    Nádherné fotky, Verunko, a tak krásně jsi to celé napsala. :)

    ReplyDelete
  4. Tak to byla krásná recenze, přečetla jsem ji na jeden nádech, a stejně bych četla i Malou princeznu, hádám. Protože mě opravdu nadchla. :)Taková milá a nic nepředstírající kniha, jo, těch by mělo být více. :)

    ReplyDelete
  5. Čítala som ju ako 12 ročná a vtedy sa určite radila k mojim obľúbeným knihám :) Frances Hodgson Burnett je skvelá detská autorka, páčilo sa mi od nej viac diel, najviac asi Secret Garden :)

    ReplyDelete

Post a Comment