Dash & Lily: Kniha přání

Původní název: Dash & Lily: Book of Dares
Autor: Rachel Cohn & David Levithan
Překladatel: Tomáš Bíla
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2014
Počet stran: 275
Vazba: vázaná

Dash nesnáší Vánoce. Lily je miluje. Dash a Lily tráví Vánoce bez rodičů. Dash je rád a Lily je z toho smutno. Lily nechá ve starém zapadlém antikvariátu červený zápisník s instrukcemi, které mají jeho nálezce dovést k ní. Dash je ten nálezce. Pomocí zápisníku si spolu začnou v ulicích New Yorku dopisovat. A tak se začíná jejich úžasné vánoční dobrodružství, plné filosofických úvah, humoru a romantiky...

"Chtěla bych věřit tomu, že někde žije někdo, kdo je jako stvořený právě pro mě.
Chtěla bych věřit tomu, že žiju proto, že jsem pro někoho jako stvořená."

Něco na této knize bylo skutečně magicky přitažlivého. Vábila mě ke čtení ještě dávno předtím, než byla přeložena do češtiny, a jakmile u nás vyšla, už to nešlo odkládat. Musela jsem si ji zkrátka přečíst. Znáte ten pocit, kdy nějakou knihu milujete ještě mnohem dřív, než ji stačíte otevřít, že ano? Mně se to občas stává - ne moc často, ale přece. A když jsem knihu Rachel Cohnové a Davida Levithana otevřela a začetla se do prvních vět, věděla jsem už s naprostou jistotou, že můj instinkt se nemýlil.

Příběh Dashe a Lily je kouzelný nejen pro to, že se odehrává ve vánočním čase a ke všemu v New Yorku (kdo by se tam na svátky nechtěl podívat), ale především v tom úžasném nápadu s červeným zápisníkem. Myslím, že nic romantičtějšího nemůže existovat. Byla jsem při čtení neustále napjatá, protože když si ti dva dopisovali pomocí zápisníku, který nechávali na nejbláznivějších místech ve městě, záleželo teky hodně na náhodě (osudu) a štěstí, aby všechno dobře dopadlo. A to bylo nesmírně zábavné. 

Dash & Lily: Kniha přání je dokonale sváteční příběh. Pokud si ho přečtete v předvánočním čase, naladíte se mnohem víc než kdejakou pohádkou v televizi. Oba hrdiny jsem si moc oblíbila. Dash byl cynický a vtipný a neskutečně sympatický a Lily milá, nadšená a svá. Zkrátka mě bavilo o nich číst a fandila jsem jim. O to víc jsem si jejich příběh užila, že byl vyprávěn z obou perspektiv. Vždycky v psaní oceňuji mužský nadhled a ženskou něžnost, proto jsem byla ze spojení dvou autorů v této knize nadšená. Myslím, že právě to je to tajemství, díky kterému příběh získal takový šmrnc a co mu dodávalo na opravdovosti.

Jde o opravdu nevšední knihu o mladých lidech s osobitým humorem a tou pravou atmosférou, která vám připomene, jak se zamilovat do života. Díky svým hrdinům je totiž celá tahle kniha neskutečně živá. Mezi jejími listy to doslova jiskří. A kromě toho, že je zábavná a chytrá, je na ní skvělé také to, že si ji stejně tak jako holky užijí i kluci. Řekla bych, že takové knihy jsou skutečně vzácné. Takže bych vám doporučila, abyste si připravili šálek horké čokolády a pár sušenek k tomu, zabalili se do teplé deky a nevstávali z křesla, dokud příběh Dashe a Lily nedočtete. Slibuji, že to bude úžasný zážitek prodchnutý kouzlem Vánoc...

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví MegaKnihy.cz. Knihu si můžete objednat právě zde.

Comments

  1. Dneska jsem si ji prohlížela v knihkupectví, ale zařekla jsem se, že do Vánoc musím trochu šetřit, budu si ji asi psát pod stromeček :) Díky za tuhle recenzi, protože mě jednoznačně přesvědčila, že se mi bude líbit :) :)

    ReplyDelete
  2. Moc hezká recenze a ty fotky, úplně jjsi mě naladila na Vánoce, knížka mě taky zaujala :)

    ReplyDelete
  3. nečítala som ju, ale jej obal som zahrnula medzi moje naj :)

    7bluedots.wordpress.com

    ReplyDelete
  4. O knížce jsem četla poprvé na nějakém blogu až nedávno. Zaujala mě obálka. Ale až u tebe jsem dostala chuť si ji přečíst, následně se podívat na Love Actually a cítit se vánočně. Možná je to i díky krásným fotkám. Ten hrneček je rozkošný!;)

    ReplyDelete
  5. Právě jsem si ji přivezla z knihkupectví :-).
    Děkuji za Tvoje stránky, krásné recenze a úžasné fotky :-). Vždycky se hrozně těším s čím novým přijdeš :-) Je to nevšední a krásné, pokračuj ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji Ti za opravdu krásný komentář, milá Míšo. Udělala jsi mi velkou radost. Budu se snažit dělat vše pro to, aby ses sem stále tak ráda vracela... :-)

      Delete
  6. Teď lituji, že jsem si o ni nenapsala na Databázi knih, když byla možnost, ale co nadělám.. :) Opravdu jsem na ni zvědavá.

    Jinak, Megaknihy mám moc ráda. Opravdu nejlevnější. Už delší dobu tam nakupuji. :)

    Opět krásný článek, mám ráda tvé recenze plné postřehů a cenných informací o knihách. A fotky, jak jinak. :-)

    ReplyDelete
  7. Na tuto knihu se chystám. Měla jsem možnost vzít si ji k recenzi z Databáze knih, ale neudělala jsem to a teď toho trochu lituju. :)

    Mám moc ráda tvé recenze a i tahle k nim patří. Tvoje postřehy a informace jsou pro mě velmi cenné, vybíráš všechno, co bych o knize ráda před přečtením věděla. A samozřejmě musím pochválit fotky, i když nevím, jestli tě ty pochvaly ještě těší, když je slyšíš ze všech stran. :) (A v neposlední řadě bych měla pochválit sušenky, vypadají úžasně. :3)

    Co se týče Megaknihy.cz, mám tento obchod ráda. Je opravdu jedním z nejlevnějších a dají se tam sehnat opravdu různé knihy, i ty, co třeba jinde neseženeš. :)

    ReplyDelete
  8. Krásná recenze. Tuto knihu si přeji k vánocům. :))

    ReplyDelete
  9. Já tu knihu prostě musím mít! :-)
    Nádherná recenze a fotky, Verunko. :)

    ReplyDelete
  10. Že bych si nakonec tuhle knížku přeci jenom přečetla? Původně jsem si jí totiž přečíst nechtěla ale jak, tak čtu tvoji recenzi, začínám mít na knihu chuť :)
    Skvělá recenze! :)

    ReplyDelete
  11. ááá vidím Tvoje sušenky a dostala jsem na ně maximální chuť! :-)
    PS: krásná recenze :-)

    ReplyDelete
  12. Anonymous7/12/14 11:50

    tu knížku si seženu, takové příjemné počteníčko na zimu :) děkuji za tip
    P.S.: tvůj blog je fakt originál, moc se mi tu líbí!
    Iveta

    ReplyDelete

Post a Comment