Inspirativní hrdinky| Úvod

V mém srdci je tolik knižních hrdinů, na které vzpomínám s úsměvem na rtech a mnohdy i se slzami na krajíčku. Cítím k nim zvláštní lásku, jež mi dodává naději a víru ve splněné sny. A snad proto často říkám, že mužské hrdiny mám nejraději. Ale bylo by pokrytecké tvrdit, že knihy s ženami v hlavních rolích ráda nemám. Mnohé z nich jsou pro mě naopak velkou životní inspirací a vzorem. A právě takovým fascinujícím a obdivuhodným hrdinkám, které se podepsaly na mé osobnosti, bych chtěla věnovat celou sérii článků.

Je přirozenou vlastností žen, porovnávat se s jinými. A právě tehdy, kdy se naše osobnost teprve utváří, je ještě přirozenější, brát si je za vzor. Když jsem byla malá, našla jsem si takových vzorů okolo sebe velkou spoustu. Byla to například moje spolužačka, jejíž nádherný rukopis jsem obdivovala. Samozřejmě to byla moje maminka, která mě naplňovala pocitem, že žena dokáže a získá všechno, pro co se jen rozhodne a po čem zatouží. A byla to také moje učitelka, jejíž dokonale vyrovnaná chůze na podpatcích mě uchvacovala. Chtěla jsem být jako ony. Alespoň trošičku se jim podobat.

Dnes pro mě podobnou inspiraci představují knižní hrdinky, u kterých už neobdivuji pouze jejich vzhled, ale především jejich povahu, chování, vlastnosti a konkrétní činy. V mé duši se mísí tolik knižních ikon, které na mě mají vliv, že už pod nimi jen těžko dokážu rozeznat své vlastní já, které bylo, než jsem je všechny poznala. Staly se mojí součástí a dodávají mi sílu a odhodlání v těžkých okamžicích, jimiž mě život zkouší. Pro mnohé z vás to možná bude nepochopitelné, ale své místo zde má i Bella Swanová a Anastasia Steelová. Dvě snad nejvíce kritizované literární postavy dnešní doby.

O Belle Swanové se říká, že je jednoduchá, naivní a celkově nezajímává, ale já v ní našla milující dívku, která mě dokázala inspirovat. Vždycky jsem obdivovala její cit pro rodinu. Líbilo se mi, že se vždy po škole postarala o domácnost, uvařila, udělala všechny úkoly a přečetla knihy z povinné četby. Byla chytrá, schopná a samostatná. A já se přesně taková snažila být také. V době, kdy jsem Stmívání četla, se mi ve škole dařilo snad vůbec nejlépe a zvládala jsem spoustu věcí naráz. Měla jsem a stále mám Bellu ráda. A odpouštím jí i to, že se ocitla v milostném trojúhelníku, což jí bylo také ze všech stran vyčítáno. Na tohle téma se více rozepíšu v nějakém samostatném článku, ale osobně si myslím, že zamilovat se do dvou mužů zároveň, je celkem přirozená věc. Na každém z nich vás může přitahovat něco jiného a můžete si jich vážit pro různé věci, ale oba pro vás mohou znamenat stejně mnoho.

Anastasia Steelová je snad všem nechvalně známá pro svoji vnitřní bohyni. Možná je ode mě poněkud troufalé to přiznat, ale můj blog je koneckonců místem, kde se můžu svobodně vyjadřovat, takže se nebudu cítit špatně, když popravdě napíši, že tahle součást knihy mi přišla navýsost zábavná. Nevím, čím všechny tato ve své podstatě originální součást postavy Anastasie rozčilovala, ale já jsem se nad jejími komentáři mohla smíchy potrhat. Jsem toho názoru, že kdyby do příběhu zakomponovaná nebyla, působila by kniha až příliš vážně.
Anastasia samotná je mi sympatická tím, že dokázala překonat vnitřní strach a pustit se do něčeho absolutně neznámého. To je něco, co já tak snadno nedokážu. A kromě toho, že si i přes svoji zamilovanost a vášeň dokázala udržet zdravý rozum, si mě získala i tím, že její oblíbenou knihou je Tess z D'Urbervillů od Thomase Hardyho. Netvrdím, že E L James napsala dílo hodné obdivu, ale myslím si, že obsahuje i pár věcí, díky nimž za pozornost stojí. Proto se budu v některém z článků zabývat i touto kontroverzní trilogií...

Převážně se však budu věnovat dílům klasickým. Tedy hrdinkám z knih sester Brontëových a Jane Austen. Nevynechám ani dívčí pohádkové příběhy Frances Hodgson Burnett a rozhodně nezapomenu na Bridget Jonesovou. Rozepíši se i o legendárních hrdinkách Sophie Kinselly a velký prostor ponechám Malým ženám, neboť právě kniha Louisy May Alcott mě k celému tomuto nápadu přivedla...

Na první příspěvek tohoto projektu, který věnuji Janě Eyrové, se můžete těšit v nejbližších dnech...

Comments

  1. Takisto nechápem čo všetci majú proti Belle. No a čo, že nebola ako Clary, alebo Katniss ? Nemôže byť každý ako oni. Ja som si Bellu veľmi obľúbila a vážila som si ju za tú lásku, ktorú pociťovala. Dokázala obetovať úplne všetko. Bola zodpovedná a iná... Ja osobne ju mám rada :)

    ReplyDelete
  2. Vynikající nápad! Na tenhle tvůj projekt se moc těším a nenechám si ujít žádnou část. :-)
    Anastasii Steelovou mám docela ráda, i když ta její vnitřní bohyně mi trochu lezla na nervy. Ale jen díky ní jsem obevila nádhernou knihu Tess z D'Urbervillů od Thomase Hardyho. Když jí Ana tolik milovala, tak jsem si jí také přečetla, abych zjistila, co je na Tess tak zajímavého. Musím přiznat, že Tess z D'Urbervillů je úžasná kniha. :-D

    ReplyDelete
  3. Skvělý nápad, moc se na něj těším! Líbí se mi, jak to dokážeš krásně a mile popsat, nafotit a na každém najít něco krásného a pozitivního. Už se těším na Jane Eyrovou :)

    ReplyDelete
  4. To je úžasný nápad a projekt! Jsem zvědavá na všechny hrdinky, které tě ovlivnili a inspirovali :) A Anastasii Steelovou mám taky celkem ráda. Ve třetím díle u mě nejspíš nejvíc zabodovala svojí odvahou a obětavou láskou. V té chvíli jsem ji opravdu obdivovala a chtěla jsem být přesně jako ona. :) S Bellou bohužel nesouhlasím, ale na druhou stranu to nebyla ani nejhorší hlavní hrdinka, s kterou jsem měla čest se potkat. :)

    ReplyDelete
  5. Áno, to je paráda! Ztotožňuji se s tebou v tom, že si z většiny knižních hrdinek něco beru. Moje nejoblíbenější jsou Pipi Dlouhá Punčocha, Alice z Třetího přání a Skeeter z Černobílého světa.=) Tyto články budu moc ráda číst. Opravdu se na to těším.

    ReplyDelete

Post a Comment