Dárek

Původní název: The Gift
Autor: Cecelia Ahern
Překladatel: Ludmila Havlíková a Tomáš Havlík
Nakladatel: BB/art s.r.o.
Rok vydání: 2009
Počet stran: 251
Vazba: vázaná

Lou je velmi úspěšný ve svém pracovním životě, zato v tom rodinném mu to trochu skřípe. Jednoho zvláštního rána potká před firmou bezdomovce a nabídne mu svou kávu. Dají se spolu do řeči a Lou zjišťuje, že je to velice všímavý člověk. Během dne si na něj několikrát vzpomene a nakonec se mu rozhodne dát práci. A pak se začnou dít prapodivné věci, které Loua postaví před těžká rozhodnutí a nepříjemné procitnutí...


"Pravda a čas jsou spojenci."

Tahle kniha se zářivou, téměř až kýčovitou obálkou vypráví o člověku, který tak moc touží po úspěchu a materiálním bohatství, že už docela zapomněl, co znamená doopravdy žít. Příběh se odehrává v čase Vánoc a jeho hlavní hodnotou je rodina. Autorka nám prostřednictví Loua připomíná, jak moc jsou naši blízcí důležití a co je v životě skutečně podstatné.

Styl psaní Cecelia Ahern je dokonale vytříbený. Její vyprávění je neskutečně zábavné a díky tomu se čte příjemně svižně. Jedinečná jsou její přirovnání, která odhalují její schopnost pozorovat okolí a své postřehy předávat čtenáři. Mnohdy mě jimi nesmírně rozesmála.

Život někdy umí být kouzelně magický a člověku se dějí docela nevysvětlitelné věci. Obzvláště pak o Vánocích. Líbí se mi, že knihy Cecelia Ahern jsou tímto kouzlem okořeněné. Dokáže s ním zacházet velice nenuceně a střídmě, a tak jejím příběhu vždy dokážu uvěřit. Čtení jejích románů mě jakoby povznáší. Uvědomím si díky nim, jak je ten život vlastně zvláštní a zároveň si vzpomenu, co na něm mám tak ráda.

Hlavní hrdina Lou si mě i přes všechny své chyby dokázal získat. V podání Cecelia Ahern získal tu pravou mužskou strunu. Často sice pokazil, co jen mohl, a přitom mu vlastně nedošlo, co udělal špatně, ale měl velké srdce a dokázal jeho dobrotu prokázat velkými činy, když na to přišlo. Zkrátka mi byl sympatický a bavilo mě o něm číst.

Kniha Dárek je vlastně taková vánoční pohádka pro dospělé, která nám dává možnost zamyslet se společně s Louem nad svými chybami a zkusit je napravit. Právě v tomto období nám předává důležité poslání, na které jinak tak snadno zapomínáme...

Hodnocení: 4/5

"Čas se nedá darovat. Můžeme ho ale sdílet."

Comments

  1. Naprosto souhlasím s tvým hodnocením! :) pohádka pro dospělé, to jsi vystihla hezky. :)

    ReplyDelete
  2. Tuto knihu bych si ráda přečetla. :))

    ReplyDelete
  3. Už jen kvůli té obálce tu knihu chcu! :D
    A tvé fotky jako vždy skvělé!

    ReplyDelete

Post a Comment