Theme on Saturday #19| Čtení o Vánocích

Jak už jste se mohli dozvědět z mých předešlých článků, jsem sezónní čtenář. Miluji čtení knih, jež se tematicky hodí k období, v němž se právě nacházím. Získávám tak ze čtení mnohem silnější a zapamatovatelnější zážitky. Knihy mám spojené s konkrétním časem a událostmi a tím se mnohem víc stávají součástí mého života...
Blíží se prosinec - měsíc, na který jsem se tak dlouho těšila. Zbožňuji Vánoce a zbožňuji vánoční knihy. Loni jsem právě na Štědrý den četla Vánoční koledu od Charlese Dickense a o svátcích vánočních jsem pak trávila čas s Vánoční skříňkou od Richarda Paula Evanse. Byly to skutečně nádherné knihy a víc než co jiného mě dokázaly naplnit hřejivou atmosférou vánočního času. Byly to tak dokonale zvolené knihy, že jsem se je letos rozhodla číst znovu. Přemýšlela jsem nad tím, že během roku oslavuji nejrůznější tradice, ale nemám žádnou knižní. A napadlo mě, že bych si ze čtení těchto dvou knih mohla udělat jednu ze svých vánočních tradic; přidat ji k pečení vánočky a zdobení stromečku. Je úžasné mít něco, k čemu se můžete každý rok vracet. A ještě lepší je mít takovou knihu.

Dickens se pro mě stal jistým symbolem Vánoc. Není divu, že je jeho Vánoční koleda nejznámější knihou tohoto kouzelného období. Pokud mě něco dokáže zahřát na srdci víc než kniha o lásce, je to právě jeho kniha o Vánocích. Myslím, že mě k ní přitahuje především to, že se z jejího hlavního hrdiny nakonec stane lepší člověk. Tohle je něco, co mnou vždycky pohne. Mám takových lidí jako je Skruž ve svém okolí opravdu hodně a někteří z nich prodělali stejnou změnu jako on. Díky tomu si dnes jejich dobrých vlastností cením mnohem víc, neboť vím, jakou cestu za nimi museli ujít...

A protože k Vánocům patří pohádky, na svůj prosincový TBR list jsem si přidala knihu Zakletá od Orsona S. Carda. Leží mi doma už tak dlouho a teď mám pocit, že na ni přišel ten pravý čas. Dále bych si chtěla přečíst Zimní přízraky od Kate Mosse s nádherně jiskřivou obálkou. Také mám v plánu dočíst úžasný Zimní příběh od Marka Helprina. Určitě nevynechám Dárek od Cecelie Ahern, neboť jsem si jistá, že svým magickým realismem dokonale podtrhne celkovou atmosféru Vánoc. A nakonec se pustím do Malých žen od Louisy May Alcott, které si prostě musím přečíst právě v tomhle čase, abych měla na knihu stejně výjimečné vzpomínky jako na Vánoce.

Skutečně věřím, že prosinec je kouzelný měsíc a každý jeho den by měl být něčím zvláštní. Proto jej budu trávit ve společnosti těchto pečlivě vybraných knih, svých přátel a rodiny. Budu péct a jíst hodně cukroví, pít hodně horké čokolády a punčů. Zapalovat velké množství svíček a často se procházet po městě plném vánočních světel. A hlavně se nezapomenu usmívat...

Christmas TBR

Comments

  1. Opäť krásny článok a nádherné fotky, milujem Vianoce, jeho atmosféru, milujem to keď vonku padá sneh a všade je tak čarovane tichučko dúfam že tento rok nasneží aj na štedrý deň a Zimní příběh si chcem aj ja prečítať počas Vianoc :)

    ReplyDelete
  2. Sice nejsem až tak sezónní čtenář jako ty, ale o Vánocích dělám výjimky. Koukám se na pohádky, na které se jindy nepodívám, protože jsou pro mě prostě vánoční. Čtu knížky, které se mi k prosincovým dnům hodí, a nemusí být ani tématem vánoční. Na stole už máme věnec a já se těším, až si zítra zapálíme svíčku. Až se půjdeme podívat na rozsvícení stromků do města. Domů ze školy chodím za tmy, takže jsem ráda, že mi na cestu budou od zítřka svítit vánoční světla.
    Užij si adventní čas! ;)

    ReplyDelete
  3. Krásný Vánoční článek :) Malé ženy bych si moc chtěla přečíst. Filmové zpracování se hodně líbilo a tak jsem zvědavá na knihu. Jinak přeji hezký prožitek Vánoc!! :)

    ReplyDelete
  4. Opět kouzelné fotografie! :) Dárek jsem četla už asi před dvěmi lety a jsem vážně vděčná, že se mi knížka do ruky dostala právě v období vánoc, opravdu to bylo slvělé zimní čtení. Malé ženy jsou jednou z mých nejoblíbenějších hostorických knih a i když se jejich děj neodehrává jenom v období vánoc, také tuhle knihu si neodmyslitelně pojím právě s Vánoci. :)

    ReplyDelete
  5. Ahoj,
    jako vždy máš moc moc krásné fotografie!
    Už dlouho jsi nepřidala nic ze své tvorby a já bych si chtěla přečíst, jak se mají PAtrik s Patrikou :) Prosím....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ach, to je tak milé, děkuji Ti za komentář. Netušila jsem, že je tu ještě někdo, kdo můj příběh četl. Moc to pro mě znamená. Chtěla bych se k psaní zase vrátit, takže bych snad mohla brzy další díl přidat... :-)

      Delete
    2. Anonymous3/12/14 15:57

      To by bylo skvělé!!!! Často nad ním přemýšlím.

      Delete
  6. Článek v kombinaci s fotkama mě úplně donutil se usmívat, hlavně ten závěr :) Vánoční koledu si chci už hrozně dlouho přečíst, tak uvidím jestli se letos zadaří. Já mám na prosinec naplánovanou hlavně četbu paperbacků... musím se do nich pustit dokud budu doma, protože si je nechci ničit převážením z domova do Brna :) Takže konečně přijde na řadu Ready Player One.

    ReplyDelete
  7. Vánoce, Vánoce! Bože, jak já miluju Vánoce. :)
    Chtěla bych si přečíst Vánoční koledu, ale nemůžu ji nikde sehnat, to mě dost mrzí. :(

    ReplyDelete
  8. Nádherné fotky, úžasný článek. Vánoční povídky od Dickense mám doma, asi se tebou nechám inspirovat :-)

    ReplyDelete
  9. Nádherné fotky. Zimní příběh si přeji k vánocům a až ho dostanu, tak ho začtu rychle číst. :))

    ReplyDelete
  10. Opět nádherné fotky!! :-) Úchvatné :-)

    ReplyDelete
  11. Ahoj, založila jsem nový knižní blog a chtěla bych tě poprosit o jeho shlédnutí, jsem ve světě blogování nová a moc nevím, jak svůj blog zviditelnit, budu moc ráda, za jakoukoliv radu, komentář atd. předem moc děkuji :) http://milujemekihy.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  12. Zimní příběh mám taky v plánu číst!! Moc se na knížku těším a hlavně jsem na ni hodně zvědavá :-)
    Nádherný článek Verunko :-)
    PS: Ty želé bonbonky ve tvaru stromečku jsou suprové:))

    ReplyDelete

Post a Comment