Malé ženy - První část

Moji recenzi na druhou část Malých žen si můžete přečíst zde.
Původní název: Little Women
Autor: Louisa May Alcott
Překladatel: Jana Kunová
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2009
Počet stran: 238
Vazba: vázaná

"Máme svá břemena, před námi je cesta a touha po dobru a štěstí nás vede přes mnoho potíží a omylů k odpočinku ve skutečném Nebeském městě."

Nejstarší Meg, nespoutaná Jo, zakřiknutá Beth a mírně afektovaná Amy. To jsou sestry Marchovy, které se v první části příběhu vydávají na dlouhou cestu stát se lepším člověkem, aby udělaly radost svému milovanému tatínkovi, až se za svými malými ženami vrátí z Občanské války. Louisa May Alcott svým hbitým perem sleduje jejich osudy plné přešlapů, divokosti mládí a výbuchů lásky. V jejich nelehkém úkolu je podporuje maminka, jež sama válčí se svými nectnostmi, ale neustále se snaží jít dcerám příkladem...

"Snažily se být veselé i přes mrazivé počasí, těžkou práci a nesplněné touhy, které s sebou přináší mládí milující zábavu."

Věděla jsem od samého začátku, že dílo Louisy May Alcott bude jedinečné, ale nemohla jsem tušit, že mě tak rozněžní, dojme, rozveselí a poučí. Není tajemstvím, že mám raději knihy s mužskými hrdiny. Jejich povahy, které se odráží také v jejich chování a činech jsou pro mě fascinující právě pro to neznámo, jež pro mě představují. Louisa May však příběhu se čtyřmi různorodými děvčaty vdechla takovou opravdovost a půvab, že jsem se do její knihy ponořila s opravdickou vášní a zájmem o to, jak se bude děj vyvíjet. Je to kniha bohatá na události, ale především je plná moudrosti. Je romantická a svým způsobem bojovná jako děvčata sama. Dokáže ženu inspirovat v cestě správným směrem. A každého čtenáře svým kouzlem přiměje, aby si dívky zamiloval.

"Láska zahání strach a vděk je silnější než pýcha."

Je pro mne záhadou, jak Louisa May mohla celé dílo vytvořit na zakázku během pouhého půl roku. Protože sama píšu a občas u toho vyloženě trpím, zdá se mi to opravdu obdivuhodné. Je taky trochu smutné, že na svoji knihu sama autorka pohlížela rozporuplně, ale od toho, aby ji ocenili, jsou tu koneckonců druzí. Důkazem o nadčasovosti celého díla je i to, že se těší takové oblibě po více než sto padesáti letech. Při čtení jsem autorku poznávala v nezkrotné Jo, která toužila stát se slavnou spisovatelkou a zajistit si tak nezávislost do konce života. A když jsem si uvědomila, že dnes, na konci roku 2014, držím v rukou její knihu, jež se okamžitě po vydání stala bestsellerem a zůstala jím dodnes, rozechvělo mě pomyšlení, že se jí to skutečně povedlo. Její příběh je pro mě neskutečně inspirativní a dává smysl veškeré mé víře v sílu jedince.

"Každého, kdo vyniká, nejvíce zdobí skromnost."

Louisa May Alcott je skutečně výtečná spisovatelka, což dokazuje její schopnost vylíčit zážitky z dětství a dospívání, na správných místech je okořenit fantasií, doplnit moudrými postřehy ze života pozdějšího, a vytvořit tak nesmírně čtivý příběh s vyváženou dávkou opravdovosti a zábavnosti. Pro mě se kniha stala cennou především pro její poslání nevzdávat se, když nad námi přebírají moc špatné vlastnosti. Občas se to stane každému, ale stejně jako sestry Marchovy, i my všichni s tím můžeme bojovat. Jednou z nejkrásnějších věcí, co pro nás kniha může udělat, je ukázat nám, jak být lepším člověkem. A když nás přitom navíc ještě dokáže zahřát u srdce a rozveselit naše duše, je to mezi knihami vyložený poklad. A právě takovým pokladem Malé ženy jsou.

Hodnocení: 6/5

Comments

  1. Krásná recenze, přesně jsem věděla, že tohle bude knížka pro Tebe a krásně jsi popsala i mé pocity z knihy :)

    ReplyDelete
  2. Krásná recenze. Tuto knihu bych si už delší dobu chtěla přečíst, ale nějak jsem se k ní ještě nedostala. :))

    ReplyDelete
  3. Miluju tu knihu:-)
    Děkuji za kouzelnou recenzi a pohádkové fotečky, milá Verunko.
    Asi po ní sáhnu letos o svátcích znovu...a doplním ji o film hned poté.
    Pěkné odpoledne přeji:-)

    ReplyDelete
  4. Tvoje recenze je napsaná s takovou lehkostí a elegancí, že se četla úplně sama. :)
    Příběh, obálka, stejně jako fotky jsou kozelné a jednoduše mě okouzlily.
    Moc se těším, až si knížku pořídím! Už se nemůžu dočkat.:)

    ReplyDelete
  5. Krásné fotky, a to rozhodně není fotákem. Jinak k této knize, dlouho už po ní pokukuji, už se těším, až si ji v průběhu příštího roku pořídím a přečtu. A i obálka na mě působí moc mile.

    ReplyDelete

Post a Comment